World Cup XC #2 Albstadt: Van der Poel doet Schurter beven!

Door Jan Geys -

World Cup XC #2 Albstadt: Van der Poel doet Schurter beven!

Wat een wedstrijd weer in Albstadt! En daar zorgde het jonge Nederlandse fenomeen Mathieu van der Poel voor. Van der Poel deed wat iedereen op voorhand verwachtte, of toch vooral hoopte, namelijk de mtb-wereld op zijn grondvesten doen daveren! Nino Schurter heeft dieper moeten als nooit tevoren, maar de ‘boss’ bleef koelbloedig en vermeed een valpartij. De Zwitser haalde het uiteindelijk met 26 seconden voorsprong op de jonge Nederlander.

Van der Poel en Schurter reden al van in de startloop weg van de tegenstand en enkel een sterke Mathias Flückiger slaagde erin om de kloof te dichten. Dit trio legde er duchtig de pees op en ze reden tot halverwege de wedstrijd samen aan de leiding, tot twee valpartijen de kaarten door elkaar zouden schudden. Eerst gleed van der Poel weg en verloor daardoor het contact met de twee andere koplopers. Nadien kwam ook een iets te onstuimige Mathias Flückiger ten val (ook vroeger hebben we hem al enkele keren op de limiet zien rijden) en de Zwitser van Radon zou nadien ook opgeven. De kloof tussen van der Poel en Schurter zou nooit groter worden dan 30 seconden en de olympische kampioen bleef tot het einde de druk van achteruit op zijn schouders voelen. We zagen hem dan ook afzien en grimassen zoals nooit tevoren!

Iedereen herinnerde zich ook nog wat Schurter hier twee jaar geleden tijdens de world cup in Albstadt was overkomen. Schurter kwam toen in volle finale ten val, waardoor Absalon in extremis met de overwinning naar huis mocht. Dit keer bleef de Zwitser er echter met zijn hoofd bij en legde hij het parkoers foutloos af. Toch mag ook de schitterende prestatie van Mathieu van der Poel onderlijnd worden. Oké, hij is een toptalent, dat is geen verrassing meer. Maar van der Poel is wel bezig om zich in drie disciplines tegelijk naar de top te rijden, daar waar iedereen zich heden ten dage specialiseert in één discipline. Zeer knap … en we hopen dan ook om hem snel weer te zien op de mountainbike, want zijn aanwezigheid is zowel goed voor het imago van onze sport als voor de intensiteit van de wedstrijden!

Anton Cooper vervolledigde na een sterke finale het podium, voor David Valero. De Spanjaard bevestigde daarmee zijn tweede plaats van Nove Mesto. Maxime Marotte werd vijfde. Ook de Nederlander Hans Becking reed weer een beresterke wedstrijd vandaag, want na zijn 15de plaats vorige week in Nove Mesto (en tot dan zijn beste prestatie in een manche van de wereldbeker) werd de Nederlander nu zeer knap 12de. Opnieuw een personal best dus en de top tien komt zo wel heel dichtbij voor Becking. Ruben Scheire werd nog maar eens de beste Belg op de 26ste plaats.

World Cup XC #2 – Albstadt – Heren: de uitslag

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2017/05/albs_xco_me_analysis.pdf” height=”350px” save=”0″]

PS: onze ‘best of’ van Albstadt volgt later, stay tuned!

DoorJan Geys