Test | Osprey Syncro, Evoc FR Trail, Vaude Bracket: drie rugzakken voor trailliefhebbers - Vaude Bracket 22: de lichtgewicht pakezel

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Test | Osprey Syncro, Evoc FR Trail, Vaude Bracket: drie rugzakken voor trailliefhebbers - Vaude Bracket 22: de lichtgewicht pakezel

Wie van mening is dat een binnenband, CO2-patroon en een gelletje moeten volstaan voor een fikse mountainbiketocht, kan nu al stoppen met verder lezen. We gaan rugzakken testen, meer zelfs, grote rugzakken waar je aardig wat spullen in kwijt kan en die jouw ideale metgezel voor uitdagende tochten betekenen.

 

Vaude Bracket 22: de lichtgewicht pakezel

Denk aan materiaal voor eender welke outdoorsport en je komt al snel bij Vaude terecht. Het Duitse familiebedrijf is een bijzonder grote speler die al vele jaren hoogwaardige sportkleding en outdoormateriaal produceert. Vaude profileert zich daarbij als een voortrekker van duurzaamheid en aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen. Vaude is lid van de Fair Wear Foundation waar gestreefd wordt naar eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden voor alle werknemers wereldwijd. Alle outdoorsporten en alle producten passeren de revue bij Vaude: schoenen, slaapzakken, tenten, kleding, tassen, … en dus ook rugzakken.

De Bracket 22 wordt door Vaude omschreven als een ‘technische enduro rugzak, onze trailkoning’. Wel, dat is nu eens een omschrijving waar wij best vrede mee kunnen nemen. Met 22 liter krijg je echt wel een heleboel spullen opgeborgen, draagcomfort en pasvorm zijn uitstekend en de ventilatie staat helemaal op punt. Waar we helemaal enthousiast van worden is het wel erg lage gewicht: 880 gram voor dergelijk grote rugzak is bepaald uitstekend te noemen.

Heupriemen, schouderriemen, rugpaneel, … zowat de hele rugzak is voorzien van een mesh om zo de nodige ventilatie mogelijk te maken. Het Ventex Active rugsysteem draagt niet enkel zijn steentje bij tot ventilatie, maar levert meteen ook een perfecte pasvorm op. Met name aan de onderrug raakt de rugzak amper je rug, wat handig is om op die plaats niet al te hard te gaan zweten. In de rugzak zit een lichtgewicht, ergonomisch gevormde EMP-rugplaat. EMP staat voor Ergonomical Movement Panel en die plaat draagt niet enkel zijn steentje bij aan de pasvorm, het stabiliseert de draaglast en verhoogt de inpakstabiliteit van de rugzak.

De heupriem is breed en stevig en biedt voldoende steun. Een stevige klittenband en gespsluiting stellen je in staat de heupriem perfect af te stellen. De heupriem heeft als extra troef een met ritssluiting gesloten zakje, ideaal voor je powerbar of wat kleingeld.

Langs de heupriem krijg je aan de andere zijde overigens ook open zakjes in stretchstof, alweer ideaal voor spullen die je al rijdend wil kunnen nemen (powerbars, gelletjes, …).

De schouderriemen zijn zacht gevuld en ergonomisch uitgevoerd. Uiteraard is de borstriem in de hoogte verstelbaar. Het draag- en pascomfort van deze Vaude Bracket 22 is voor weinig verbetering vatbaar. 

22 liter inhoud, daar krijg je wel wat in kwijt. De Bracket 22 is in drie vakken onderverdeeld. Jammer dat het hoofdvak niet helemaal geopend kan worden. Nu open je tot pakweg 3/4 en moet je toch weer gaan stapelen en proppen om je rugzak te vullen. Langs de zijkant is er een vakje met ritssluiting voorzien om je minipomp op te bergen. Het is net dat zijvakje dat je belet de rugzak helemaal te openen.

Uiteraard is ook hier een voorziening voor een drinksysteem. Met name het houdertje aan je borstriem voor de drinkslang is een handig detail. De helmhouder is eenvoudig, handig en functioneel.

Een compartiment met fleece is uitermate geschikt om je zonnebril, smartphone of andere kwetsbare spullen op te bergen.

Heel erg knap is het uitneembaar gereedschapsvak. Alles wat je bij pech snel nodig kan hebben, zit zo mooi georganiseerd binnen handbereik. 

Op de trails

Toen we aan onze eerste testrit met de Vaude Bracket begonnen, waren we in alle eerlijkheid een beetje sceptisch. Dat kwam natuurlijk grotendeels omdat we net daarvoor met de Evoc hadden gereden. De schouderriemen leken ons wat smalletjes en het geheel voelde wat minder solide aan. Die scepsis verdween al snel. Ook al zijn de schouderriempjes wat smaller, de drie stroken vulling zitten op de juiste plaats en geven mede door de brede heupriem ook hier steun en stabiliteit. Het lage gewicht van de rugzak draagt zeker zijn steentje bij aan draagcomfort en pasvorm. Het haakje om je drinkslang weg te steken, werkt iets minder stroef dan op de Evoc FR Trail en de twee open zakjes aan de zijkanten van de heupriem zijn absoluut een meerwaarde. De Vaude Bracket blijft in alle omstandigheden op zijn plaats zitten, holderdebolder over boomwortels of stenen hossen, aan hoge snelheid de berg af denderen … niets brengt de Vaude van de wijs.

130 euro is geeneens overdreven duur voor dergelijk grote rugzak met een optimale pasvorm en bijzonder veel handigheidjes.

Meer info op www.vaude.com

DoorJurgen Groenwals

Test | Osprey Syncro, Evoc FR Trail, Vaude Bracket: drie rugzakken voor trailliefhebbers - Vaude Bracket 22: de lichtgewicht pakezel