Absa Cape Epic 2023: Beers en Blevins trekken aan het langste eind

Door Jan Geys -

  • Sport

Absa Cape Epic 2023: Beers en Blevins trekken aan het langste eind

Na de tweede dag van de Absa Cape Epic gaf niemand nog een cent voor de winstkansen van Matthew Beers en Christopher Blevins. Die dag vielen de winnaars van de proloog door een offday van Blevins terug naar rang tien, maar kijk, zes dagen later trekken ze alsnog aan het langste eind. 

Photo by Sam Clark/Cape Epic

De Grand Finale van de Absa Cape Epic leverde dan toch nog de nodige suspens op, al was dit niet geheel onverwacht aangezien Andri Frischknecht het al enkele dagen moeilijk had om de besten bergop te volgen. Ook op de slotdag moest Nino Schurter zich aanpassen aan wat zijn jonge ploegmaat nog in de benen had, maar het was al snel duidelijk dat het te weinig zou zijn om het geel te beschermen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Schurter en Frischknecht haakten af wanneer drie teams zich losgooiden van de rest. Zaten wel vooraan: Specialized-Toyota (Matthew Beers en Christopher Blevins), Orbea-Speed Company (Lukas Baum en Georg Egger) en Singer Racing (Martin Frey en Simon Stiebjahn).

Die drie teams zouden in Val de Vie uitmaken wie de laatste prestigieuze ritzege op zak mocht steken, maar het sprintduel was al voorbij voor het goed en wel begonnen was. Martin Frey ging bij het inzetten van de sprint iets te wijd door de bocht en bleef haperen aan een paaltje dat de Duitser door de lucht katapulteerde.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De ritwinst ging daardoor naar Lukas Baum en Georg Egger, maar dat is maar een kleine troostprijs nadat de Duitsers gisteren door pech hun leiderstrui kwijtspeelden. Op het eindpodium eindigden ze als tweede, net voor Schurter en Frischknecht die als derde eindigden.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Tussen hen in de grote winnaars van deze Cape Epic, Matthew Beers en Christopher Blevins. Geen derde eindzege voor Nino Schurter of eerste voor Andri Frischknecht dus, maar wel een tweede voor Beers en een eerste voor een duidelijk ontroerde Blevins.

Wout Alleman en Fabian Rabensteiner eindigden als vierde team net naast het podium, maar het Belgisch-Italiaanse duo mag met een ritzege toch tevreden terugblikken op deze Cape Epic. Ook Hans Becking eindigde in de top tien, hij werd samen met José Dias negende. Voor Belgisch kampioen Frans Claes en Konny Looser zat er dit jaar niet meer in dan een 19de plaats.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Bij de vrouwen vloeide er champagne voor Kim Le Court en Vera Looser die de ritwinst in de slotrit lieten aan hun vluchtgezellen Greete Steinburg en Monica Calderon Martinez. In het eindklassement gingen ze Amy Wakefield en Candice Lill en Katerina Nash en Sofia Gomez Villafane vooraf.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Belgische en Nederlandse eindwinst was er bij de Mixed en Grand Masters. Zowel Alice Pirard en Ibon Zugasti als Bart Brentjens en Abraao Azevedo zetten dat eindsucces nog extra in de verf met ritwinst in de slotrit. Bij de Masters Women ging de eindzege naar een duo dat in 2017 al wist te zegevieren bij de elites. Nu zes jaar later deden Jennie Stenerhag en Esther Suss dat succes nog eens lichtjes over.

Ook bij de Masters Men stond er iemand op het podium die al vaker op dat podium heeft gestaan, Karl Platt is immers nog steeds recordhouder wat het aantal eindzeges bij de mannen betreft. Nu won hij in de Masters-categorie samen met Tomas Misser. De Fransen Renée Vallée en Alain Broglia haalden het bij de Great Grand Masters.

Tot slot was er nog een eindwinst voor Refilwe Mogorosi en Omphile Motaung (Amateurs Women) en Ian Boswell en Mitchell Docker (Amateurs Men).

Uitslag etappe 7 Absa Cape Epic 2023: www.epic-series.com

DoorJan Geys