BeMC 2018: in de startblokken voor een nieuwe editie!

Door Jan Geys -

  • Sport

BeMC 2018: in de startblokken voor een nieuwe editie!

Kerst en nieuwjaar, en de bijhorende goede voornemens, zijn nog ver verwijderd, maar wie in 2018 de Belgian Mountainbike Challenge (kortweg BeMC) tot een goed einde wil brengen kan al maar beter nu met die goede voornemens beginnen. Enkele dagen voordat de inschrijvingen voor de zevende editie van de BeMC openen, brengen we al een korte impressie van wat er de renners van 11 tot 13 mei 2018 te wachten zal staan.

De BeMC valt jaar na jaar steeds meer in de smaak bij de deelnemers, wat ook telkens te merken is aan de snelheid waarmee de inschrijvingsplaatsen de deur uitgaan, maar daar komen we verderop nog op terug. Eén ingrediënt van het succesvolle recept van de BeMC is het geslaagde huwelijk tussen de zwaarste MTB Stage Race uit de Benelux en de stad La Roche-en-Ardenne, die ook in 2018 dienst zal doen als uitvalsbasis voor de drie etappes, en dat al voor het zevende jaar op rij.

Wat ook zeer geapprecieerd wordt door de deelnemers is de formule waarbij profs en amateurs samen worden losgelaten op de prachtige trails in de Belgische Ardennen en dat zal in 2018 niet anders zijn. Niets leuker om ’s avonds onder vrienden je tijden te vergelijken met die van de toppers uit het deelnemersveld. Om grote namen op ons los te laten is het nog wat vroeg, maar weet dat in 2017 de eindzege naar niemand minder dan de Nederlandse vedette Mathieu van der Poel ging.

[field name=iframe]

Aan de etappes zelf wordt nog de laatste hand gelegd, al te veel details kunnen we dan ook nog niet meegeven. Wat we wel al met zekerheid kunnen zeggen is dat de deelnemers voor het eerst in het jonge bestaan van de BeMC de trails ten noorden van La Roche-en-Ardenne zullen opzoeken. Op die openingsdag ligt het keerpunt namelijk in Erézee, waarna de deelnemers in de finale al een eerste keer mogen kennismaken met de Muur van Borzée. Onze goede raad: zorg dat je remmen tiptop in orde zijn, want de snelheid zal tijdens deze eerste kennismaking ongetwijfeld stukken hoger liggen dan de gemiddelde snelheid tijdens de twee beklimmingen op de slotdag.

Ook de beruchte river crossing van de Ourthe mag natuurlijk niet ontbreken in het parkoers van de Belgian Mountainbike Challenge 2018. Tijdens de tweede rit naar Bertogne zul je het dan ook niet droog kunnen houden.

Wel nieuw is de live tracking van alle deelnemers, zodat het thuisfront steeds op de hoogte zal zijn van waar hun geliefde ergens uithangt. Sta je meer dan tien minuten stil op een plaats waar dat niet meteen verwacht wordt, dan zal je bericht krijgen van de organisatie. Krijgen zij geen gehoor dan stuurt de organisatie meteen iemand op pad naar de betreffende locatie. Dit kan de veiligheid van alle deelnemers alleen maar ten goede komen.

Nog enkele leuke weetjes over de BeMC 2017:
– De oudste deelnemer, Luc Smits, was 59 jaar jong.
– 42% van de deelnemers komt uit het buitenland voor een totaal van 21 verschillende nationaliteiten (eentje kwam zelfs helemaal uit het Australische Perth).
– Amper 6% van de deelnemers zijn vrouwen.
– Er stonden drie (ex)-wereldkampioenen bij de elites aan de start (Mathieu van der Poel, CX – Tiago Ferreira, XCM en Ilias Periklis, XCM).
– Ongeveer 22% van de deelnemers eindigde de BeMC met een DNF achter zijn of haar naam.

Middernacht: het uur der … dappere BeMC-renners

Wie zeker wil zijn om zijn of haar felbegeerde spot voor de BeMC 2018 (van 11 tot 13 mei) in de wacht te slepen, stipt best de nacht van 31 oktober op 1 november 2017 in het rood aan. Klokslag 00u00 zullen namelijk de inschrijvingen voor de zevende editie van de BeMC openen. Laat het Halloweenfeest dus maar even voor wat het is en zorg dat je stand by bent achter je computer, tablet of smartphone.

Ter info, in 2017 waren de eerste 350 beschikbare plaatsen voor de amateurcategorie in minder dan 36 uur de deur uit. Je bent gewaarschuwd …

De belevenissen van onze reporter Julien Delaet tijdens de BeMC 2017 lees je hier: www.vojomag.nl/bemc-2017-een-meerdaagse-made-in-belgium/

Meer info op www.bemc.be

DoorJan Geys