BAMS 2022 | Raid des Hautes Fagnes: afvalwedstrijd

Sport
21 June 2022 — Christophe Bortels

Voor de derde manche van de Belgian Ardennes Marathon Series 2022 trekken we richting Malmedy en de overbekende Raid des Hautes Fagnes, die afgelopen zondag eindelijk de 22ste editie vierde na twee blanco jaren wegens corona. De wedstrijd zelf is op al die jaren nog altijd even mooi … en even zwaar! Een reportage uit het hart van de Hoge Venen:

Verzamelen deden de 1200 deelnemers dit jaar op een nieuwe locatie. We zitten niet langer aan Malmedy Expo, maar wel een kilometer verderop bij Intermills.

Nog een aanpassing, zij het niet vrijwillig dit keer, was er aan het parcours nadat de organisatie rijkelijk laat te horen kreeg dat de wedstrijd niet welkom was op het grondgebied van Jalhay. En dus kregen we een geamputeerde wedstrijd. De afstand van 65 kilometer bleef behouden, die van de 90 en 115 kilometer werd gereduceerd tot 84 en 97 kilometer.

Tijd voor de wedstrijd! Met Joris Massaer, Sébastien Carabin, Bas Peters, Maxime Dony, Erwin Bakker en Simon Grégoire is er geen gebrek aan kanshebbers voor de overwinning in de eerste startbox.

Het is 9 uur wanneer de start wordt gegeven. Rustig trekt iedereen zich op gang, maar die rust zal niet blijven duren …

Tien minuten later is het de beurt aan de vrouwen. We juichen het initiatief toe, aangezien het de eerste keer is dat er voor hen een aparte box is gereserveerd in een BAMS-evenement.

KM 12: Bij het binnenrijden van de vallei Trôs Marets hadden we zo vroeg in de wedstrijd nog een kopgroep verwacht, maar we zitten ernaast. Het is Maxime Dony die al alleen aan de leiding rijdt!

Een tiental seconden later hebben we vier achtervolgers: Joris Massaer, Anthony Franquet, Sébastien Carabin en Uwe Hochenwarter die later zal kiezen voor de 84 kilometer (en zal winnen).

De eerste klim heeft heel het peloton doen uit elkaar spatten in kleine groepjes.

Tijdens de snelle afdaling in Trôs Marets wordt Simon Grégoire het slachtoffer van een lekke band. Een CO2-patroon en hij kan weer vertrekken … maar wel anderhalve minuut achter de groep Massaer.

KM 21: Maxime Dony is terug bijgehaald en we tellen nu zeven renners vooraan, aangevoerd door Uwe Hochenwarter. Naast Maxime Dony zijn ook Joris Massaer, Sébastien Carabin, Anthony Franquet, Bart Classens en André Resende mee.

Een dikke vijftien kilometer verder zijn ze nog met zes over omdat André Resende het tempo niet kon bijhouden. Dit is de laatste keer dat we Uwe Hochenwarter en Bart Classens zien: de eerste kiest even later voor de 84 kilometer, terwijl de tweede wat verderop moet opgeven.

Twee minuten na de kopgroep verschijnt de eerste achtervolgende groep met Thomas Sprengers, Simon Grégoire en André Resende.

Bas Peters en Erwin Bakker zitten nog een minuutje achter dit trio.

Owen Valcke, goed herkenbaar in zijn leiderstrui van de BAMS bij de elites, leidt een mooie groep die nog kan mikken op een plek in de top 10.

Zoals gewoonlijk vermaken we ons in de Hoge Venen. De renners hebben geluk. De dag voordien was het bloedheet en de dag erna zou het regenen, maar op zondag wees het kwik twintig graden aan. Perfect!

Toch mag je niet vergeten op tijd te drinken …

Bij het naderen van het meer van Robertville, aan KM 61, komen de eersten van de 84 kilometer (die iets eerder een lus van enkele kilometers hebben ontweken) ons voorbij terwijl we wachten op de kop van de wedstrijd van 97 kilometer.

En net zoals in het begin van de wedstrijd is het Maxime Dony die het heft in handen heeft genomen.

Maar Joris Massaer volgt op slechts enkele seconden en hij brengt Sébastien Carabin en Anthony Franquet met zich mee. En ook Simon Grégoire is teruggekeerd.

Aan km 80 is de kopgroep teruggebracht tot een duo. Op de foto zijn ze amper herkenbaar, maar het zijn wel degelijk Sébastien Carabin en Joris Massaer. Tussen hen zit op de steile helling om uit de groeve van Warche te klimmen een verschil van vijftien meter.

Carabin en Massaer zijn aan kilometer 65 in de aanval getrokken. Anthony Franquet kon het tempo niet langer aan en Maxime Dony moest de handdoek in de ring gooien na drie lekke banden.

Anderhalve minuut later zien we Anthony Franquet opduiken, gevolgd door Simon Grégoire.

Bas Peters en Erwin Bakker reden bijna heel de wedstrijd met hun beidjes, maar hebben nu het gezelschap gekregen van Thomas Sprengers.

Enkele kilometers verderop is het Joris Massaer die Sébastien Carabin voorafgaat (en enkele renners van de 84 kilometer).

Als volgende hadden we Anthony Franquet verwacht, maar het is Simon Grégoire die in ons beeld verschijnt, gevolgd door het trio Peters / Bakker / Sprengers.

Net zoals Maxime Dony eerder, werd ook Anthony Franquet geveld door een lekke band waardoor hij tot opgave gedwongen werd. De stenen en wortels van de Raid des Hautes Fagnes kennen geen genade …

Wanneer de renners zich net naast de aankomstzone bevinden, rijdt ons duo van daarnet nog steeds aan de leiding. Ze hebben nog een lus van enkele kilometers te gaan en de vraag is: wordt het een sprint of niet?

Nee! Sébastien Carabin is er in de laatste hectometers toch nog in geslaagd om een klein gaatje te slaan door de kop te nemen vlak voor de allerlaatste afdaling. Met een kleine voorsprong heeft hij net tijd genoeg om te genieten van zijn zege. Hij wint deze Raid des Hautes Fagnes in 4u25, een gemiddelde van bijna 22km/u!

“In de laatste lus reden we allebei tegen onze limiet”, aldus Sébastien Carabin aan de aankomst. Joris Massaer wordt tweede in de scratch en is de beste bij de Masters 1.

Na een geweldige remonte eindigt Simon Grégoire als derde (en tweede elite).

Bas Peters en Erwin Bakker worden respectievelijk vierde en vijfde. Peters is daarmee de beste bij de Masters 2. Thomas Sprengers wordt wat later zesde en derde bij de elites.

Bij de beloften is Jason De Graeve de beste (11de in de scratch), bij de Masters 3 gaat de zege naar Andreas Suls, bij de dames masters zijn de bloemen voor Joyce Vanderbeken (77ste) en bij de elitedames voor Robin Bolten (266ste).

Bovenaan de podia bij de elites, dames en beloften, onderaan bij de Masters 1, 2 en 3.

Tijd nu om de fiets en het organisme te verzorgen. Op 31 juli krijgen we het vervolg van de Belgian Ardennes Marathon Series 2022 met de enige nieuwe wedstrijd van dit seizoen: de Hard’n Marathon in Onhaye!

Volledige uitslag: Chronorace