World Cup MTB Val di Sole: een finale om duimen en vingers bij af te likken! - U23 Heren: winst voor thuisrenner Nadir Colledani

Door Jan Geys -

• Sport

U23 Heren: winst voor thuisrenner Nadir Colledani

We zijn nog maar amper bekomen van de wedstrijd van de dames U23 of daar vertrekken de heren beloften al voor zes ronden en een startloop …

De Letse leider in de tussenstand van de wereldbeker, Martins Blums, neemt die startloop voor zijn rekening maar zou nadien op veilig spelen om zijn eindzege in de wereldbeker niet meer in gevaar te brengen.

Vanaf de eerste ronde is het de Italiaan Nadir Colledani die voor zijn thuispubliek een heuse onemanshow opvoert.

Een onemanshow die hij voor een uitzinnig thuispubliek zegevierend zou afsluiten.

Meteen is de ontgoocheling van het Europees kampioenschap in eigen land doorgespoeld, een kampioenschap waarin hij tweede werd achter zijn landgenoot Gioele Bertolini.

Achter Colledani en Blums reed ook de Noor Petter Faggerhaug een sterke wedstrijd die hem de derde plaats zou opleveren.

Sebastian Fini Carstensen reed tot halfweg de wedstrijd op die derde plaats rond, maar ging daarbij duidelijk over zijn toeren. Uiteindelijk werd de Deen uit het team van Bart Brentjens zestiende.

Ook zijn landgenoot Simon Andreassen deed in Val di Sole niet mee voor de prijzen. Na de startloop kwam Andreassen nog wel als tweede door om nadien weg te deemsteren tot een 61ste plaats … Door die slechte prestatie duikelde hij in de eindstand van de wereldbeker van de derde naar de zesde plaats.

Dan verging het deze David Nordemann heel wat beter. De Nederlandse kampioen kon steevast wat plaatsjes goedmaken en reed zich in Val di Sole naar zijn beste resultaat in de wereldbeker tot hiertoe. Nordemann werd knap twaalfde en kan nu vol vertrouwen afzakken naar het wereldkampioenschap in Cairns dat over twee weken plaatsvindt.

Op de achttiende plek eindigde met Pierre de Froidmont de eerste Belg. Een prachtresultaat voor hem!

Voor Wout Alleman ging het allemaal wat snel in Val di Sole. Toen hij na de tweede ronde als dertiende doorkwam, leek het erop dat hij aan de goede prestaties uit het voorjaar een vervolg zou kunnen breien, maar nadien tuimelde hij alsnog uit de top twintig. Alleman werd 25ste.

Twee plaatsen achter Wout Alleman eindigde met Marc Bouwmeester de tweede Nederlandse U23-renner. Bouwmeester was vooral blij met de progressie van de voorbije maanden, want waar hij in Nove Mesto nog met het nummer 67 van start moest gaan, eindigde hij hier al in de top dertig.

Net achter Bouwmeester kwam deze Milan Vader binnen. Vader ging te voortvarend van start en moest dan ronde na ronde terrein prijsgeven. De 28ste plaats was vandaag het hoogst haalbare voor hem, maar is zeker niet de plaats waar Vader thuishoort.

Belgisch kampioen Erno McCrae reed een regelmatige wedstrijd waarbij hij steevast tegen de top dertig aanhinkte. McCrae, die zich goed voelde maar niet super, zou die top dertig net niet halen, hij werd 32ste.

Jochen de Vocht sluit zijn wereldbekerseizoen af met een 77ste plaats in Val di Sole. De Nederlander Teus Ruijter sluit op de 97ste plaats het rijtje vertegenwoordigers van de Benelux.

Martins Blums schreef in Val di Sole historie door als eerste Let de eindzege in de wereldbeker XC op zijn naam te schrijven. En dat mag gevierd worden met zijn fans …