BAMS 2018 #1 | La Hallonienne: de revanche van Mathieu van der Poel!

Sport
4 April 2018 — Christophe Bortels

Vorig jaar keek iedereen nog enigszins verrast op wanneer Mathieu van der Poel aan de start verscheen van La Hallonienne. De jonge Nederlander stapte toen, op het moment dat hij aan de leiding reed, helemaal verkleumd vroegtijdig uit de wedstrijd om de rest van zijn seizoen niet in het gedrang te brengen. Ook dit jaar was mountainbikeliefhebber Van der Poel op paasmaandag van de partij in Grand-Halleux. Was hij tuk op revanche?

Oh, kijk daar, in de lucht! Jawel, de zon schijnt! Het is dan ook al een tijdje geleden dat we die nog gezien hebben. De laatste dagen heeft het hier in Grand-Halleux onophoudelijk geregend en de paden liggen er ook dit jaar weer drassig bij voor de eerste wedstrijd van de Belgian Ardennes Marathon Series.

Aan de start van La Hallonienne herkennen we naast de specialisten Joris Massaer, Soren Nissen en de jonge Wout Alleman ook een zekere Mathieu van der Poel. De cyclocross- en sinds kort ook MTB-vedette profiteerde van een gaatje in zijn agenda (MDVP heeft er net een rustperiode opzitten na zijn vierde plaats in de eerste world cup MTB in Stellenbosch) om naar Grand-Halleux af te zakken en het niveau van de wedstrijd nog wat op te krikken. Ook zijn broer en ploegmaat David is trouwens van de partij.

9u30, de start is gegeven! Kijk nog maar eens goed naar de fietsen. Het zal de laatste keer zijn dat ze proper zijn …

Aan kilometer tien pikken we de draad vooraan in de wedstrijd een eerste keer op. Joris Massaer en Mathieu van der Poel rijden op dat moment al samen aan de leiding. Het is Joris Massaer, ex-Belgisch kampioen marathon en vaste klant voor de grote prijzen in de extreme mountainbike marathons, die het tempo dicteert.

Wout Alleman volgt als derde en in zijn schaduw herkennen we nog net het silhouet van Soren Nissen. Alleman was de voorbije week ziek en mist nog zijn beste vorm.

Clément Fernandez reed voordien als amateur rond, maar stapte nu over naar de elite categorie, hij volgt als vijfde.

Daarachter voert Rob Vanden Haesevelde een klein groepje aan met daarin ook Jorgen Flion en Tim Smeenge. Ken Van den Bulke is dit keer niet gekomen om een rol van de betekenis te spelen. Hij zou nog net in de top vijftig eindigen.

Tien kilometer verder leidt het duo Massaer/Van der Poel nog steeds de dans temidden van de majestueuze Ardense bossen …

Soren Nissen achtervolgt …

Amper drie en een halve kilometer verder rijdt Mathieu van der Poel plots alleen aan de leiding.

Joris Massaer heeft dan al 20 seconden aan zijn been …

Soren Nissen is nog steeds derde, op 50 seconden van Massaer. “Ik had bij de start geen al te beste benen,” vertelt hij ons na afloop. “Ik heb net een groot trainingsblok achter de rug en dat voel ik. Maar de oude motor is nog niet versleten en ik voel dat de beste conditie op komst is voor de grote afspraken zoals de BeMC in de maand mei!”

Nissen heeft Wout Alleman achtergelaten, de renner van Goeman-Scott is voorlopig vierde.

Jorgen Flion houdt Rob Vanden Haesevelde in het vizier. Tien kilometer verder is het echter over en out voor Vanden Haesevelde, mechanische problemen dwingen hem tot opgave. Het modderige parkoers van La Hallonienne spaart het materiaal niet vandaag.

Onze freelancer Julien Delaet rijdt rond de tiende plaats en is de eerste master 1.

Halfweg de wedstrijd rijdt Mathieu van der Poel nog steeds aan de leiding. Massaer en Nissen volgen respectievelijk al op één en twee minuten. De modder deert de Nederlandse kampioen niet, integendeel, hij is er gek van. Gelukkig is het minder koud als vorig jaar. Dit keer zien we Van der Poel dan ook niet opgeven …

De verschillen worden steeds maar groter en het duurt soms enkele minuten alvorens we nog een renner zien passeren. Sommigen rijden moederziel alleen rond, anderen zoeken wat beschutting in een klein groepje.

Geen verrassingen wanneer we op tien kilometer van het einde nog een laatste keer halt houden om de kop van de wedstrijd te bewonderen: MVDP rijdt nog steeds aan de leiding. Zijn revanche voor vorig jaar is bijna binnen!

3u36′ heeft Mathieu van der Poel nodig om de 73 kilometer af te leggen. Aan de aankomst vertelt hij ons met de grote glimlach: “Ik ben niet speciaal naar hier gekomen om revanche te nemen. Ik houd gewoon van dit type wedstrijden en van zodra ik in mijn programma de kans heb, zal ik ook starten. La Hallonienne ligt gewoon perfect op de kalender voor mij. En natuurlijk is het ook leuk om na mijn opgave van vorig jaar nu wel te winnen!”

Terwijl we aan het wachten zijn op de binnenkomst van Joris Massaer is het plots de Luxemburgse Deen Soren Nissen die we 3’35” later als tweede zien opduiken. “Het kan ook een voordeel zijn om bij de start slechte benen te hebben, dan blaas je jezelf niet op. Ik had nog wat reserves en zo kon ik toch nog over Massaer gaan.”

Joris Massaer moest tevreden zijn met de derde plaats, nadat hij op tien kilometer van het einde zichzelf tegenkwam en Nissen op en over hem zag komen. Tim Smeenge en Wout Alleman vervolledigden de top vijf, terwijl Jorgen Flion en Robert Mennen respectievelijk zesde en zevende werden.

Clément Fernandez (foto) eindigde als negende, net na zijn kameraad Julien Delaet die eerste master 1 werd. Dave De Cleyn werd tiende.

Een veelzeggend beeld aan de aankomst. De fietsen hebben duidelijk te lijden gehad onderweg. Ook voor heel wat deelnemers was de wedstrijd te zwaar, want meer dan een kwart van de deelnemers gaf er op de langste afstand onderweg de brui aan.

Het podium bij de heren met Soren Nissen en Mathieu van der Poel. Joris Massaer stond jammer genoeg nog onder de douche en had de oproep van de speaker niet gehoord. Het seizoen 2018 van de Belgian Ardennes Marathon Series is in ieder geval sterk begonnen!

De andere winnaars luisteren naar de namen Kristien Achten (Dames), Wout Alleman (U23), Fred Dubois (Master 2) en Gaby Nichele (Master 3).

Op 10 mei is er het vervolg van de BAMS 2018, afspraak daarvoor in de Cimes de Waimes. Meer info op https://marathonmtb.be.

Uitslag La Hallonienne 2018:

Download (PDF, 174KB)