4 Stage MTB Race Lanzarote: Annemarie Worst aan het feest

Door Jan Geys -

4 Stage MTB Race Lanzarote: Annemarie Worst aan het feest

Nadat er eerder gekoerst werd aan de Costa Blanca, was het nu de beurt aan het vulkanische eiland Lanzarote om heel wat renners te ontvangen om er hun eerste wedstrijdkilometers van 2017 af te leggen. Bij de renners uit de Benelux was het vooral uitkijken naar hoe kersvers wereldkampioene cyclocross U23 Annemarie Worst, Sébastien Carabin en Marc de Maar het er vanaf zouden brengen.
Op het programma van de 4 Stage MTB Race Lanzarote stonden vier etappes, waaronder een klimtijdrit van 21 kilometer op de derde dag en een marathonetappe op de laatste dag. De Nederlandse Annemarie Worst (Mijn BAD-Liv) liet geen kruimel liggen voor de concurrentie. De Gelderse, die de week voordien nog de wereldtitel cyclocross U23 behaalde in het Luxemburgse Bieles, won alle etappes en werd dus ook de logische eindwinnares van de 4 Stage MTB Race.

Bij de mannen stonden er heel wat sterke renners aan de start met als belangrijkste kanshebbers de Spanjaard Sergio Mantecón (grote foto), de Deen Søren Nissen (kleine foto onderaan), de Oostenrijker Karl Markt, de Portugees David Rosa (kleine foto bovenaan), de Belg Sébastien Carabin en de Nederlander Marc de Maar.

De strijd lag dus open bij de mannen, maar de Spanjaard Mantecón (Trek Factory Racing) liet er geen gras over groeien door meteen in de eerste etappe te tonen dat er serieus met hem rekening diende gehouden te worden voor de eindzege. Ook de tweede en derde etappe waren een prooi voor de ervaren Spanjaard.


In de vierde en langste etappe was het echter de Portugees David Rosa (Tropix Factory Team) die zijn duivels ontbond en met de etappezege aan de haal ging, voor Mantecón. Rosa kwam in de eerste etappe nog ten val waardoor hij al zijn kansen op de eindzege verspeelde. Door zijn etappesucces springt hij wel nog naar de vijfde plaats in de eindstand.


De eindzege ging dus zoals reeds gezegd naar Sergio Mantecón, zijn tweede al in dit prille seizoen nadat hij vorige week ook al de beste was in de Costa Blanca Bike Race (lees hier het verslag). Søren Nissen (Racing Team Stevens-Lauf) en Karl Markt (Möbel Märki) mochten mee op het podium als de nummers twee en drie.


De Waal Sébastien Carabin (Merida-Wallonie), op de foto in het wiel van Karl Markt, was niet uit de top 10 van de dagresultaten te slaan en een sterke prestatie in de slotmarathon, waarin hij vierde werd, deden hem net naast het podium eindigen. Hij werd dus ook vierde in de eindstand.

Ook de Nederlandse ex-wielerprof Marc de Maar (MTB Team Grinta) deed het goed. De bijna 33-jarige de Maar, die in het verleden al enkele mooie resultaten liet optekenen in de UCI Marathon World Series, zet vanaf nu alles op het mountainbiken. Op het winderige Lanzarote eindigde hij als achtste in de eindstand. Zijn doel is om de komende maanden de aansluiting te maken met de top in de marathondiscipline. De eerste UCI-punten zijn alvast binnen.

Het eindpodium bij de dames: Annemarie Worst op één, Susana Alonso Carballo op twee en Marlena Drozdziok op drie. Bij de dames M30 stond met Valerie Heeren (Scott Sports Benelux) nog een Belgische op het podium. Ze eindigde als tweede in haar categorie.

De volledige resultaten vind je op de website van de 4 Stage MTB Race Lanzarote

Foto’s copyright Bob Foy en James Mitchell

DoorJan Geys