WK MTB Les Gets 2022 ⎜ DH: Vali Höll haar eerste, Loïc Bruni zijn vijfde

Sport
27 August 2022 — Jeffry Goethals

Wat een ongelooflijke wedstrijden en sfeer in Les Gets voor het 2022 Wereldkampioenschap Downhill. De jonge Valentina Höll heeft er een mijlpaal in haar carrière bereikt door haar eerste wereldtitel bij de Elites winnen. Loïc Bruni maakte het thuispubliek helemaal gek en veroverde op eigen bodem zijn 5de wereldtitel!

36 vrouwen streden met een run van iets meer (en in het beste geval iets minder) dan 4 minuten voor de regenboogtrui. Op voorhand waren er verschillende kanshebbers voor de titel, waaronder Vali Höll, Nina Hoffmann en natuurlijk Myriam Nicole, de Franse thuisrenster, die donderdag de beste tijd neerzette in de kwalificaties.

De tijden beginnen pas echt scherp te worden wanneer Monika Hrastnik uit Slovenië, bronzen medaillewinnares in 2020 en drievoudig Europees kampioene, vijf seconden sneller afklokt dan de Britse Stacey Fischer, die tot dan de beste tijd had.

De Duitse Nina Hoffman, rijdend voor Santa Cruz Syndicate, verdringt Monika Hrastnik van de hot seat en zij duikt als eerste onder de tijd van de kwalificatierun van Myriam Nicole.

Myriam Nicole lag vanaf de eerste tussentijd op kop. Ze verloor echter onverwachts tijd in het bochtige gedeelte halverwege, maar ze bleef aan de leiding. In de laatste honderden meters bevonden zich grote sprongen op hoge snelheid en hier had ze al bij de trainingen last mee. Daar ging ze nog te snel en landde ze te ver, nu ging ze te veel in de remmen en moest ze daardoor (te) veel tijd toegeven. Geen toptijd, geen goud en ze was zichtbaar teleurgesteld. Er ging nadien nog één iemand sneller en brons was haar eindresultaat.

De Oostenrijkse Vali Höll, tweevoudig wereldkampioene bij de junioren, is gewend aan de regenboogtrui en wou er graag nog één mee naar huis nemen, haar eerste in de Elite-categorie. Haar kwalificatierun was niet zo goed, maar vandaag vloog ze letterlijk over het stof en de wortels. Op elke tussentijd was ze het snelste, enkel op het einde verloor ze tijd. Ze hield aan de finish een kleine seconde over van haar voorsprong op Nina Hoffman.

Uittredend wereldkampioene Camille Balanche had de slechts mogelijke voorbereiding op dit WK en het is een wonder dat ze aan de start stond om haar titel te verdedigen. Nog geen 3 weken geleden brak ze haar sleutelbeen en werd ze geopereerd. Ze kon nooit aanspraak maken op de overwinning, maar haar vierde plaats is een uitzonderlijke prestatie.

De Belgische 19-jarige Siel Van der Velden behaalde een mooie 16de plaats. Krijgen we binnen enkele jaren misschien eens zwart-geel-rood op een internationaal DH podium te zien? We geloven er alvast in!

Volledige resultaten:

Download (PDF, 154KB)

Na de wedstrijd van de mannen werd de aankomstzone overspoeld en uren later stond het dorp nog steeds op stelten. Niemand is een profeet in zijn eigen land, zeggen ze, maar Loïc Bruni, Amaury Pierron en Loris Vergier trokken zich daar niets van aan. In eigen land zorgden ze voor een volledig Frans podium.

Maar slechts één iemand kon winnen … Loïc Bruni bewees nogmaals dat hij de man van de wereldkampioenschappen is, want hij won zijn 5 de regenboogtrui in Les Gets. Hij wordt daarmee de op één na succesvolste renner uit de geschiedenis, na Nicolas Vouilloz (7 Elite-titels) maar vóór Greg Minnaar (die er “maar” 4 heeft).

Het was vooral in de tweede getimede sector dat Loïc Bruni zijn voorsprong vergrootte, met een tijd waar alleen Amaury Pierron enigszins in de buurt van kon blijven.

Maar de leider van de Wereldbeker moest aan de finish 2.581s toegeven en noteerde hiermee de tweede tijd.

Amaury Pierron, erkende de superioriteit van Bruni aan de finish: “Ik heb geen fouten gemaakt, ik heb goed gereden. Ik moest het opnemen tegen een sterkere rijder en ik moet dus nog harder werken om wereldkampioen te kunnen worden. Loïc is een inspiratie voor me sinds ik jong was en begon met downhill, ik ben blij voor hem. Ik mag niet klagen, ik had natuurlijk graag willen winnen, maar ik ben blij met dit 100% Franse podium!”

Loris Vergier, was nog niet 100% hersteld van zijn schouderblessure, maar reed uitstekend en werd derde.

Troy Brosnan (foto) en Laurie Greenland vervolledigen de top vijf. Topfavoriet Fin Iles stond niet aan de start, hij had te veel last van zijn zware crash tijdens de oefenritten in de ochtend.

Volledige resultaten:

Download (PDF, 164KB)

Lees hier al onze artikelen over de wereldkampioenschappen van 2022: https://www.vojomag.nl/tag/wk-mtb-2022/