Bats en Becking openen sterk in Costa Blanca Bike Race

Door Jan Geys -

Bats en Becking openen sterk in Costa Blanca Bike Race

In en rond het Spaanse Benidorm vond afgelopen week de vierdaagse Costa Blanca Bike Race plaats. Er stonden ook enkele Nederlandse en Belgische renners aan de start van deze voorbereidingswedstrijd en het werd al snel duidelijk dat ze niet naar Spanje waren afgezakt voor een figurantenrol. Vooral het CST-Sandd-American Eagle MTB Racing Team ging met heel wat prijzen aan de haal. De hoofdvogel bij de mannen moesten ze dan wel aan het duo Sergio Mantecon-Jan Skarnitzl laten (Trek Factory Racing), die het haalden voor het duo Didier Bats en Hans Becking, maar bij de dames en masters 40 was het wel raak voor het team. We blikken kort terug:

Een voorbereidingswedstrijd als de Costa Blanca Bike Race is de ideale gelegenheid om te kijken hoe het gesteld is met de nieuwkomers in een team en één van die nieuwkomers bij CST-Sandd-American Eagle is de Belg Didier Bats. De net 24 geworden Bats werd tijdens de Costa Blanca Bike Race gekoppeld aan de ervaren 30-jarige Nederlandse kampioen XC Hans Becking. Het duo deed het met een derde plaats uitstekend in de openingsrit, om in de tijdrit en de derde rit nog beter te doen met telkens een tweede plaats. In de slotrit stelde het duo de tweede plaats in de eindstand veilig en ze eindigden finaal op zeven minuten van het duo Mantecon-Skarnitzl. Meteen ook de eerste belangrijke UCI-punten voor het duo, dat nu vol vertrouwen de volgende opdrachten kan aanvatten.

Didier Bats mag dan ook tevreden terugblikken op de Costa Blanca Bike Race. We vroegen hem dan ook wel gevoel hij overhoudt aan de wedstrijd: “Ik kijk natuurlijk met een positief gevoel terug op de CBBR. Ik koerste nog nooit eerder zo vroeg op het seizoen en had alleen nog maar een basistraining achter de rug. Ik zag de CBBR dan ook als een deel van mijn voorbereiding. Maar toch blijft het spannend omdat je niet precies weet waar je staat, en ook omdat ik met een nieuw team onderweg ben. Maar dat is dus allemaal super meegevallen. Zowel de wedstrijd zelf, als het team. Ik reed samen met Hans Becking en dat is me echt bevallen. Hans is een geweldige kerel met bergen ervaring. Ervaring die ik nog mis in het meerdaagse werk. Maar met drie podiums en een tweede plaats in het eindklassement blijkt dat we goed bij elkaar pasten. We reden over de hele lijn een sterke CBBR en dat resulteerde in een goed eindklassement. Met deze positieve ervaring in het achterhoofd kan ik verder werken naar de grote doelen verderop in het seizoen, en ik kijk alvast uit naar de volgende trip met het team.”

Bij de dames reden Margot Moschetti en Anna van der Breggen (CST-Sandd-Boels-Dolmans) de perfecte wedstrijd met vier opeenvolgende ritzeges in evenveel dagen en ze gingen dan ook met de eindzege naar huis. De Nederlandse van der Breggen is de regerende olympische kampioene op de weg en ze vormde voor de Costa Blanca Bike Race een gelegenheidsduo met de Française Moschetti. En het werd dus een meer dan geslaagd debuut op de mountainbike voor haar.

16252309_1905070929728330_4871588413113996682_o
Met Alice Pirard (Team Merida-Wallonie) eindigde er nog een Belgische in de top 10, ze eindigde samen met de Spaanse Alicia Margalejo Blasco als zesde. De Spaanse sprong op het laatste moment in omdat Pirards oorspronkelijke teammaatje ziek moest thuisblijven.

Zoals reeds gezegd, behaalde CST-Sandd-American Eagle (ook gekend onder de naam Brentjens MTB Racing Team) de eindzege bij de masters 40. En het deed dit natuurlijk met de manager himself, Bart Brentjens, die een duo vormde met de Portugees Abraao Azevedo. Behalve de successen van het Nederlandse team, viel er nog een Belgisch succes te noteren. Ook Michiel Van Aelbroeck deed het namelijk uitstekend! Samen met zijn teammaat Torsten Walter won hij alle ritten en de eindstand bij de Masters 30. Een prima start van het nieuwe seizoen dus.

De volledige uitslagen vind je op de website van de Costa Blanca Bike Race 2017.

Foto’s: CanoFotoSports/Costa Blanca Bike Race 2017

DoorJan Geys