Naast de BeMC-stage race is er nu ook de BeMC-marathon!

Door Jan Geys -

Naast de BeMC-stage race is er nu ook de BeMC-marathon!

De voorbije maanden zaten we enkele keren met Koenraad Vanschoren, de organisator van de BeMC, rond de tafel. Behalve het beklinken van het partnerschap tussen de BeMC en Vojo, had Koenraad nog nieuws voor ons. Zo komt er in augustus van dit jaar een nieuwe Belgische marathon en tussendoor nam hij ook nog de Houffamarathon over. Een update.


Koenraad, hoe is de BeMC ontstaan?
Simpel, ik zag dat er geen grote etappewedstrijd bestond in België, terwijl ik er vrijwel zeker van was dat er bij ons het potentieel was om er iets moois van te maken. In 2012 ben ik dan begonnen met de organisatie van de BeMC en dit werd meteen een groot succes met meer dan 350 deelnemers. Ik wilde ook dat de BeMC snel het UCI-label zou dragen en vandaag is de BeMC met 550 deelnemers de grootste solo-etappewedstrijd van eerste categorie; groter dan de Alpentour of Crocodile Trophy. Dat is een mooie erkenning voor het werk van het ganse team en daar ben ik trots op, want we doen dit met veel passie.

bemc_2016_copyright_sportograf_vojomag-13Wil je hiermee ook zeggen dat het organiseren van wedstrijden niet jouw beroep is?
Ik zou graag willen dat dit op een dag wel het geval zou zijn, maar nee, het is niet mijn beroep. Ik doe dit naast mijn dagelijks werk … en ik kan de dagen niet meer tellen dat ik de laatste jaren onbetaald verlof heb genomen.

Ook de komende editie van de BeMC heeft weer veel succes …
Ja, dit is het beste jaar sinds de creatie van de wedstrijd! De 350 beschikbare plaatsen waren in minder dan 48 uur uitverkocht! Er resten enkel nog startplaatsen over voor de UCI-categorie. Liefhebbers die interesse hebben voor de open wedstrijd kunnen me contacteren voor een plaatsje op de wachtlijst, in geval dat er annuleringen moesten komen. Bij de toppers verwachten we opnieuw de deelname van Tiago Ferreira (de winnaar van 2016 die zich nadien ook tot wereldkampioen kroonde), Sébastien Carabin, Hans Becking en het Topeak Ergon-team dat mischien in volle getale zou afzakken, dus niet enkel met Sally Bigham (winnares bij de dames in 2016) maar ook met Kristian Hynek en Alban Lakata. En er zullen ongetwijfeld nog enkele verrassingen volgen …

bemc_2016_copyright_sportograf_vojomag-12Wat zal er veranderen voor de editie 2017 van de BeMC?
De grootste wijziging betreft de volgorde van de etappes. We beginnen met een etappe van 87 kilometer in de richting van Tenneville en op de tweede dag staat dan de koninginnenrit gepland. Deze voert van La Roche naar Houffalize, en terug, en telt 100 kilometer en 3050 hoogtemeters. Voorheen eindigden we met deze etappe, maar we zagen de laatste jaren dat dit voor de organisatie heel wat werk meebracht en dat de laatste renners heel laat binnenkwamen. Vermits veel van de deelnemers na afloop nog huiswaarts keren, leek het ons een beter idee om te eindigen met de etappe van 70 kilometer die zich in twee lussen rond La Roche afspeelt.

Voor ons zijn de traagste deelnemers even belangrijk als de beste renners van de wereld, want zonder hen zouden we geen UCI-wedstrijd kunnen organiseren!

We hebben ook een aantal wijzigingen uitgevoerd voor zij die de BeMC zien als een persoonlijke uitdaging zonder een klassement te ambiëren. Voor ons zijn de traagste deelnemers even belangrijk als de beste renners van de wereld, want zonder hen zouden we geen UCI-wedstrijd kunnen organiseren! Zo voorzien we in elke etappe vier bevoorradingen, zodat ook de deelnemers zonder assistentie voldoende op krachten kunnen komen. Voor de traagsten wil dit zeggen dat ze ongeveer alle twee uur een bevoorrading krijgen, wat volgens ons goed is. In de etappes zelf beloof ik enkele nieuwe, leuke en technische porties. We willen de wedstrijd niet te zwaar maken, maar de BeMC heeft de reputatie van technisch te zijn. En dat willen we zo houden!

Heb je dan geen problemen om de nodige toelatingen te krijgen voor al de originele trails die je wil kiezen?
In de loop der jaren heb ik goede relaties opgebouwd met de verantwoordelijken van het Agentschap Natuur & Bos en de autoriteiten. Ze weten dat we zeer veel aandacht besteden aan het verwijderen van de bewegwijzering en dat we ook het parkoers na de wedstrijd mooi opruimen. Door die ervaring weet ik ook wat ik kan vragen en wat niet. Natuurlijk kunnen we niet alle paden in het parkoers opnemen die we zouden willen. Zo ken ik nog enkele leuke trails die ik niet mag gebruiken in het kader van een wedstrijd, maar ik moet uiteindelijk ook niet te veel paden mijden.

bemc_2016_copyright_sportograf_vojomag-5In 2017 wil je nog meer de nadruk leggen op de bewustwording van de renners wat betreft het afval!
Absoluut! In het begin hadden we daar wat problemen mee. Ik had niet verwacht dat er zoveel afval zou zijn. De week na de wedstrijd ruimde ik alles op en uiteindelijk verzamelde ik twee grote zakken afval per etappe! Dat was onaanvaardbaar. De laatste jaren boekten we wel veel progressie, maar nog te veel mensen gooien hun afval weg. Ik wil dan ook graag de toprenners hierin betrekken om een boodschap uit te sturen, want in tegenstelling tot wat velen denken zijn het niet de toppers die hun papiertjes weggooien! Het is niet door de twee seconden die het duurt om een papiertje terug in de trui te stoppen, dat ze hun wedstrijd gaan verliezen. Iedereen moet de natuur respecteren, van de eerste tot de laatste, anders komt onze passie in het gedrang!

Je lanceert je ook in een ander groot project met de oprichting van de BeMC-marathon! Kan je ons daar meer over vertellen …
Ik liep al langer rond met het idee om een marathon van één dag te organiseren. In 2016 moesten we het idee om de BeMC-marathon te organiseren nog uitstellen. Het is namelijk zo dat onze stage race een zeer goede reputatie heeft en de marathon moet dan ook van hetzelfde niveau zijn. Dit vergt de nodige middelen en een minimum aan deelnemers om break-even te draaien. Maar dit jaar gaat het project wel door en op 15 augustus zal dan ook de eerste editie van de BeMC-marathon plaatsvinden in en rond Bertrix.

bemc_2016_copyright_sportograf_vojomag-10Vanwaar de keuze voor Bertrix?
Wel, we hopen eigenlijk dat de bikers door deze wedstrijd een nieuwe streek ontdekken, want behalve de Grand Raid Godefroy, worden er in deze regio niet veel wedstrijden georganiseerd. Nochtans is deze streek uitermate geschikt om te mountainbiken. We hopen ook dat de BeMC-marathon een instap kan worden voor bikers die schrik hebben om zich meteen aan de BeMC-stage race te wagen.

En heb je al meer info over de afstanden en het parkoers?
In principe zouden volgende drie afstanden op het programma moeten staan: 100, 80 en 50 kilometer. De langste etappes zijn natuurlijk de zwaarste, met respectievelijk ongeveer 2800 en 2300 hoogtemeters. Maar ook de kortste afstand telt toch nog 1350 hoogtemeters. Het parkoers zelf zal voor ongeveer 80% uit bos bestaan. Voor de rest kan ik er nog niet al te veel over kwijt, maar zo zal er bijvoorbeeld wel een beklimming in zitten die langer is dan van wat de deelnemers gewend zijn in de BeMC-stage race, maar deze is met een gemiddeld stijgingspercentage van 6 à 7% wel minder steil.

capture-decran-2016-11-19-a-17-35-07En dan is er nog de overname van de Houffamarathon …
Klopt, toen ik een tijdje geleden terugkeerde van de Crocodile Trophy, waar ik de tijdsopname voor mijn rekening nam, werd ik gecontacteerd door een vriend die had gehoord dat de Houffamarathon een overnemer zocht. Ik was nog aan het bekomen van mijn jetlag toen ik contact opnam met Freecaster en in minder dan een uur was de zaak beklonken. Het is niet echt mijn gewoonte om iets in een bevlieging te beslissen, maar hier haalde de passie de overhand. En ik wist dat dit exact het type wedstrijd was dat ik zocht om een mooie eendagswedstrijd te organiseren!

Al gaat de wedstrijd in 2017 niet door.
Nee, spijtig genoeg was de oorspronkelijke datum (eind augustus) van de Houffamarathon in 2017 al ingenomen door een ander groot evenement in Houffalize (geen mtb-event) en het was moeilijk om nog een andere datum te vinden en de nodige goedkeuringen te ontvangen. Maar in 2018 zal deze klassieker zeker en vast terug op de agenda staan; in principe op de oude datum eind augustus! Trouwens, de bedoeling is om ook van de BeMC-marathon een jaarlijkse klassieker te maken, met als vaste datum 15 augustus.

Marathonliefhebbers mogen dinsdag 15 augustus 2017 dus al met rood aanduiden in hun agenda voor de gloednieuwe en veelbelovende BeMC-marathon in Bertrix! Ter herinnering: de BeMC-stage race vindt plaats van 12 tot 14 mei 2017 in en rond La Roche-en-Ardenne.

Meer informatie over de inschrijvingen voor de BeMC-marathon wordt de komende weken verwacht. Houd dus zeker de website in de gaten.

Meer info op de website van de BeMC.

DoorJan Geys