XTerra Belgium: de tweede editie nadert met rasse schreden!

Door Jan Geys -

XTerra Belgium: de tweede editie nadert met rasse schreden!

Na een eerste meer dan geslaagde editie, ondanks het feit dat men het zwemgedeelte moest annuleren wegens de overvloedige regenval voor de wedstrijd, staat de XTerra Belgium op 10 juni 2017 opnieuw op de kalender. We spraken tussen enkele wedstrijden door eventjes met organisator Florian Badoux om er ons wat meer over te vertellen. 

Florian, vertel eens, wat heb je zoal in petto voor ons tijdens de XTerra Belgium 2017?

Heel veel zal er niet veranderen. De Citadel van Namen vormt nog steeds het hart van de wedstrijd en ook het parkoers blijft hetzelfde, maar dit jaar zullen we wel zwemmen! Vorig jaar kenden we een uitzonderlijke regenval in de weken voor de wedstrijd. Het waterpeil van de Maas stond veel te hoog en we konden dan ook niet anders dan het zwemmen te annuleren. Maar de kans is eerder klein dat die situatie zich opnieuw zal voordien. Dus dit jaar zullen we een echte Xterra Belgium kunnen organiseren, wat een goede reden is om van het evenement te komen proeven zoals we het van in het begin voor ogen hadden.

Dat is al goed nieuws, maar hebben jullie nog iets veranderd aan de formule om nog meer publiek te lokken?

Toch wel. We hebben vorig jaar in het oog gehouden op welke plaatsen het publiek zoal samentroepte om naar de wedstrijd te kijken en op deze plaatsen zullen we dit jaar met dj’s en food trucks voor extra sfeer zorgen. Op die manier hopen we dat het publiek langer blijft hangen. We willen op alle punten verbeteren zodat zowel de deelnemers als het publiek na afloop het gevoel hebben dat ze iets uitzonderlijks beleefd hebben … zodat ze ook volgend jaar terugkomen!

We hebben opgevangen dat je van plan bent om in de marge van de XTerra ook nog twee andere wedstrijden te organiseren. 

De avond voor de XTerra organiseren we een atypisch en ludiek event dat gericht is op trail running. Je kan het vergelijken met een enduro, maar dan al lopend. En er zijn zowel bergop als bergaf specials voorzien … Het doel van deze wedstrijd is om een lokaler publiek aan te trekken, zodat ze kennis kunnen maken met XTerra en het expodorp. Hopelijk zijn ze zo onder de indruk dat we hun nieuwsgierigheid hebben opgewekt en dat ze de volgende dag naar de XTerra-wedstrijd komen kijken.

De  XTerra Belgium is dit jaar ook het toneel van het Belgisch kampioenschap Cross Triatlon …

Ja, en dat is eerder uitzonderlijk, want meestal wordt dit kampioenschap over een kortere afstand georganiseerd. Maar wij volgen echter de wereldwijde richtlijnen voor de lengte van het parkoers. We steken dan ook niet onder stoelen of banken dat we hier ooit graag een Europees of wereldkampioenschap willen organiseren. Het wereldkampioenschap XTerra speelt zich steeds af op Hawaii, maar het wereldkampioenschap van de internationale triatlonfederatie (IUT) wordt elk jaar op een andere locatie georganiseerd. In het verleden was er wel een zekere rivaliteit tussen beide bonden, maar dit is stilaan aan het wegebben en vandaag kunnen we dan ook perfect een XTerra organiseren die later als basis dient voor een kampioenschap van de IUT.

Verwacht je veel toppers aan de start van de XTerra Belgium 2017?

Ruben Ruzafa, de drievoudige wereldkampioen wordt aan de start verwacht (foto rechts) en ook de beste Belgen zullen aan de start staan. Spijtig genoeg kan de winnaar van vorig jaar, Kris Coddens, dit jaar niet aanwezig zijn wegens een trouwfeest in de familie. Jammer, maar we begrijpen het wel dat er ook voor de toppers meer is in het leven dan enkel sport! Bij de dames hebben de vijf besten ter wereld hun deelname al bevestigd. We willen echt dat de XTerra Belgium in de toekomst een referentie wordt en we hebben het gevoel dat we op de goede weg zitten! We proberen ook voor sfeer te zorgen en na afloop voorzien we dan ook een groot feest. Ook dat zorgt voor goede herinneringen.

Ook zin om zelf deel te nemen aan de XTerra Belgium? Als partner van het evenement mag Vojo één gratis deelname verloten voor een wedstrijd naar keuze (XTerra Promo of XTerra Full). Neem snel een kijkje op onze Facebookpagina als je kans wilt maken op deze gratis startplaats! De wedstrijd loopt tot woensdagavond 17 mei 2017 om 20u30.

Op de website van de XTerra Belgium vind je nog meer nuttige info, alsook hoe je nog kan inschrijven.

DoorJan Geys