Bezoek | Valcariz: MTB-kleding made in Belgium

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Bezoek | Valcariz: MTB-kleding made in Belgium

Valcariz is een nieuw klein Belgisch merk dat sinds kort opduikt in het landschap van technische kleding voor de wielersport. De grote originaliteit is dat het merk voor 100% vertrouwt op een Belgische productie voor een deel van zijn collectie. We bezochten de oprichter van het merk, Claude Carpay, in de werkplaats waar zijn kleding wordt gemaakt, op slechts enkele kilometers van de redactie van Vojo.

In wezen was Claude Capray niet voorbestemd om wielerkleding te produceren. Deze dertiger is al jaren gepassioneerd door mountainbiken, maar had tot voor kort een heel andere baan: hij was lijnpiloot! Hoe krijg je het voor elkaar om dit soort baan, die nog steeds veel mensen doet dromen, achter zich te laten om een ​​heel andere richting in te slaan? “Tijdens de gezondheidscrisis stonden de vliegtuigen aan de grond. Ik was al een tijdje aan het twijfelen over mijn job. Ik was al begonnen met de productie van een paar kledingstukken die ik voor vrienden en mezelf had ontworpen, en deze periode was een echte trigger. Toen het bedrijf waar ik werkzaam was na de crisis een herstructureringsplan aankondigde, heb ik me vrijwillig opgegeven om te vertrekken. En toen begon het pas echt …”

Hoewel hij begon met kledingstukken die in Azië werden geproduceerd, had Claude altijd in gedachten om ten minste een deel van de Valcariz-collectie lokaal te laten produceren. “Azië moet niet gedemoniseerd worden: er is echt wel een knowhow en er zijn fabrieken waar de werkomstandigheden correct zijn en die pragmatische oplossingen bieden aan een jong merk om te kunnen starten. Maar ik wilde ook iets anders aanbieden en laten zien dat het mogelijk is om hier, in België, technische kleding te produceren.”

Na enkele maanden zoeken, ontmoette hij Elise-Aline de Battice, die een productieatelier heeft in het centrum van Luik. “Het was mijn vrouw die over haar hoorde. Ik nam contact met haar op en ze was meteen enthousiast over de uitdaging. Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar het is echt een uitdaging om te werken aan sportkleding van hele bijzondere materialen die niet altijd even makkelijk te bewerken zijn.”

Maar er is meer voor nodig om Elise-Aline – die meer dan 15 jaar ervaring heeft, met name in het maken van kostuums voor theater, opera, circus, modeontwerpers of zelfs professionals in bepaalde sectoren die zeer specifieke kledingbehoeften hebben – bang te maken. “De kracht van onze werkplaats is flexibiliteit”, legt ze uit. “Maar ik moet toegeven dat ik met de kleding van Claude volledig uit mijn comfortzone ben gestapt. Ik had al voor acrobaten uit het circus gewerkt, met zeer elastische materialen, en ik zei tegen mezelf dat ik alles had gezien. Maar bij het zien van de technische stoffen voor sport, beseften mijn team en ik dat er nog complexere uitdagingen waren.”

Tencel Active, Lycra: al deze materialen (meestal geproduceerd in Europa) zijn heel verschillend en je moet erin slagen om ze op heel specifieke plaatsen te combineren om zo te profiteren van hun eigenschappen waarvoor ze dienen.

“Gecompliceerde snitten en patronen schrikken ons niet af. Het was meer op assemblageniveau dat we veel werk hadden. Over het algemeen werken we met extreem sterke stoffen, waarvoor sommige van onze machines niet krachtig genoeg waren. Maar we hebben geïnvesteerd en oplossingen gevonden en uiteindelijk zijn we erin geslaagd om deze eerste collectie met Claude uit te brengen!” legt Elise-Aline trots uit.

“Voor al de stadia tijdens het ontwerpen, is de nabijheid van de werkplaats een groot pluspunt. Het ligt 15 minuten van mijn huis. Als er een vraag of een probleem is, kan ik indien nodig meteen komen. Deze lokale productie heeft het ook mogelijk gemaakt om ideeën tot leven te brengen die ik had voor mijn meest geavanceerde kleding, zoals de endurobroeken. Grotere werkplaatsen zouden die bijvoorbeeld nooit geaccepteerd hebben om te produceren”, aldus Claude.

Een ander voordeel van de nabijheid van de werkplaats: Valcariz biedt een retouche- en herstelservice voor zijn kleding. Benen iets te lang? Geen probleem, ze kunnen precies op de juiste lengte worden gemaakt. Een gat of een gescheurd stoffen paneel na een val? Ook geen probleem en vooral geen sprake van je mooie kledingstuk in de prullenbak te gooien: het kan hersteld worden in Luik.

Het “made in Luik”-assortiment bestaat momenteel uit twee families: een lifestyle-familie met kleding die gedragen kan worden na het rijden en in het dagelijks leven, en een collectie van het type trail/enduro, de favoriete discipline van Claude. Deze laatste is een jaar lang uitgebreid getest door een reeks lokale rijders. Momenteel wordt er ook een XC/gravel-reeks voorbereid. Bij de lifestyle-kledij vinden we met name de hoodie (in het midden van de afbeelding) zeer aangenaam. Deze is uit katoen en bevat veel kleine details die laten zien dat we te maken hebben met een product dat met zorg is ontworpen, ook al is het niets revolutionair in het segment.

Voor het trail/enduro-gedeelte zijn er allereerst twee jerseys met korte mouwen: één in het technischere Tencel Active (links, in productie) en een eenvoudiger shirt uit Lyocell en katoen. Beide worden aangeboden in zeer natuurlijke kleuren, met een discreet Valcariz-logo dat de Luikse oorsprong van het product aangeeft. Met hun vrijetijdssnit kunnen ze ook in het dagelijks leven worden gedragen. De prijzen bedragen respectievelijk 90 en 55 euro.

De trui met lange mouwen is gemaakt van merinovezels en kost 105 euro, de eenvoudigere “casual ride”-versie wordt aangeboden voor 65 euro.

Als het kouder is, biedt Valcariz een vrij origineel jasje/gilet aan. Het is gemaakt van merinowol en elastaan ​​en onderscheidt zich door een ritssluiting aan de linkerkant, onder de arm. Ook zit er een groot vak op het hart voor bijvoorbeeld je telefoon. Prijs: 120 euro.

Het middelpunt van de collectie is ongetwijfeld de broek. In de twee zakken aan de linkerkant kan je een paar voorwerpen meenemen zonder dat je gehinderd wordt bij het trappen. De broek geniet van de voordelen van panelen gemaakt van slijtvaste Dyneema-vezels op de knieën en heupen, gecombineerd met flexibel elastaan ​​voor het kruis en de onderkant, allemaal met een merinolaag aan de binnenkant voor comfort.

In het kleine strookje stof dat je op de foto links ziet, kun je een opgerolde jas achter in de broek stoppen als je het te warm krijgt. De spangesp in de taille is handig in gebruik. We willen er nog een beetje mee rijden voordat we je tijdens een test ons oordeel geven, maar we zijn al een beetje verliefd. Natuurlijk is de broek niet goedkoop (199 euro), maar dat is vergelijkbaar met veel grote merken, terwijl we hier te maken hebben met een lokaal en ambachtelijk product.

De Valcariz-collectie is online beschikbaar op de website van het merk, evenals in sommige Belgische winkels. En Valcariz wil zijn distributie in de buurlanden uitbreiden. Als bepaalde producten in bepaalde maten niet langer beschikbaar zijn in de winkel, aarzel dan niet om contact op te nemen met Claude om de datum van de volgende producties te weten te komen, of om je interesse in bepaalde stukken aan te geven.

Meer info via https://valcariz.com

DoorOlivier Béart