De World Cup XCE herrijst in 2017 uit zijn as!

Door Jan Geys -

De World Cup XCE herrijst in 2017 uit zijn as!

De Internationale Wielerunie verrast vandaag met de mededeling dat de World Cup Crosscountry Eliminator, een discipline die al lang voorgoed begraven leek, in 2017 zal herrijzen uit zijn assen. Hiervoor gaat de UCI in zee met de Belgische organisatoren van de City Mountainbike. De nieuwe World Cup XCE telt in 2017 acht wedstrijden, alvorens het seizoen wordt afgesloten met de wereldkampioenschappen XCE die dit jaar in China plaatsvinden.

Het grote verschil met de World Cup XCE uit het verleden, die tussen 2012 en 2014 drie keer op het programma stond, is dat alle acht de wedstrijden een urban karakter zullen hebben, en niet langer georganiseerd zullen worden in de marge van een World Cup XCO. De nieuwe wereldbeker wordt mede mogelijk gemaakt door het partnerschap tussen de UCI en City Mountainbike, een Belgische organisatie die gespecialiseerd is in het organiseren van XCE-events in stadscentra, waaronder Antwerpen en Waregem. Kristof Bruyneel, manager van City Mountainbike, verklaart: “We zijn trots dat de UCI voor ons heeft gekozen om deze nieuwe wereldbeker XCE op touw te zetten. Als organisatoren zullen we onze knowhow gebruiken om deze discipline wereldwijd uit te bouwen.”

[field name=iframe]

De events van City Mountainbike staan al sinds 2012 op de UCI-kalender en de organisatoren van deze serie zullen in 2017 verantwoordelijk zijn voor alle aspecten bij het organiseren van de events. Zo zullen ze instaan voor de set-up van de wedstrijd, de tijdopname en de tv-productie. UCI-voorzitter Brian Cookson is tevreden: “Ik ben zeer tevreden met dit partnerschap met City Mountainbike, een partnerschap dat ons in staat stelt om een spectaculaire discipline nieuw leven in te blazen. Met deze nieuwe UCI Mountain Bike Eliminator World Cup bevestigen we onze wil om de sport te brengen naar daar waar het publiek is, in het hart van de steden. Net zoals trial en BMX Freestyle Park heeft Eliminator slechts een minimum aan logistiek nodig, wat dan weer in lijn ligt van de wens van steden om evenementen te organiseren die slechts tijdelijke installaties gebruiken. Het internationale karakter van deze eerste editie bewijst dat het format aanslaat bij steden uit de hele wereld.”

Voor wie het XCE-format nog niet moest kennen, het gaat hier over korte sprintwedstrijden op een technisch parkoers vol hindernissen in heats van vier. De twee besten van elke heat mogen verder tot de volgende heat, tot er vier renners overblijven die de finale mogen betwisten. XCE is een mix van olympische crosscountry (het parkoers) en 4X (de format). We zijn benieuwd of we de grote XCE-specialisten uit het verleden, zoals de Belgische ex-wereldkampioen XCE Fabrice Mels of de Nederlander Jeroen van Eck, in 2017 aan het werk zullen zien tijdens deze wereldbekers.

Er staan in 2017 dus acht wedstrijden op het programma. Het Italiaanse Volterra opent in mei het seizoen, dat verder ook stops kent in de Verenigde Staten, Duitsland, Thailand, Libanon, België en Nederland, al moeten enkele stops nog bevestigd worden. Het XCE-seizoen zal afgesloten worden tijdens de UCI Urban Cycling World Championships 2017, die zowel XCE, trial als BMX Freestyle Park zullen ontvangen. De eerste editie van deze wereldkampioenschappen zullen eind dit jaar in China plaats moeten vinden, maar de exacte datum en locatie zijn nog niet bekend.

De kalender van de World Cup XCE 2017 ziet er als volgt uit:
5-6.05.2017 – Volterra (ITA)*
3-4.06.2017 – Columbus (VS)
24-25.06.2017 – Waregem (BEL)
29-30.07.2017 – Bangkok (THA)*
26-27.08.2017 – Winterberg (Dui)
2-3.09.2017 – Apeldoorn (NED)*
23-24.09.2017 – Antwerp (BEL)
15-16.10.2017 – Beirut (LIB)*

*In afwachting van goedkeuring door de Nationale Federatie

DoorJan Geys