Test | BikeYoke Revive: de beste dropper post op de markt?

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Test | BikeYoke Revive: de beste dropper post op de markt?

De BikeYoke Revive dropper post komt uit Duitsland en is één van de spelers in een markt waar heel wat modellen vechten voor een plaatsje in de zon. Makkelijk in gebruik, een grote drop in verhouding tot de lengte van de zadelpen, betrouwbaar en een ontluchtingssysteem … allemaal punten waarmee de Revive de aandacht weet te trekken. Iets wat bij ons in ieder geval gelukt is en we waren dan ook zeer benieuwd hoe de Revive het ervan af zou brengen tijdens een duurtest.

Recenter kwam het merk ook met een eigen dropper post, de BikeYoke Revive. Net zoals bij de andere producten in het gamma, zijn Stefan Sack en zijn team ook hier vertrokken van de veel voorkomende problemen met het product om dan naar een oplossing te zoeken.

Eén van de eerste aspecten die je bij het ontwerpen voor ogen moet houden is de verhouding tussen de totale lengte van de zadelpen en de lengte van de drop. Op sommige modellen verlies je door een slecht gekozen afsluitring, die zich tussen het vaste deel en het uitschuifbare deel van de zadelpen bevindt, heel wat kostbare millimeters waardoor je niet voor een grotere drop kan gaan. Vooral kleinere bikers ondervinden dit probleem omdat de huidige trend eruit bestaat om een iets grotere fiets te kopen met een ultra korte stuurpen (bijvoorbeeld een maat L met een stuurpen van 35 millimeter voor een lengte van 1m75) waardoor je door de grootte van het frame verplicht bent om te opteren voor een drop van slechts 125 millimeter in de plaats van 150 millimeter.

De BikeYoke Revive is verkrijgbaar met drie verschillende drops: 125, 160 en 185 millimeter, wat een record is. Het merendeel van de concurrenten stopt op 170 millimeter of eerder zelfs op 150 millimeter. Nog een vergelijking: een RockShox Reverb 170 heeft minstens 240 millimeter nodig tussen de bovenkant van het frame en de rails van het zadel, terwijl de Revive met een drop van 185 millimeter genoeg heeft aan 227 millimeter. En nu we het toch over de afmetingen hebben, de Revive is verkrijgbaar met een diameter van 30,9 en 31,6 millimeter.

Nog een bijzonderheid aan de BikeYoke Revive is het Reset-systeem. Zijn aanwezigheid hebben we te danken aan een grondige studie van de vaak voorkomende problemen bij de modellen van de concurrentie. Zo gebeurt het maar al te vaak dat een dropper post na verloop van tijd transformeert in een verende zadelpen zoals uit de beginjaren van het mountainbiken. Al de lucht/olie-systemen waarmee het merendeel van de modellen op de markt zijn uitgerust, kunnen vroeg of laat met dit probleem te maken krijgen. Dit komt doordat ze zijn uitgerust met een zwevende zuiger (Internal Floating Piston, IFP) die belast is om de lucht en de olie gescheiden te houden. Op lange termijn is het echter zeer moeilijk om te garanderen dat beiden niet met elkaar in contact komen. Dit is dan ook één van de zaken die regelmatig onderhoud vergen.

Op de Revive kunnen de lucht en de olie wel met elkaar in contact komen, waardoor hij na afloop van enkele tochten licht kan inzakken. En het is net daarvoor dat men het Reset-systeem heeft bedacht.

De reden waarom BikeYoke niet voor een IFP-systeem heeft gekozen, is dat men de betrouwbaarheid op langere termijn wilde verbeteren. En het geheel werkt ook soepeler omdat er minder afdichtingsringen moeten gebruikt worden. De Revive is dan ook zo ontworpen dat de lucht en olie met elkaar in contact kunnen komen, waardoor de Revive na afloop van enkele tochten lichtjes kan inzakken. En het is net daarvoor dat men het Reset-systeem heeft bedacht. Aan de hand van een kleine bout die zich onder de zadelklem bevindt kan je het systeem ontluchten, zodat de lucht en de olie terug naar hun eigen kamer gaan. Moest je het nog niet goed begrijpen, bekijk dan onderstaande video maar even en alles zal je wel duidelijk worden.

[field name=iframe]

Het ontluchten is doodeenvoudig en neemt slechts enkele seconden in beslag. Nadien zit de zadelpen weer rotsvast, ook al staat de dropper post in de bovenste stand. BikeYoke stelt ook alles in het werk opdat je over een betrouwbare en makkelijk te onderhouden dropper post zou beschikken, het merk geeft dan ook al de nodige info opdat je zelf het onderhoud kan uitvoeren en op de website van BikeYoke vind je ook nog eens alle mogelijke reserveonderdelen.

Een ander belangrijk punt is de bediening op het stuur. Er bestaat een model dat je bovenop het stuur kan monteren (wat zeer handig is als je nog met een tweevoudig kettingblad rondrijdt) maar het “Trigger”-model dat wij getest hebben is wel het populairst. De remote wordt door middel van een fijne beugel onder het stuur gemonteerd. De beugel zelf is uit staal en kunststof, terwijl het deel waar je je duim op plaatst uit aluminium is vervaardigd. De remote werd doorboord met meerdere gaten om ervoor te zorgen dat je voldoende grip hebt met de duim. Doordat de trek ratio standaard is, is deze remote ook compatibel met het merendeel van de dropper posts op de markt (en omgekeerd is de Revive ook compatibel met het merendeel van de remotes die verkrijgbaar zijn).

De Revive wordt aangestuurd door een kabel die vertrekt vanuit een kleine cilinder aan de remote. Aan de andere kant wordt de kabel heel eenvoudig vastgeklikt onder de dropper post, zodat je indien nodig de zadelpen zeer snel kunt verwijderen zonder dat je alle kabels uit het frame moet halen.

Met een gewicht van 541 gram (590 gram met de remote en 620 gram met een kabel van 170 centimeter) weegt de Revive ongeveer evenveel als de modellen van de concurrentie, zoals bijvoorbeeld de RockShox Reverb of Fox Transfer. Ook de prijs situeert zich in het gemiddelde (379 à 419 euro inclusief de remote voor de dropper van 125 en 185 millimeter; ons testmodel van 160 millimeter kost 399 euro), tenminste als we naar de adviesprijzen kijken. Want als je wat zoekt, vind je populaire dropper posts als de Reverb al voor minder dan 300 euro, terwijl de Revive nooit afgeprijsd wordt. Rest ons enkel nog een terreintest om te kijken of de kwaliteit de investering waard is.

BikeYoke Revive: de terreintest

Gedurende meer dan zes maanden reden we rond met het model van 160 millimeter van de BikeYoke Revive (diameter van 31,6 millimeter). Deze monteerden we op een Orbea Occam die tijdens het seizoen 2017 dienst deed als onze testfiets. Monteren was kinderspel en we gingen er vooral mee op pad in de Belgische Ardennen, waar dit accessoire zeer nuttig kan zijn met de opeenvolging van steile klimmen en afdalingen. Verder gingen we er ook mee aan de slag in de bergen en het zuiden van Frankrijk.

De BikeYoke Revive werkt soepel en de remote flirt met de perfectie

De BikeYoke Revive werkt soepel en hij keert snel en geluidloos terug naar de hoogste stand, zonder dat dit al te bruusk gebeurt. Ook inzakken gebeurt snel. De remote flirt met de perfectie, wat vooral te danken is aan de ergonomische vorm. Je verliest ook nooit de grip op de remote, zelfs niet met modder aan je vingers of handschoenen. Doordat de remote compact is hindert hij ook niet voor andere zaken op het stuur zoals de remhendel of de blokkering voor de vering.

De werking van de Revive bleef gedurende onze hele test gelijkaardig, er kwam geen speling op en ook de zwarte afwerking ziet er nog uitstekend uit. Idem voor de remote. Het enige punt waar we wel wat moeite mee hadden was net het fameuze Reset-systeem. We begrijpen het principe erachter wel en we kunnen de keuze van BikeYoke alleen maar toejuichen, maar de frequentie waarmee we het zaakje moeten ontluchten lijkt ons toch aan de hoge kant te liggen. Vanaf een bepaald moment moesten we het zelfs elke keer dat we op pad gingen uitvoeren. Misschien heeft het niet geholpen dat we onze fiets verticaal tegen de muur opbergden, maar zelfs als we de fiets gewoon horizontaal opbergden bleef het fenomeen zich voordoen. En ook al duurt dit ontluchten slechts 5 à 10 seconden, toch vinden we dat we dit te vaak moesten doen. Een interval van alle drie à vier tochten lijkt ons al iets aannemelijker dan elke tocht. Gelukkig hebben we dit nooit moeten uitvoeren tijdens het rijden zelf, zelfs niet tijdens een lange tocht.

Verdict

De BikeYoke Revive dropper post is bijzonder goed afgewerkt en je merkt dat er heel wat tijd werd gestoken in het ontwerp. Dit is dan ook een product uit het topsegment. Hij is zeer soepel en aangenaam in gebruik en ideaal voor zij die op zoek zijn naar een grote drop die zo weinig mogelijk plaats inneemt. Ook de remote is een toonvoorbeeld van hoe het moet. Dit is dan ook een product dat met de perfectie flirt … maar het net niet is. De BikeYoke Revive misloopt namelijk door zijn Reset-systeem een vijfsterrenbeoordeling en de felicitaties van de jury. Ja, dit systeem werkt eenvoudig en snel, maar naar onze smaak moet je dit al te vaak toepassen. De Revive behoort dan wel tot één van de beste dropper posts op de markt, maar moest dit punt nog verbeterd worden, dan wordt hij ongetwijfeld de nummer 1. 

Meer info op www.bikeyoke.de

DoorOlivier Béart