Truvativ Stylo & Descendant: vier nieuwe en goedkopere cranksets

Door Jan Geys -

Truvativ Stylo & Descendant: vier nieuwe en goedkopere cranksets

Sram heeft steeds meer de neiging om zijn onderdelen onder eigen naam uit te brengen (denk maar aan de remmen), maar bij zijn cranksets lijkt het merk deze weg niet te bewandelen. Want daar brengt het onder de merknaam Truvativ een nieuw gamma uit dat niet tot een groep behoort, een gamma dat luistert naar de namen Stylo en Descendant. Als kers op de taart vallen ook de prijzen best mee.

Truvativ Stylo

Dit is een oude bekende bij de XC/AM-cranksets, maar ze maken nu opnieuw hun opwachting na een volledige update.

Laat ons beginnen met de aluminium versie, de Truvativ Stylo 6K Al. Doet de vorm van de cranks je aan iets denken? Tuurlijk wel, want deze is identiek aan de vorm van de crankset van de Sram Gx Eagle die onlangs werd voorgesteld (ons volledige artikel en onze eerste test kan je hier nalezen: www.vojomag.nl/eerste-test-sram-gx-eagle-de-adelaar-krijgt-allure). Het gaat dus om een versie die niet tot een groep behoort. De cranks zijn gesmeed, het voorblad uit gestanst aluminium en het X-Sync 2 design is compatibel met een Sram Eagle 12- en 11-speed. Net als zijn soortgenoten is de crankset (BB30 of GXP) beschikbaar met een lengte van 170 en 175 millimeter, alsook met meerdere kettinglijnen. Het gewicht bedraagt tussen de 622 en 657 gram naargelang de versie en de prijzen vallen best mee, want die gaan van 107 tot 129 euro!

Er staat ook een carbon versie met een aluminium kern op het programma, zoals de crankset van de Sram XO waar hij sterk op gelijkt. Al is de afwerking iets bescheidener en is ook de vorm van de cranks iets anders. Deze versie wordt aangekondigd als “licht genoeg voor XC en stevig genoeg voor enduro” en ze weegt 568 tot 600 gram. Ook hier valt de prijs voor een carbon crankset goed mee, want deze ligt tussen de 239 en 255 euro.

Truvativ Descendant

Ook de Truvativ Descendant zal in aluminium en carbon beschikbaar zijn. De aluminium versie krijgt enkel een andere sticker. Op de carbon versie zijn de cranks dan weer versterkt en zien ze er ook anders uit. De prijs van de aluminium versie is identiek aan deze van de Stylo 6K, maar de Truvativ Descendant Carbon is iets duurder: van 239 tot 371 euro.

Nuttige links: de website van Sram/TruvativOnze presentatie en eerste test van de nieuwe Sram GX Eagle-groep

DoorJan Geys