Al Adaid Desert Challenge: fatbiken op zijn Qatarees!

Door Olivier Béart -

Al Adaid Desert Challenge: fatbiken op zijn Qatarees!

We ontvangen niet alle dagen een bericht uit Qatar. Eerlijk gezegd, weten we zelfs niet veel over hoe men ginder onze sport beoefent. Maar men mountainbiket er wel, en er zijn zelfs organisatoren die proberen om Europese renners aan te trekken voor hun wedstrijd. Zo is er de Al Adaid Desert Challenge, een wedstrijd van veertig kilometer dwars over de zandduinen en begiftigd met een prijzengeld van … 50000 dollar!

Het parkoers van veertig kilometer slingert door de woestijn in de omgeving van de Mawater Sand Dunes. Eindigen doet de wedstrijd in Khor Al Adaid, in het uiterste zuiden van het land. Behalve de hitte, moeten de deelnemers ook zes zandduinen overwinnen als voornaamste obstakel. Toch blijft het een snelle wedstrijd, want vorig jaar deed de winnaar er 1u40 over. De organisatie wil ook het decor waar de wedstrijd plaatsvindt in de schijnwerpers zetten, want dit is door de Unesco erkend als erfgoed en onbereikbaar via de weg.

Je kan zowel deelnemen met een klassieke mountainbike als met een fatbike, al wordt deze laatste sterk aangeraden. Het klassement telt trouwens twee aparte categorieën naargelang het gekozen type fiets.

Als kers op de taart, en omdat men er ginder nu eenmaal de middelen voor heeft, wordt de wedstrijd gedoteerd met een prijzengeld van maar liefst 50000 dollar! Als je graag in het zand rijdt en je kans wil wagen, dan weet je wat je moet doen.

De inschrijvingen sluiten op 28 februari: www.aladaid.qa

DoorOlivier Béart