Appenninica MTB Stage Race: waar verveling niet bestaat!

Sport
6 December 2021 — Camille Martin

In slechts drie edities wist de Appenninica MTB Stage Race bikers van over de hele wereld naar Italië te lokken. De overgrote meerderheid komt natuurlijk uit Europa, maar er zijn ook deelnemers uit de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en zelfs Australië. Wat maakt dat de Appenninica MTB Stage Race zo aantrekkelijk is? De diversiteit van het parcours, de organisatie, het klimaat? Is het een mengelmoes van verschillende ingrediënten die zorgen voor een perfect recept? Voor een antwoord daarop trokken we op inspectie naar de noordelijke Apennijnen.

Om je naar de start van de Appenninica MTB Stage Race te begeven, neem je ofwel best het vliegtuig naar Bologna of de wagen. Voor de overnachtingen zijn er drie formules: ofwel kies je voor de slaapzaal in de sporthal, ofwel voor een van de hotelformules (basis of comfort).

Zodra we op de luchthaven van Bologna aankomen, worden we opgehaald door een shuttle georganiseerd door de organisatie die ons naar Porretta Terme zal brengen, een klein stadje ten noordwesten van Bologna op de grens met Toscane. Dit kleine stadje staat bekend om zijn Soul Music Festival. Verschillende muurschilderingen zullen ons hieraan herinneren en eenmaal daar kunnen we zien dat alles goed is georkestreerd!

We gaan van tafel naar tafel om de inschrijvingsformaliteiten af te werken en merken dat de sfeer tussen de staf en de deelnemers al goed zit. De ontvangst is warm en de organisatie doet er alles aan om het de deelnemers naar hun zin te maken. Het bewijs: een biker wiens fiets en koffer tussen twee vluchten door verdwaald raakte, stond de volgende dag netjes aan de start.

De organisatie regelde in allerijl een fiets – een Cannondale Scalpel nota bene – voor hem bij een plaatselijke fietsenmaker! Met de hulp van de mecaniciens werden fiets en biker tiptop in orde gezet, en de wedstrijdcommissarissen verplaatsten zijn startuur in de openingstijdrit naar een later uur op de dag zodat hij de tijd had zich voor te bereiden.

En deze menselijke warmte zullen we de hele week voelen. We denken spontaan terug aan die fameuze vijfde etappe, de koninginnenrit van 98 kilometer, die letterlijk in het water viel! Het was de enige dag van de week dat de weersomstandigheden verschrikkelijk waren, een zondvloed!

Wegens onderkoeling gaven velen er reeds bij de eerste bevoorrading de brui aan, maar gelukkig had de organisatie voor reddingsdekens gezorgd. De uitgebreide bevoorrading was niet voorzien van warme dranken, maar met de hulp van een klein dorpscafé, werd er snel thee gemaakt waar we ons aan konden verwarmen. De thee was zo heet dat de bekertjes in onze handen smolten, maar de warmte hielp terug een glimlach op onze gezichten te toveren. Er werd voor iedereen gezorgd, zodat iedereen veilig en wel de finish bereikte.

Opnieuw zagen we de bezorgdheid van de organisatie! Als een moeder die haar kleintjes wil beschermen, volgde Milena, een van de organisatoren, nauwgezet de bewegingen van de trackers op haar pc om te zien wie er nog bewoog, wie stilstond en waar. Om veiligheidsredenen werd de wedstrijd ook stilgelegd. Er werden shuttles ingelegd om iedereen op te halen en de fietsen werden door de organisatie gekuist!

Voor het welzijn van iedereen werd beslist om de rit van de volgende dag met 20 kilometer in te korten en de start uit te stellen tot de middag. Zo kon iedereen genieten van wat extra rust. Een beslissing die door iedereen gewaardeerd werd.

De andere dagen was het weer milder met temperaturen die gemakkelijk boven de 20 graden piekten. Daarnaast zeggen ze dat de liefde door de maag gaat! Wel het moet gezegd dat de Italianen weten hoe het hoort. Niet alleen bij de bevoorradingen komen we niets te kort, ook bij de aankomst vinden we alles wat ons hartje begeert. Pasta, rijst, broodjes, kaas, fruit, drank, …. Zoveel je maar wilt!

De organisatie is benieuwd naar onze verhalen en aan de grote tafels komen de tongen al snel los. Diezelfde familiale sfeer hangt er ook ‘s avonds. Iedereen mengt zich onder elkaar tijdens het royale buffet en in een gemoedelijke sfeer volgen we de huldiging van de dagwinnaars en luisteren we naar de briefing voor de volgende dag.

Maar hoe zit het nu eigenlijk met het parcours? Want uiteindelijk komen we toch om te mountainbiken.

Zeven dagen lang reisden we van noordoost naar west dwars door de Apennijnen, vlak langs de grens met Toscane. De route is bijzonder gevarieerd. Vanaf de eerste etappe heb je meteen het gevoel in de bergen te zijn. Lange beklimmingen worden gevolgd door lange afdalingen. En het is echt mountainbiken wat we doen! De keuze van de paden is gewoon onberispelijk! De pasovergangen worden regelmatig over de weg beklommen en afgewisseld met bredere bospaden en prachtige glooiende singletracks.

Die singletracks lijken wel opgehangen aan de helling als een balkon aan een gebouw! De panorama’s over de Apennijnen zijn overweldigend. De afdalingen zijn dat ook!

De eerste vijf etappes voeren over het dak van de Apennijnen met regelmatige passages boven de 1400 meter en hier en daar zelfs boven de 1800 meter. We rijden dan ook regelmatig door de bergweiden. Maar deze zijn heel anders dan in de Alpen.

De Apennijnen lijken wilder met minder spitse bergtoppen. Deze regio staat bekend om zijn bosbessen die rond deze tijd van het jaar de berghellingen rood kleuren.

Na de koninginnenrit laten we de hogere passen links liggen, al betekent dat niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. Integendeel. Het landschap verandert en vanaf nu doorkruisen we vooral dichtbegroeide bossen. De intensiteit van de afdalingen neemt echter niet af. Tot de laatste dag zal de Appenninica MTB Stage Race ons weten te verrassen.

De hellingen worden steiler, de singletracks glooiender en sneller. Er rest ons nog een laatste prachtige passage langs de muren van het middeleeuwse kasteel van Carpinete, een van de grootste kastelen van de Apennijnen.

Aan de aankomst wordt iedereen begroet met een daverend applaus en de laatste finishers doen dat onder een erehaag gevormd door de organisatoren zelf! ‘s Avonds, na de officiële ceremonie, duurde het feest tot in de kleine uurtjes …

De Appenninica MTB Stage Race legde in drie edities een vlekkeloos parcours af en heeft alle troeven in handen om te concurreren met gerenommeerde organisaties. De organisatoren hebben een gouden hart, bij wie niet alleen het welzijn van de biker belangrijk is, maar ook de keuze van het parcours essentieel is. Een MTB-parcours waar verveling niet bestaat en 98% van het parcours op de fiets wordt afgelegd. Een week om nooit te vergeten.

De datum voor volgend jaar is ondertussen ook bekend, de vierde editie van de Appenninica MTB Stage Race vindt plaats van 4 tot 10 september 2022. Meer info via www.appenninica-mtb.com

Foto’s copyright The Outdoor Lab