BeMC: twee op twee voor Mathieu van der Poel!

Door Jan Geys -

BeMC: twee op twee voor Mathieu van der Poel!

De Nederlander Mathieu van der Poel heeft er in de koninginnenrit van deze BeMC geen twijfel over laten bestaan van wie nu de sterkste man in de wedstrijd is. Twee op twee dus voor van der Poel, die het haalde voor een andere Nederlander, Hans Becking, en de Portugees Tiago Ferreira. Bij de dames nam de Servische Jovana Crnogorac de macht over van de Noorse Jeanette Persson.

Met nog één rit te gaan ziet het er goed uit voor Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon). Niemand wist goed wat te verwachten van hem vandaag, want de koninginnenrit was toch nog van een ander mtb-kaliber dan de openingsrit. Maar van der Poel zorgde zelf voor het duidelijke antwoord door opnieuw een klinkende ritzege te boeken. Het verschil met de nummer twee, Hans Becking (CST-Sandd-American Eagle), was niet extreem groot, 1’32” om precies te zijn, maar Becking had in de eerste rit al veel tijd verloren.

Belangrijker was het verschil op de nummer drie, Tiago Ferreira (DMT Racing), die zich opwerpt als de belangrijkste tegenstander van van der Poel. De Portugees verloor vandaag echter opnieuw meer dan vier minuten. Moest Ferreira nog de ambitie hebben om zijn eindzege van vorig jaar te herhalen dan moet hij in de slotrit een achterstand goedmaken van 9’22”.

Halfweg wedstrijd reed dit drietal nog samen aan de leiding, kort daarachter gevolgd door een ander trio bestaande uit de Duitser Sascha Weber en twee teammaats van Ferreira, de Griek Ilias Periklis en de Italiaan Davide Malacarne. Net achter hen volgde met Maarten Wynants de eerste Belg die even verder zou ingelopen worden door het duo Wout Alleman/Soren Nissen.

Aan de ondertussen al beruchte river crossing van de Ourthe werd in spanning afgewacht of het leiderstrio nog steeds samen zou zijn, maar als plots de gele leiderstrui alleen tevoorschijn kwam werd de suspens meteen weggenomen. Mathieu kon de afkoeling met het koude rivierwater nog wel smaken en begon aan de laatste tien kilometer om wederom solo te finishen.

De Griek Ilias Periklis en de Deen Soren Nissen vervolledigden de top vijf. De 21-jarige Wout Alleman zou uiteindelijk als eerste Belg finishen, en dat op een sterke zevende plaats, net achter Christoph Soukup. De rest van de top tien werd vervolledigd door Jasper Ockeloen, Frans Claes en Sascha Weber.

Bij de dames behaalde de Servische Jovana Crnogorac vandaag een dubbelslag. Crnogorac reed naar een 67ste plaats overall en heeft de leiding nu stevig in handen. Zoals we gisteren al vreesden kwam de Noorse Jeanette Persson technisch te kort op het uitdagende parkoers van vandaag, ze verloor dan ook meer dan 50 minuten op Crnogorac. De Belgische Alice Pirard werd tweede, maar keek toch ook al op een achterstand van 25 minuten aan. Ze eindigde nog net voor de Duitse Stefanie Dohrn, die derde werd.

In de andere categorieën gingen de ritzeges naar Cedric Himpe (M20), Julien Delaet (M30), Arne Daelmans (M40), Marc Dewael (M50) en Saskia Hessens (dames).

Morgen krijgen de renners in de slotrit nog twee lussen rond La Roche-en-Ardenne voor de wielen, een rit van 75 kilometer en 2525 hoogtemeters. En vooral ook twee maal de beklimming van de Muur van Borzée …

De volledige uitslag vind je hier: www.chronorace.be

DoorJan Geys