Test | Het DT Swiss 232 One-platform: onbemind? Onterecht! - Addendum: de L1, L2 en L3 remote hendels

Door Jeffry Goethals -

  • Techniek

Test | Het DT Swiss 232 One-platform: onbemind? Onterecht! - Addendum: de L1, L2 en L3 remote hendels

De L1, L2 en L3 remote hendels

DT Swiss heeft zijn eigen hendels om de 232 One-componenten te bedienen. En om het overzichtelijk te houden hebben ze die logisch naamgegeven. Je hebt de L1, die één functie heeft: die van de dropper te bedienen. Daarnaast heb je de L2, die twee functies heeft: de lockout van vork en demper. En als laatste de L3: die zowel vork, demper als dropper bedient.

De L1 is de hendel die in het verleden populair was toen er nog met een voorderailleur werd gereden. Deze kan je links of rechts op je stuur plaatsen en is nog van toepassing als je bijvoorbeeld een lockout hendel of dropper post remote hebt staan links onderaan. Het geheel is, zoals we ondertussen gewoon zijn van DT Swiss, netjes afgewerkt, met een klem die openscharniert en een geheel dat slechts 17g op de weegschaal legt. Het contactpunt met de duim is geribbeld en er zit geen terugduwende veer in de L1 remote. Dit is wat jammer, want als de D 232 One-dropper post omlaag staat, dan zit de hendel wat los te bengelen. De L1 is te koop voor 69 euro.

De L2 en L3 zijn eigenlijk net hetzelfde, met dat verschil dat bij de L3 er ook een dropper remote op staat geschroefd. Je kunt dus in theorie je L2 upgraden naar een L3. De hendel om vork (en demper) te bedienen, is klein en we vinden de knoppen net wat te glad. Het contactpunt van de DT Swiss dropper remote is dan weer van gaatjes voorzien, waardoor we voldoende grip hebben. Maar ze is net te kort, we moesten onze duim te veel uitstrekken. Ook hier zit er geen terugduwende veer, en zit de hendel wat te schodderen als de D 232 One-dropper in zijn laagste positie staat. Het geheel van de L3 hendel steekt ook best ver naar onder uit. We zijn er nooit met onze knie tegengebotst, maar ze raakt – als het stuur wegslaat – wel de bovenbuis van elke fiets waar we het op gemonteerd hebben.

Er is een DOUBLESTAGE (Open, Drive, Lock) en een SINGLESTAGE (Open, Lock) versie. Aangezien de F 232 One en R 232 One voorzien zijn om in drie standen te werken, gebruikten wij de eerstgenoemde.

De L2 werkt voor de rest uitstekend en weegt slechts 35g. Er is een DOUBLESTAGE (Open, Drive, Lock) en een SINGLESTAGE (Open, Lock) versie. Aangezien de F 232 One en R 232 One voorzien zijn om in drie standen te werken, gebruikten wij de eerstgenoemde. Maar je kunt dus de andere bijvoorbeeld gebruiken bij RockShox-veringen. Een L2 kost je 65 euro, een volledige L3 dan weer 109 euro en weegt 84 gram.

Onze ideale persoonlijke set-up bestond dan weer uit de “oude” Two-in-One hendel vanuit het O.D.L.-tijdperk – linksboven te monteren – en de dropper post hendel linksonder. Zo had onze myeline-verbinding tussen onze hersenen en duim geen last van keuzestress. Boven zijn de veringen, onder de dropper!

Belangrijk om te weten is dat bij zowel de L2 als Two-in-One-hendel (die nog steeds verkrijgbaar is voor 55 euro en 30g weegt), je steeds adjustment barrels tussen de kabelbehuizingen moet bevestigen om de spanning op de kabels te kunnen aanpassen. Die zitten immers niet op de hendels.

DT Swiss biedt met zijn L1, L2, L3, Two-in-One hendels en dropper post remote een zee van keuzes om je eigen persoonlijke voorkeur te vinden. Ze werken allemaal goed, alleen van de dropper post remote waren we niet enthousiast. Je kunt natuurlijk altijd eentje van een ander merk monteren, let op, die van een Reverb AXS past wat moeilijk.

DT Swiss L1, L2 en L3 remote hendels

55 tot 109 euro

17 tot 81g(geverifiëerd)

  • Werkt goed
  • Mooi afgewerkt
  • Tal van keuzes
  • Klein en gladde L2 hendel
  • Ver naar onder uitstekende L3 hendel
  • Niet zo ergonomische dropper post remote

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

[summary

DoorJeffry Goethals