Afxentia Stage Race: Anne Terpstra de sterkste tegen de klok!

Door Jan Geys -

Afxentia Stage Race: Anne Terpstra de sterkste tegen de klok!

Op Cyprus werd vandaag de vierdaagse Afxentia Stage Race op gang geschoten met een individuele tijdrit. Daarin toonde de Nederlandse Anne Terpstra (Ghost) zich tot haar eigen verbazing de sterkste. Bij de mannen was het ex-olympisch kampioen Jaroslav Kulhavy (Specialized) die het laken naar zich toetrok.

Anne Terpstra. Foto ©Andreas Dobslaff/EGO-Promotion.

Toen Anne Terpstra (Ghost) de finish bereikte, hield ze nog helemaal geen rekening met de overwinning. Ze dacht dat ze te hard had afgezien in de laatste drie kilometers. Ze was dan ook verrast dat ze de snelste tijd reed en het haalde met 12 seconden voorsprong op de Française Margot Moschetti (CST-Sandd-American Eagle) en haar teammaatje, de Zweedse Alexandre Engen. De Belgische Githa Michiels (Versluys) eindigde nog net in de top vijf, op driekwart minuut van de Nederlandse. Het ziet er dan ook veelbelovend uit voor de komende dagen.

Anne Terpstra op weg naar de finish aan de stuwdam. Foto ©Andreas Dobslaff/EGO-Promotion.

Anne Terpstra: “Dit had ik echt niet verwacht. Ik vond de format van de tijdrit wel leuk en hier winnen is echt cool. De volgende dagen kan alles natuurlijk snel omslaan, want de etappes zijn dan helemaal anders. Maar ik ben blij met wat ik vandaag heb, en we zien wel wat morgen brengt.”  

Jaroslav Kulhavy. Foto ©Armin M. Küstenbrück/EGO Promotion.

Bij de mannen was de Tsjech Jaroslav Kulhavy (Specialized) net geen acht seconden sneller dan de Zwitser Thomas Litscher en vierentwintig seconden sneller dan zijn landgenoot Jan Skarnitzl. Jaroslav Kulhavy: “Ik voelde me best goed, maar in sommige bochten reed ik te snel, waardoor ik moest corrigeren en wat tijd verloor. Dit was een speciale wedstrijd, maar ik vond het leuk. Het is mijn eerste wedstrijd van het jaar en dan is meteen winnen niet slecht. Tegen de Cape Epic wil ik dan ook in topvorm zijn.”

Jaroslav Kulhavy. Foto ©Weschta.

De Nederlander Hans Becking (CST-Sandd-American Eagle) sloop ook de top tien binnen, en eindigde als achtste op 50 seconden van Kulhavy. Zijn ploegmaats David Nordemann (elfde) en Didier Bats (dertiende) haalden de top 15, terwijl Sébastien Carabin (Merida-Wallonie) als negentiende afklokte.

Githa Michiels. Foto ©Filip François.

De openingstijdrit zorgde ook meteen voor slachtoffers in het klassement. Zo reed de Noorse titelverdedigster Gunn-Rita Dahle-Flesjaa (Merida Gunn-Rita) lek, waardoor ze meteen vijf minuten verloor. “Jammer, want in de leukste etappe heb ik totaal geen plezier beleefd. Maar dat is koers. De kans is dan ook zeer klein dat ik mezelf hier zal opvolgen als eindwinnares”, aldus Gunn-Rita.

En ook een andere kanshebster moet haar ambities al opbergen. De olympische wegkampioene Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) kwam zelfs niet aan de start. Van der Breggen zakte wel degelijk naar Cyprus af, samen met haar gastteam CST-Sandd-American Eagle, maar de Nederlandse werd net voor de start ziek.

Vrijdag staat er voor de renners 52 kilometer rond Lefkara op het programma in de tweede etappe van de Afxentia Stage Race.

Klik hier voor de volledige uitslagen.

DoorJan Geys