Ardennes Trophy 2017:
Joris Massaer demonstreert!

Sport
7 June 2017 — Christophe Bortels

Ook de 28ste editie van de Ardennes Trophy was er weer eentje om in te lijsten: de Belgische Ardennen lagen er prachtig bij onder een stralende zon, de temperaturen waren zomers en de toeschouwers waren wederom getuige van een sportief hoogstaande wedstrijd. We blikken terug op één van de klassiekers op de Belgische kalender:

Pinkstermaandag 5 juni, het centrum van het dorpje La Reid bruist van het leven. Terwijl sommige renners zich opwarmen, staan anderen al klaar aan de start. Ook de politie begint stilaan de weg af te sluiten en de motoren die de wedstrijd openen, maken zich op voor de start … Over enkele minuten wordt de 28ste editie van de Ardennes Trophy op gang geschoten!

9u30: de start is gegeven. De renners die aan de wedstrijd van 65 kilometer deelnemen zijn vertrokken!

Tien minuten later trekken zich nog eens 428 renners op gang voor een rit van 95 kilometer. Even later zullen ook zij die de 35 kilometer rijden van start gaan voor hun wedstrijd.

Al na enkele kilometers passeren de renners bij het eerste mythische punt van de Ardennes Trophy: de Charmille du Haut-Maret, een lange tunnel die gevormd wordt door duizenden beukenhagen … Magisch!

Wietse Bosmans voert er het peloton aan in de trui van zijn nieuwe werkgever. In zijn wiel volgen renners als Bas Peters, Philip Van Hemelen, Joris Massaer, Bram Saeys, Ramses Bekkenk en Ken Van Den Bulke.

Voor hen staat er dus 95 kilometer op het menu, met meer dan 2500 hoogtemeters en niet minder dan 26 hellingen! Gelukkig staat er bij elke helling een infobord met een overzicht van wat er de renners te wachten staat.

Bij de doorwaadplaats van Winamplanche, na 17 kilometer, is het nog steeds Wietse Bosmans die aan de leiding rijdt, maar jammer genoeg zal hij na een uurtje wedstrijd moeten opgeven.

Deze passage is voor sommige renners eerder een formaliteit …

… maar voor anderen iets minder!

De charme van de Ardennes Trophy is natuurlijk de doortocht van heel wat privédomeinen, die enkel toegankelijk zijn op de dag van de wedstrijd.

Het kasteel van Hodbomont is één van die uitzonderlijke plekken die hun domein enkel en alleen voor deze gelegenheid openstellen. De vroegere eigenaar van dit leuke optrekje had de gewoonte om de renners te verwelkomen met een glaasje champagne, maar dit keer was de ontvangst iets minder hartelijk. Al is dat niet zo belangrijk!

We zijn halverwege en als we een stand van zaken opmaken, zien we dat Joris Massaer als eerste de oprit van het kasteel opdraait!

Er duikt nog een andere renner op, maar dat was vals alarm. Deze brave ziel nam deel aan de 65 kilometer en werd even voordien door Joris Massaer voorbijgestoken.

En dit is dan de echte groep achtervolgers, geleid door Ken Van Den Bulke, voor Bas Peters, Bram Cools (de leider in de tussenstand van de BAMS) en Kevin Van Hoovels. Zij volgen al op meer dan drie minuten.

Enkele minuten later volgt nog een groepje met onder meer Julien Delaet en Bram Saeys.

65 kilometer met de fatbike? No problem!

De vreselijke helling naar het kasteel van Franchimont, na 66 kilometer, vergt het uiterste van de deelnemers …

Maar op de top volgt de beloning met deze onvergetelijke passage door de slotgrachten aan de voet van het kasteel …

… meteen ook de ideale locatie voor één van de rijkelijk gevulde bevoorradingen die mee het succes van de Ardennes Trophy hebben gemaakt!

U wilt toch ook een stukje rijsttaart? De specialiteit van het naburige dorpje Tancrémont is gewoonweg onweerstaanbaar …

Nog een mooi postkaartje aangeboden door de Ardennes Trophy!

Maar genoeg de toerist uitgehangen, het is tijd om ons naar de finish te haasten waar we nog juist Joris Massaer zien zegevieren, en dat al voor de vierde keer in de Ardennes Trophy! De Belg domineerde de wedstrijd en haalde het met vijf minuten voorsprong …

De Nederlander Bas Peters sprint naar de tweede plaats …

… want Kevin Van Hoovels zat ‘piepedood’ en reageerde zelfs niet meer op de ultieme aanval van Bas Peters. Van Hoovels was echter wel tevreden met zijn derde plaats.

Arne Daelmans was vrij onzichtbaar tijdens de wedstrijd, maar werd wel vierde. Ook hij was na afloop aan het einde van zijn Latijn.

De fiets van de winnaar draagt de nodige sporen van een hard dagje labeur, ook al was het parkoers overwegend vlot berijdbaar en droog.

5de overall en eerste eliterenner, Bram Cools is dan ook zeer tevreden.

Bij de dames ging de winst op de langste afstand naar de Nederlandse Sophie Von Berswordt voor Laura Turpijn en Inge Roggeman.

Samen uit, samen thuis …

Afspraak volgend jaar voor de 29ste editie van de Ardennes Trophy, die ook in 2018 op pinkstermaandag zal georganiseerd worden; op 21 mei 2018 om precies te zijn. De vijfde manche van de Belgian Ardennes Marathon Series vindt dan weer plaats tijdens de Raid des Hautes Fagnes, op 25 juni in Malmedy!

De uitslag:

Download (PDF, 205KB)

De uitslagen van de andere afstanden vind je hier: www.chronorace.be/Classements/ListeRapports.aspx?eventId=1187867695251704