World Cup MTB #1 Stellenbosch U23: Scandinavië boven, Pierre De Froidmont vijfde

Door Jan Geys -

• Sport

Scandinavië boven in de openingswedstrijd van de World Cup MTB 2018. De Noor Petter Fagerhaug reed in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch soeverein naar de zege bij de U23 heren. Eerder op de dag was de Deense Malene Degn al de beste bij de vrouwen beloften. De Belg Pierre De Froidmont verbaasde met een zeer knappe vijfde plaats, zijn beste resultaat in de world cup tot hiertoe.

U23 heren

Het was de Nieuw-Zeelander Ben Oliver die de twee eerste rondes voor zijn rekening nam. Petter Fagerhaug volgde op korte afstand en in de tweede volledige ronde zag de Noor zijn kans schoon om de leiding over te nemen. Fagerhaug zou deze niet meer afstaan en won net als vorig jaar (in Nove Mesto) de openingswedstrijd van de wereldbeker MTB.

Ben Oliver wist zijn tweede plaats vast te houden en eindigde op 1’06” van Fagerhaug. De Fransman Neilo Perrin-Ganier was goed voor plaats drie, gevolgd door de Deen Simon Andreassen en de Belg Pierre De Froidmont.

De Froidmont, startnummer 38 nota bene, reed een sterke wedstrijd en kwam al na de eerste ronde op plaats acht door. De Froidmont kon ronde na ronde opschuiven en pikte zijn wagonnetje aan bij de Deen Simon Andreassen. Het duo vocht een strijd uit voor de vierde plaats, het podium was net niet haalbaar, maar in die strijd was de Deen net iets sterker. Deze vijfde plaats is wel het beste resultaat ooit in de world cup MTB voor de 21-jarige Pierre de Froidmont.

Minder goed verging het Wout Alleman, de tweede Belg aan de startlijn. Alleman begon heel sterk en kwam als zevende door na de eerste ronde. Alleman verloor echter stelselmatig terrein en tuimelde in ronde drie uit de top tien om op een bepaald moment helemaal weg te zakken naar plaats 20. Finaal wist hij nog een 18de plaats uit de brand te slepen. Was het een gebrek aan wedstrijdritme dat hem de das omdeed?

Ook de Nederlanders Milan Vader en David Nordemann hadden het niet onder de markt op de Zuid-Afrikaanse omloop. Een elfde en dertiende plaats zijn natuurlijk verre van slecht, maar ergens vermoeden we dat ze er toch iets meer van verwacht hadden. Dit geldt vooral voor David Nordemann die twee weken geleden op Cyprus nog knap vierde werd in de Afxentia Stage Race voor Jaroslav Kulhavy.

Uitslag World Cup MTB Stellenbosch U23 heren:

U23 vrouwen

Bij de vrouwen beloften was het uitkijken naar de Zwitserse Sina Frei en de Britse Evie Richards, de twee overblijfsters in deze categorie van het trio dat het vorige world cup seizoen domineerde nu de Amerikaanse Kate Courtney is overgestapt naar de elites.

Evie Richards kwam na de startloop met een lichte voorsprong door op Malene Degn en Sina Frei. Richards heeft een uitstekende cyclocrosswinter achter de rug met als hoogtepunt haar winst (bij de elites!) in de world cup van Namen en een nieuwe wereldtitel in Valkenburg bij de U23.

De Deense Malene Degn nam in de eerste volledige ronde de leiding over, op tien seconden gevolgd door wereldkampioene Sina Frei. Evie Richards viel terug naar drie en de Française Helene Clauzel volgde op vier.

Degn, die ook een cyclocrosswinter achter de rug heeft, bouwde stelselmatig haar voorsprong uit tot 37″ op Sina Frei en 1’13” op Helene Clauzel. Evie Richards was ondertussen teruggevallen tot plaats vier.

Malene Degn hield de wedstrijd onder controle en won op 21-jarige leeftijd haar eerste world cup bij de beloften. Teamgenote Sina Frei zorgde voor een dubbelslag van het Ghost Factory Racing Team en eindigde 27″ na Degn als tweede. Evie Richards reed in een verschroeiende laatste ronde, met de beste lap time van de wedstrijd achter haar naam, alsnog naar de derde plaats voor Helene Clauzel. Geen enkele renster uit de Benelux nam deel bij de U23.