Flat Tire Defender: het geheim van Aaron Gwin

Door Jan Geys -

Flat Tire Defender: het geheim van Aaron Gwin

Iedereen herinnert zich nog wel de afdaling van Aaron Gwin tijdens de wereldkampioenschappen in 2016. Hij legde die afdaling af op een lekke band en vandaag weten we wat hij in zijn band verstopt had. De Flat Tire Defender is iets tussen de Schwalbe Procore en de Huck Norris-insert in, en is een nieuwe oplossing om te voorkomen dat je lek rijdt. Bijkomend voordeel is dat de Flat Tire Defender ook je velg beschermt.

Aan de hand van enkele video’s ontdekken we de ‘worst’ die door zijn ontwerper Franck Stacy sinds 2014 werd ontwikkeld. De worst bestaat uit een schuim die de schokken opvangt, die een velg kunnen beschadigen of een lekke band kunnen veroorzaken als je met een lage bandenspanning rijdt. Bijkomend voordeel is dat de Flat Tire Defender ook de band goed op zijn plaats houdt door de druk op de bandhiel te verhogen. De worst dient in de velg gelegd te worden en absorbeert de latex vloeistof niet.

Het volume van de Flat Tire Defender bedraagt minder dan een derde van het totale luchtvolume in de band, waardoor de band nog vrij zijn werk kan doen en zich kan aanpassen aan het terrein.

[field name=iframe]
Aaron Gwin is één van de renners die heeft geholpen aan de ontwikkeling van de Flat Tire Defender. Hij beweert zelfs dat hij altijd al iets gelijkaardigs had willen ontwikkelen. “Behalve dat de Flat Tire Defender mijn velg beschermt en lekke banden voorkomt, geeft hij ook het gevoel dat ik over meer veerweg en meer comfort beschik. En het helpt ook om energie te sparen”, zegt hij.

Om de worst te monteren of demonteren heb je geen gereedschap nodig (behalve twee kabelbinders die kunnen helpen bij het monteren). Er wordt ook een tubeless ventiel bij de kit meegeleverd en er zijn kits beschikbaar voor 26″, 27.5″, 27.5+, 29″ of 29+-wielen. Het gewicht zou tussen de 275 en 350 gram liggen. Verder kennen we enkel de prijs in dollars (US$69.50 (één exemplaar), US$121.50 (twee exemplaren))

[field name=iframe2]
Gezien het gewicht denken we dat dit product vooral bestemd is voor de ruigere disciplines. De Flat Tire Defender telt trouwens al enkele ‘geheime’ overwinningen in de wereldbeker downhill (dankzij Aaron Gwin) en in de Enduro World Series (met Tracey Moseley). Ook Laurie Greenland en Justin Leov rijden al rond met het product.

Het product kent zijn limieten, maar het kan toch dienst doen als een extra hulpmiddel voor renners die op zoek zijn naar wat hulp en zekerheid op de ruigste pistes.

Meer info op de website flattiredefender.com

DoorJan Geys