Fox 2018: de lockout krijgt eindelijk een update!

Door Jan Geys -

  • Techniek

Fox 2018: de lockout krijgt eindelijk een update!

Over de kwaliteit van de vorken van Fox hoeven we niets meer te schrijven, die is algemeen gekend. Maar zij die hun fietsen (vooral XC-fietsen) in het verleden hebben uitgerust met een lockout van het merk, kenden wel massaal problemen met de vorige generatie van deze lockout. Het merk moest dus wel reageren en vandaag zijn de geüpdate versie van de lockout op het stuur en de top cap op de vork een feit. Vojo mag beiden in avant-première aan jullie voorstellen!

Na een eerste schuchtere poging vorig jaar (de plaatsing van een lager in de top cap) komt Fox nu met een volledig geüpdate versie waarbij zowel de hendel op het stuur als de bevestiging van de kabel op de vork onder handen werden genomen (Fit4 remote top cap).

Fox remote lockout 2018

Een jaar geleden zag de eerste remote lockout, die sterk leek op een Shimano Rapidfire, het levenslicht, maar ondanks de goede ergonomische vormgeving was het geheel nogal kwetsbaar (foto links hieronder).

De nieuwe remote lockout die door Fox op punt werd gezet voor het jaar 2018 (foto rechts) lijkt visueel heel sterk op het eerste model, maar is wel iets compacter. En de hendel om de kabel terug te ontspannen krijgt een andere plaats. De vorm doet wat denken aan de vorm van de lockout van RockShox. Het doel van deze aanpassingen was om het geheel robuuster te maken en opdat de lockout makkelijker te installeren zou zijn op het stuur.

Met de nieuwe lockout van Fox kan je voortaan tegelijkertijd de vork en de demper bedienen. De belangrijkste hendel, de onderste, kan voortaan zowel gebruikt worden om het hydraulische circuit te openen als te sluiten. De gebruiker dient hiervoor bij aankoop zijn voorkeur aan te geven over hoe het systeem dient te werken. Al raadt Fox aan te opteren voor ‘push to unlock’ indien je een voorvork plus een demper wilt bedienen. De standaard optie ‘push to unlock’ wordt eerder gebruikt als je enkel een voorvork moet bedienen.

Grip & Fit4 remote top cap

Ook het tweede deel van het systeem, de top cap boven op de vork, werd onder handen genomen. Doel van deze aanpassing is dat het systeem makkelijker gemonteerd kan worden en een soepelere en stabielere werking te garanderen dan in het verleden. Het verschil tussen een Fox-vork jaargang 2017 (op de foto links hieronder) en 2018 (foto rechts) is daarentegen amper te zien …

De lager in de top cap werd behouden, net zoals het veersysteem (dat het instellen van het systeem in het verleden soms complex maakte). Het is vooral de plaats waar de kabel binnenkomt die onder handen werd genomen, alsook de hoogte van geheel. Hierdoor worden wrijvingen vermeden en de montage vergemakkelijkt.

Het is hier dat je kan kiezen tussen de twee opties push to lock (PTL) en push to unlock (PTU). Er bestaan twee versies, één voor vorken met een Grip-dempercartridge (een meer basic model) en één voor de Fit4-vorken. Om deze laatste te monteren heb je wel een specifiek tooltje nodig om de veer onder spanning te zetten, zoals op de video hieronder getoond wordt.

[field name=iframe]

We zijn al ongeduldig om de nieuwe lockout aan een terreintest te kunnen onderwerpen om te zien of de problemen die de laatste jaren werden vastgesteld met deze accessoires van Fox nu opgelost zijn. Bij de presentatie van Orbea werkte dit nieuwe systeem soepel, zeker op de Fit4-vorken, wat al een goed teken is. Maar toch wachten we liever eerst een echte test af …

Het systeem van de oude Fit4 en Grip-vorken zou aangepast kunnen worden, maar we wachten nog op een bevestiging en de tarieven. EDIT: Op de vorige Fit4-dempercartridges kan het systeem wel degelijk aangepast worden en de upgrade van de top cap kost 87 euro. 

DoorJan Geys