Cape Epic: Rissveds vormt een duo met Frischknecht

Door Olivier Béart -

Cape Epic: Rissveds vormt een duo met Frischknecht

Er werd een mooi duo aangekondigd voor de volgende Cape Epic. De olympisch kampioene Jenny Rissveds zal samen met haar teammanager en mentor, de legendarische Thomas Frischknecht, deelnemen aan de mythische Zuid-Afrikaanse wedstrijd! Onnodig te zeggen dat dit twee serieuze kandidaten zijn voor de eindzege in de mixed-categorie …

Ze wordt echter niet aan haar lot overgelaten bij haar duik in het onbekende, en ze zal dan ook kunnen rekenen op de ervaring van haar teammanager Thomas Frischknecht die, ter herinnering, drie wereldtitels op zijn palmares heeft staan, waarvan twee in de marathon. Hij was ook al vier keer finisher in de Cape Epic. Als dat niet helpt …

Thomas Frischknecht tijdens de Cape Epic 2013 – Foto Kelvin Trautman/Cape Epic/SPORTZPICS

De Cape Epic 2017 mag ook rekenen op de aanwezigheid van die andere ster van het Scott-team, ploegmaat Nino Schurter zal er namelijk een team vormen met Matthias Stirnemann. Op een heel andere schaal zal er ook een team Vojo/Scott aan de start staan, met ondergetekende die zich volop voorbereidt op zeven dagen afzien op de fiets. Maar dat is een ander verhaal, waarover we binnenkort meer zullen vertellen. In afwachting daarvan lees je hier wat Jenny Rissveds er toe bracht om deel te nemen:

World_Cup_Albstadt_2015_Women_U23_Rissveds_Copyright_OBeart_VojoMag-125Jenny, dit wordt jou eerste deelname aan de Cape Epic. Wat heeft je overtuigd om deel te nemen?

De presentatie van het team vindt de week voor de Cape Epic plaats in Stellenbosch, en daar komt nog bij dat deze wedstrijd me al langer aantrekt. Ik vond dan ook dat dit het goede moment was om te proberen! Ik heb al veel goeds gehoord over de wedstrijd en nu is het aan mij om dit avontuur te beleven.

Wat weet je van de wedstrijd?

Ik weet dat ze moeilijk en onvoorspelbaar is; dat er veel kan gebeuren. De Cape Epic voorbereiden is dan ook moeilijker dan een XC-wedstrijd.

Ben je al in Zuid-Afrika geweest en zal je al vroeger naar ginder afzakken om je voor te bereiden?

Ja, het team heeft reeds meerdere trainingskampen georganiseerd in Stellenbosch en ik nam ook deel aan de wereldkampioenschappen in Pietermaritzburg. In 2017 zal ik ook iets vroeger naar Zuid-Afrika trekken om er me te gaan voorbereiden, maar ook voor de teamvoorstelling en natuurlijk de Cape Epic.

Thomas Frischknecht tijdens rit 5 van de Absa Cape Epic 2013 – Foto Gary Perkin/Cape Epic/SPORTZPICS

Hoe zal je de wedstrijd aanpakken? Mik je op de eindzege in de mixed-categorie of wil je vooral genieten van het avontuur?

Ik heb helemaal geen ervaring met etappewedstrijden en ik heb nog nooit deelgenomen aan een duo-wedstrijd. Ik weet dus absoluut niet hoe ik me tijdens zo’n wedstrijd zal voelen. Mijn doel is dus vooral om te overleven en ervaring op te doen met het zicht op andere deelnames in de toekomst. Het feit dat ik de wedstrijd kan afleggen in het gezelschap van Thomas is, gezien zijn ervaring, wel een groot voordeel.

Hoe zal je je voorbereiding aanpakken?

Ik heb al vrij snel na de Olympische Spelen mijn trainingen hervat, en we zijn momenteel bezig om het volume en de intensiteit zachtjes op te drijven. Het weer in Zweden maakt dat wel niet eenvoudig, maar langs de andere kant ben ik daardoor zeker dat ik me niet zal overtrainen!

DoorOlivier Béart