BAMS 2022 | Hard'n Marathon: de vuurdoop

Sport
2 August 2022 — Christophe Bortels

De allereerste editie en meteen al deel uitmaken van de Belgian Ardennes Marathon Series: de organisatoren van de Hard’n Marathon in Miavoye – dat een vijftiental kilometer van het overbekende Dinant ligt – beleefden afgelopen zondag een dubbele vuurdoop! Ondanks enkele kinderziektes bood het evenement een mooi parcours aan waarin een prachtige regio werd ontdekt. Wat volgt is een verslag over de langste afstand, die van 105 kilometer:

Oorspronkelijk stond de eerste editie van de Hard’n Marathon gepland in Rochefort, maar door de ernstige overstromingen in de zomer van 2021 – die bepaalde infrastructuur onbruikbaar maakte – diende de organisatie uit te wijken naar het sportcomplex van Miavoye. Dit complex doet ook dienst als start voor de Ultra Raid des 3 Vallées, het andere evenement van de organisatoren. Een aangename infrastructuur die zich uitstekend leent voor dit soort evenementen!

De twee langste afstanden, de 105 en de 85 kilometer, telden mee voor het klassement van de Belgian Ardennes Marathon Series. Daarnaast stonden er ook nog drie toertochten op het programma met afstanden van 55, 35 en 15 kilometer.

Aan de start van de 105 kilometer herkennen we enkele bekende namen uit de Belgische marathonscene zoals Joris Massaer, Maxime Dony, Anthony Franquet, Simon Grégoire en Owen Valcke, de huidige leider van de serie bij de elites. De winnaar van de laatste manche van de BAMS, de Raid des Hautes Fagnes, is er niet bij. Sébastien Carabin verkoos om aan te zetten in de XTerra van Super-Besse (waar hij ook zou winnen).

Een paar minuten voor de start wordt nog een laatste keer de bandenspanning gecontroleerd …

… en daar gaan we voor de vierde manche van de BAMS en 105 kilometer racen!

Na zo’n twintig kilometer wedstrijd heeft een kleine groep zich al geïsoleerd aan de kop van de race.

Dat groepje bestaat uit enkele namen die dit seizoen al aardig voor de dag kwamen in de BAMS: Joris Massaer, Maxime Dony, Simon Grégoire en Anthony Franquet. Een goede minuut later volgt er eveneens een groepje van vier bestaande uit André Resende, Stijn Van Boxstael, Rick Van der Sande en Owen Valcke.

KM 30: terwijl de route afdaalt richting Hastière en over enkele kilometers de andere oever van de Maas zal opzoeken, is de situatie vooraan ongewijzigd.

Bij de achtervolgende groep daarentegen heeft Owen Valcke de rol moeten lossen.

KM 39: Ze zijn nog met drie! Anthony Franquet kon het tempo van zijn vluchtgezellen niet langer volgen en hangt op een dertigtal seconden.

Ook daarachter blijft de situatie veranderen. André Resende en Rick Van der Sande vertoeven nog in elkaars gezelschap, maar na Owen Valcke moet nu ook Stijn Van Boxstael alleen verder.

Er is de afgelopen weken nauwelijks een druppel regen gevallen, dus is het terrein erg droog, stoffig en snel… maar ook hier en daar verraderlijk!

KM 53: Joris Massaer, Simon Grégoire en Maxime Dony vormen nog steeds het leiderstrio.

Het is de laatste keer dat we Anthony Franquet zullen zien. Even later zou hij opgeven.

KM 61: Werd het leiderstrio bijgebeend door een achtervolger? Nee, vals alarm. Het gaat om een renner die de kortere afstand rijdt en zich in de wielen van de leiders heeft genesteld …

KM 70: Simon Grégoire houdt er de vaart in, maar hij wordt nog altijd vergezeld door Joris Massaer en Maxime Dony!

En weer zien we een plotwending achter de leiders. Stijn Van Boxstael heeft opnieuw de sprong gemaakt naar zijn vroegere vluchtgezel Rick Van der Sande, terwijl het nu de beurt is aan André Resende om een gat te moeten laten.

KM 95: We zitten op tien kilometer van de finish en het is een komen en gaan van renners. De reden: dit deel is gemeenschappelijk voor alle afstanden.

Tussen de hittegolven door was het weer deze zondag perfect voor een MTB-marathon. De thermometer wees een dikke twintig graden aan en het zonnetje liet af en toe het puntje van zijn neus zien.

We hebben net genoeg tijd om een foto te nemen van Alyssa Lurquin die op weg is naar de overwinning op de 85 kilometer bij de vrouwen, waarna we ons naar de finish haasten …

… waar Simon Grégoire solo over de meet komt en deze eerste editie van de Hard’n Marathon achter zijn naam schrijft!

Voor zijn zege had hij 4u23 nodig, een gemiddelde van 23,8km/u.

Een dertigtal seconden na de winnaar verschijnt het duo Maxime Dony en Joris Massaer, maar er wordt niet gesprint. Later krijgen we te horen dat Massaer de tweede plaats wat graag aan Maxime Dony liet, omdat deze laatste de track op gps had en een grote hulp was bij de navigatie (Massaer was wel de beste bij de Masters 1).

Volgens heel wat deelnemers kon de bepijling inderdaad heel wat beter, en de meerdere lussen waaruit de verschillende wedstrijden bestonden, zorgden voor een extra dosis verwarring. Ongetwijfeld zullen de organisatoren, die zich terdege bewust zijn van het probleem, dit euvel in de toekomst corrigeren.

Bij het leiderstrio kwam het allemaal neer op de laatste klim van het parcours, waar Simon Grégoire een beslissende aanval plaatste om Maxime Dony en Joris Massaer van zich los te gooien.

Achter het onaantastbare trio werd Stijn Van Boxstael (linksboven) vierde voor Rick Van der Sande (rechtsboven, links op de foto). André Resende (linksonder) eindigde als zesde, Melvin Legros (rechtsonder) als zevende. Maakten de top tien compleet: Owen Valcke, Antoine Didier en Robin Ferket, de eerste belofte.

Bij de vrouwen ging de zege naar Joyce Vanderbeken (links). Michel Meysman (rechts) haalde het bij de Masters 2 en Jan Weevers bij de Masters 3.

Op de afstand van 85 kilometer was belofte Arnaud Gillet de beste in de scratch voor de eliterenners Julien Kaise en Klaas Vantornout.

Je mag zeker het herstel niet verwaarlozen …

In afwachting van de editie van 2023 nodigt het Hard’n Marathon-team je uit om van 23 tot 25 september 2022 ook deel te nemen aan de Ultra Raid des 3 Vallées.

De volgende manche van de Belgian Ardennes Marathon Series vindt dan weer plaats op 21 augustus, dan is de Chouffe Marathon er weer!

Volledige uitslagen: https://www.acn-timing.com/?lng=FR#/events/2154080717769755/ctx/20220731_miavoye/cms/CAP

Meer info via: https://www.hardnmarathon.com/