Andalucia Bike Race 2022: Race Preview en Gear Check

Door Jeffry Goethals -

  • Sport

Andalucia Bike Race 2022: Race Preview en Gear Check

De Andalucia Bike Race is een klassieker onder de meerdaagse MTB wedstrijden en gaat dit jaar voor de 12de keer door. Door de gekende pandemie moest de wedstrijd vorig jaar uitgesteld worden tot begin mei. Dit jaar neemt de Andalucia Bike Race weer haar vertrouwde stek in op de kalender van 21 tot 26 februari en daarmee vormt de wedstrijd de opener van de UCI MTB Marathon Series. Op het menu staan 300 km en 10000 hoogtemeters verspreid over 6 etappes doorheen de Zuid-Spaanse provincies Jaén en Cordoba. Deelnemers mogen zich verlekkeren aan zon, singletracks, lange klimmen en knappe afdalingen.  

Net als vorig jaar maakt de race deel uit van de UCI MTB Marathon Series, een reeks van acht marathon wereldbekers, en wordt de race in duo gereden. De Andalucia Bike Race is niet alleen de eerste manche van de Series, maar is samen met de Cape Epic en de 4 Islands Stage Race (lees hier ons verslag van vorig jaar) een van de drie wedstrijden die zich over meerdere dagen spreiden. De rest van de kalender kun je nalezen op de site van de UCI.

Voor een “wereldbeker” mag je natuurlijk de nodige kleppers verwachten. Bij de Elite mannen heb je als absolute blikvanger wereldkampioen Andreas Seewald die samen met Martin Stošek zal rijden (Canyon Northwave MTB Team). Voor Team Bulls staan met de Zwitser Urs Huber en de Duitser Simon Schneller de laureaten van de vorige editie aan de start. Ook XCM legende Alban Lakata en Hansueli Stauffer zijn van de partij. Albanator is met zijn 42 lentes één van de oudste profs op de deelnemerslijst, maar blijft als drievoudig wereldkampioen een te duchten concurrent.

Ook het nieuwe team van Wout Alleman, het vernieuwde Wilier Triestina-Pirelli team, maakt zijn opwachting. Onze Belgische kampioen zal samen met regerend Italiaan kampioen Fabian Rabensteiner strijden voor de overwinning. In 2021 reed Alleman aan de zijde van meervoudig Europees kampioen Tiago Ferreira (we zullen hem dit jaar weliswaar niet in die trui zien, want die is ook in het bezit van Andreas Seewald). Het duo kende jammer genoeg heel wat pech, al wisten ze wel de laatste rit te winnen. Zowel Alleman als Ferreira zullen gebrand zijn op revanche. Deze laatste zit nog steeds bij het DMT Racing Team en rijdt dit jaar met de Spanjaard Miguel Muñoz.

© Mediterranean Epic

Als outsiders zijn er nog Nederlands kampioen Hans Becking van het Buff Megamo Team die zoals gewoonlijk samen met José Dias een duo vormt. Beiden hadden een korte winter, want ze reden nog tot laat in het 2021 seizoen. Onder de laaglanders staan ook een reeks Belgen aan de start met Frans Claes (samen met de Oostenrijker Manuel Pliem), Sebastien Carabin (met zijn Franse ploegmaat Pierre Billaud) en Erno McCrae (met Jochen De Vocht). We konden maar één Nederlands team spotten op de deelnemerslijst, bestaande uit Teus Ruijter en Tim Smeenge (KMC).

© 4 Islands Stage Race

Bij de vrouwen is de bekendste naam in het deelnemersveld natuurlijk Ariane Luthi, zij rijdt samen met de Zuid-Afrikaanse Amy Wakefield. Maar het is ook uitkijken naar titelverdedigster Janine Schneider die met Irina Lutzelschwab (vorig jaar derde) rijdt, Katazina Sosna (vorig jaar tweede) en Greta Karasiovaité van het Torpado Factory Team, Stefanie Dohrn (vorig jaar tweede met Sosna) en Lelja Tanavic van Canyon Northwave en het Italiaanse duo Fasolis Costanza en Claudia Peretti van Olympia.

Daarnaast zijn er nog de andere categorieën met de Masters 30, 40 en 50, waar het altijd moeilijk is om favorieten aan te duiden. Hoewel wij wel eentje hebben bij de jongste masters (zie op het einde van het artikel). Er is ook nog de Mixed en een Master categorie voor de dames. Oud hoeven ze daarvoor wel niet te zijn. Want als beide vrouwen dit jaar 30 worden mogen ze reeds in die categorie rijden.

Het parcours

De eerste etappe is meteen een stevige opener met 61,7km en ruim 2700 meter klimmen. Startpunt is de pas geopende Olivo Arena in Jaén waar er plaats is voor 10000 toeschouwers. Net als het voorbije jaar begint de etappe met de mythische klim naar El Pincho van een 20-tal kilometer. De klim leidt naar 1497m, het hoogste punt van de volledige race, en er moeten daarvoor een 1000-tal hoogtemeters overwonnen worden. Hierna volgt een rollercoaster van technische afdalingen en korte klimmen langs het zuiden van Jaén om terug te finishen in de Olivo Arena. 

Ook de cijfers van de tweede etappe zijn niet van de poes: 66,22km en 2525 hoogtemeters. Net als voor de eerste etappe vormt de Olivo Arena de vertrekbasis van de etappe. Het eerste stuk van de startklim stijgt geleidelijk. Daarna volgt een steiler stuk van een paar kilometer, om na een korte afdaling terug stevig te klimmen tot 1303m hoogte richting het Sierra Mágina massief. De top van de klim ligt op 24 kilometer. Daarna volgt een zeer knappe singletrack die de deelnemers via La Guardia de Jaén terug naar de finish voert. 

© Bikehigh

Met de derde etappe zitten we ondertussen halverwege de race. De etappe heeft 70km en 1900 hoogtemeters in petto en leidt naar Andújar, een stadje ten noorden van Jaén. Zij die de voorbije jaren aan de start stonden, zullen zich ongetwijfeld de adembenemende trails van deze etappe herinneren. In het tweede deel van de etappe liggen een paar uitdagende downhills die het uiterste vergen van de deelnemers. De laatste afdaling is die van La Bajada de los Caballos en laat toe om verschillende lijnen te rijden waardoor dit wel eens bepalend zou kunnen zijn voor de dagoverwinning. Hierna moeten we ons met de auto verplaatsen naar de regio rond Cordoba.

Anders dan voorgaande jaren is de tijdrit van 30km en 900 hoogtemeters niet de eerste, maar wel de vierde etappe. We moeten er geen tekening bij maken dat een tijdrit na drie zeer stevige etappes en een dag voor de koninginnenetappe het klassement overhoop kan gooien. De vermoeidheid begint toe te slaan en het is niet ongewoon in meerdaagse wedstrijden dat je op dag drie of vier een mindere dag kent. De etappe is een aaneenschakeling van snelle trails en korte, snedige klimmen waar geen ruimte is om te verpozen.

Dag vijf: de Queen stage! Met 80km en 1900 hoogtemeters de langste etappe van de race. Bij de start gaat het richting La Canchuela over een mix van singletracks en brede, snellere wegen en naar de eerste lange afdaling van de dag: La Torre de las Siete Esquinas. Dan volgt de bekende klim El Reventón richting Cerro Muriano. Na het doorkruisen van de stadskern volgt er een passage door een oude spoorwegberm die de deelnemers door een tunnel leidt. Als afsluiter nog een laatste keer knallen over een technische afdaling en dan zit de Queen stage erop. 

De zesde en laatste etappe is een korte en intense etappe waar er weinig recuperatiemogelijkheden zullen zijn. Het klassement ligt nu waarschijnlijk grotendeels vast, maar misschien kunnen er nog kleine tijdsverschillen geslagen worden.

Iedereen zit ondertussen op zijn tandvlees, de vermoeidheid beïnvloedt ook het concentratievermogen dus het zal zaak zijn voor iedereen om zijn/haar hoofd erbij te houden. Een fout is immers snel gemaakt en kan gemakkelijk voor de nodige averij zorgen.

De etappe leidt ons via de veeleisende trail van Arroyo de la Gitana naar een bikepark waar we als afsluiter nog een paar mooi aangelegde trails voorgeschoteld krijgen. Opletten maar ook genieten geblazen dus! Aan de finish zal duidelijk worden welke duo’s bij de dames en bij de heren als laureaten van de Andalucia Bike Race 2022 over de meet bollen. 

Meer informatie: www.andaluciabikerace.com

Foto’s zonder watermerk: © Andalucia Bike Race/Sportograf
Tekst tot stand gekomen in samenwerking met Egon Mutsaerts

Ook Vojo staat dit jaar aan de start (samen met Bikehigh) in de Masters 30 categorie. Als je wilt weten welk materiaal wij gekozen hebben om dit 6-daags avontuur te beleven, kun je dit uitpluizen in onze Gear Check!

Klik op de link hieronder om rechtstreeks naar onze Gear Check te gaan >>>

DoorJeffry Goethals

Andalucia Bike Race 2022: Race Preview en Gear Check