World Cup XCO #1: Ontketende Mathieu van der Poel achtste in Nove Mesto!

Door Jan Geys -

World Cup XCO #1: Ontketende Mathieu van der Poel achtste in Nove Mesto!

De Zwitser Nino Schurter mag zich dan wel de winnaar noemen van de eerste world cup van 2017, maar voor ons zorgde het Nederlandse multitalent Mathieu van der Poel echter voor de prestatie van de dag! Een val bij de start kon van der Poel slechts eventjes stoppen en als een sneltrein raasde hij vervolgens over de Tsjechische wortels en rotsblokken om na een zinderende finale als achtste te eindigen.

Wat als? Deze vraag wordt misschien al te vaak gebezigd in een mensenleven, maar wat als Mathieu van der Poel bij de start niet middenin het gewoel van de massale val bij de start had gezeten? Onze foto’s liegen er dan ook niet om. Mathieu moest er voet aan grond zetten en zag de rest van het peloton in de verte steeds kleiner worden (klik op de foto’s voor een groter formaat, het Beobank-truitje van Mathieu is duidelijk zichtbaar in het midden van de foto). Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar zonder dit euvel zat een plaatsje op het podium er zeker in vandaag.

Dat wordt nog duidelijker als we er de rondetijden van Mathieu bijnemen. Na de startloop kwam van der Poel als 90ste door bij de eerste passage aan de finish (90 was trouwens ook zijn startnummer) op maar liefst 1’51” van de latere winnaar Nino Schurter. En dat in een startloop waar Schurter amper 8 minuten voor nodig had.

Wedstrijd voorbij zou je denken, maar dat was zonder van der Poel gerekend. In de eerste ronde knalde hij op de langste helling van het parkoers meteen een tiental concurrenten voorbij, concurrenten die hem echter nog hinderden in zijn opmars waardoor hij naar een 65ste rondetijd reed, net geen minuut langzamer dan de koplopers David Valero en Nino Schurter.

Maar eens de weg vrij was er geen houden meer aan. Zijn rondetijden spreken dan ook boekdelen: 6de, 2de, 5de, 1ste en 2de in de slotronde! De snelste rondetijd van de dag kwam op naam te staan van Nino Schurter en  … Mathieu van der Poel: 13’03”.

Natuurlijk rijst na afloop weer de vraag waar de toekomst van Mathieu ligt. Geruchten zijn er genoeg en zelf liet Mathieu ook al uitschijnen dat hij op een dag de klassiekers op de weg wil betwisten. Maar na wat we vandaag gezien hebben, mogen we als mtb-liefhebber toch ook stilletjes hopen dat Mathieu nog vaak naar de grootste afspraken van het jaar afzakt. We denken dan vooral aan de wereldbekers en grote kampioenschappen.

En door de spanning van de dag zouden we bijna vergeten dat Mathieu nog maar 22 is, en dus nog steeds belofte is! Teammanager Christophe Roodhooft wil de druk ook nog wat afhouden na de knappe prestatie van vandaag en wil dan ook nog niets prijsgeven over het toekomstige mtb-programma van Mathieu van der Poel. Het gerucht gaat de ronde dat van der Poel zal deelnemen aan het wereldkampioenschap marathon in het Duitse Singen, eind juni. Al moet van der Poel dan wel nog het fiat krijgen van de Nederlandse bondscoach, maar gezien de schitterende prestaties van de laatste weken lijkt ons dit slechts een formaliteit!

En dan is er nog Tokio 2020. Van der Poel droomde in 2016 van een deelname als mountainbiker aan de Olympische Spelen in Rio. Toen zat het echter niet mee in de wereldbekerwedstrijden om zijn kwalificatie af te dwingen. Misschien brengt de prestatie van vandaag Mathieu terug op andere gedachten, want tijdens de Belgian Mountainbike Challenge vertrouwde hij ons nog toe dat Tokio niet meteen meer tot zijn doelen hoorde. Hopelijk zien we hem dan ook snel terug in het mountainbiken, want zoals Mathieu vandaag reed zou hij de hiërarchie in het mountainbiken wel eens danig op zijn kop kunnen zetten …

Bij deze willen we dan ook alle mountainbikefans vragen om een warme oproep te lanceren richting Mathieu van der Poel om toch maar te blijven mountainbiken. #MathieublijfMTBen

DoorJan Geys