BAMS 2023 | Grand Raid Godefroy: een warm kampioenschap in Bouillon

Door Christophe Bortels -

  • Sport

BAMS 2023 | Grand Raid Godefroy: een warm kampioenschap in Bouillon

Neem de prachtige streek rond Bouillon, traceer er mountainbikeroutes tot wel 120 km, bestrooi ze met meer dan duizend concurrenten en laat alles enkele uren sudderen tot 30° of zelfs iets meer: ​​dat is het recept voor de beroemde Grand Raid Godefroy en om de Belgische marathonkampioenen van 2023 te bepalen! We vertellen je graag meer over deze lange dag, die sporen zal achterlaten op zowel het lichaam als in de herinneringen.

Zondag 10 september. Zoals gewoonlijk wordt Bouillon wakker met zijn hoofd in de mist. Het is de tweede dag van de Grand Raid Godefroy, die de dag ervoor leefde op het ritme van gravel (waar we later op terugkomen) en enduro. Vandaag is het tijd voor de marathon.

Deze GRG is al de zesde en voorlaatste manche van de Belgian Ardennes Marathon Series. Maar bij de registraties vertellen borden met “Belgian Cycling” en de Belgische vlag op bepaalde stuurborden ons dat er iets anders aan de hand is. Dit evenement is immers ook het toneel van de Belgische marathonkampioenschappen! Dit was twee jaar geleden, in 2021, ook al het geval.

7u45: het is langzaam tijd om aan de start te verschijnen.

Er staan ​​1200 bikers klaar voor verschillende afstanden, variërend van 50 tot 120 km. De Belgische kampioenstitels worden betwist over de 90 km voor vrouwen en de 120 km voor mannen.

Wout Alleman is met zijn trui van Europees kampioen en het nummer 1 bord ongetwijfeld de grote favoriet van de dag bij de elites. Andere serieuze kanshebbers zijn Kevin Panhuyzen, Thomas Sprengers, Simon Grégoire en zelfs wegrenner Jens Keukeleire van EF Education-EasyPost. Joris Massaer, die in de BAMS bijna altijd op de voorposten rijdt, vertrekt als grote favoriet voor de titel bij de Masters 1.

Kortom, een mooi startveld!

8u precies: we zijn vertrokken voor 120 km, iets meer dan 3600 hoogtemeters en ongeveer 5 uur racen voor de besten. Logisch dus dat ze er niet van bij de start invliegen …

Het is ook het begin van een marathon voor de volgers – die dankzij het Belgisch kampioenschap veel talrijker zijn dan normaal – met wielen, pompen en blikjes in de hand om de kleine dorpjes binnen te vallen waar de verschillende bevoorradingen en tech zones zijn.

8u26: de leiders van de race verschijnen op de tweede lange klim van het parcours, vlak voor het dorp Botassart.

De eerste 12 kilometer hebben al een eerste selectie teweeggebracht: in de grote kopgroep tellen we twaalf renners met de meeste favorieten. In volgorde zien we Thomas Sprengers, Frans Claes, Wout Alleman, Kevin Panhuyzen, Simon Grégoire, Jens Keukeleire, Joris Massaer, Seppe Rombouts, Ronan van den Put, Owen Valcke, Tijs Huygen en Maxime Dony.

De deelnemers klimmen boven de mist van de vallei uit. De zon schijnt en op dit tijdstip van de dag zijn de temperaturen nog draaglijk en zelfs perfect voor de marathon. Het zou niet blijven duren …

Wie de voorbije jaren aan de GRG heeft deelgenomen, herinnert zich ongetwijfeld deze afdaling met zijn wortels aan het begin en zijn steile stuk aan het eind, maar vooral het prachtige zicht op de vallei van de Semois. Vanwege bosbouwwerkzaamheden en uit veiligheidsoverwegingen hebben de organisatoren op het laatste moment besloten deze afdaling uit het parcours te verwijderen.

Gelukkig hadden ze vlak ernaast een enduro-trail ter beschikking – de Noueuse – die de dag ervoor ook in de GRG enduro was opgenomen. De marathonrenners reden de eerste afdaling dus voorbij en hoewel sommigen misschien teleurgesteld waren toen ze zagen dat deze voor de gelegenheid gesloten was, leek de overgrote meerderheid dit alternatief voor de gebruikelijke afdaling, die soms als iets te gevaarlijk werd beschouwd, te waarderen.

Wout Alleman komt als eerste door in de special, gelegen aan kilometer 31. Hij heeft een klein gaatje op Kevin Panhuyzen.

De groep achtervolgers is helemaal uitgerekt. We zien Simon Grégoire, Thomas Sprengers, Jens Keukeleire, Frans Claes, Tijs Huygen, Joris Massaer, Seppe Rombouts, Ronan van den Put en Owen Valcke, oftewel de meeste namen die de grote groep vormden in het begin van de wedstrijd.

Kleine pauze in Rochehaut om de prachtige sfeer beneden te vereeuwigen.

We zijn aan kilometer 51. Terwijl het al wat warmer begint te worden, hebben Kevin Panhuyzen en Wout Alleman elkaar voorin gevonden. Ze hebben nu ruim anderhalve minuut voorsprong op de achtervolgers. En het gaat snel, heel snel, aangezien deze ruim vijftig kilometer in iets meer dan twee uur werden afgelegd!

Achter het leidersduo zien we nog zes achtervolgers: Joris Massaer, Frans Claes, Thijs Huygen, Thomas Sprengers, Jens Keukeleire en Simon Grégoire.

De deelnemers kregen ook dit nieuwe stuk tussen de dorpen Vresse-sur-Semois en Membre voor de wielen.

KM 75: geen wijzigingen aan het front waar we nog steeds het duo Alleman-Panhuyzen zien.

Verrassend genoeg verschijnen enkele seconden later ook Frans Claes, Joris Massaer, Simon Grégoire en Jens Keukeleire al. Op twintig kilometer tijd hebben ze de kloof van anderhalve minuut dichtgereden. Alles blijft open voor het podium …

Meevaller: aan kilometer 93, waar het parcours van de 90 km en het parcours van de 120 km samenkomen, zien we de eerste dames passeren. Alice Pirard reed iets eerder in de race geïsoleerd aan de leiding, maar ze kreeg het gezelschap van Joyce Vanderbeken. Eén van de twee kroont zich over anderhalf uur tot Belgisch kampioene, maar wie?

Terug naar de 120 km, want daar is heel wat gebeurd. Wout Alleman rijdt nu alleen aan de leiding en heeft 2 minuten voorsprong!

Kevin Panhuyzen slaagde er na kilometer 80 niet meer in om het wiel van Wout Alleman vast te houden en werd zelfs ingehaald door het duo Joris Massaer / Frans Claes en Simon Grégoire.

We maken een sprongetje naar de finish, voor de aankomst van de 90 km. Die wedstrijd werd gewonnen door Sébastien Carabin voor Anthony Franquet en Géry Bradefer.

Het verbaast ons dat de fietsen bijzonder vies zijn als het zo heet en ogenschijnlijk erg droog is. Maar sommige natte en modderige delen waren verantwoordelijk voor dit beeld. Ook dat is mountainbiken!

De spanning was al deels verdwenen en er was ook geen verrassing op het laatste moment: Wout Alleman is voor de tweede keer Belgisch kampioen XCM in een tijd van 5u09!

Familie, vrienden en sympathisanten kunnen fier zijn, want zij zijn niet vergeten dat Wout Alleman een zeer moeilijk seizoen 2022 kende toen hij getroffen werd door mononucleose.

Frans Claes en Joris Massaer arriveren samen, maar er komt geen sprint. Een 2de of 3de plaats in de scratch, dat maakt niet uit. De titel bij de Masters 1 ist in de pocket voor Massaer, Claes wint zilver bij de Elites.

En er is nog meer confetti, nu voor Alice Pirard, die de wedstrijd over 90 km bij de dames wint en zich daardoor tot Belgisch kampioene bij de elites kroont!

Joyce Vanderbeken en Githa Michiels vervolledigen naast Pirard het podium.

Bij de mannen slaagde Kevin Panhuyzen (rechts) er op het einde van de wedstrijd in om terug te komen bij Simon Grégoire (links) en hem voorbij te gaan. Panhuyzen werd dus vierde overall en pakte zo de bronzen medaille bij de elites.

Thomas Sprengers werd 6de, Jens Keukeleire (links) 7de, Thijs Huygen (Belgisch Elite 3-kampioen, rechts) 8ste, Ronan van den Put 9de en Seppe Rombouts 10de. Robin Ferket, die 20ste werd overall, was de eerste belofte en pakte dus de titel in die categorie. Bij de Masters 2 ging de titel naar Peter Verstraete, bij de Masters 3 naar Rony Vandael.

We noteren ook de 131ste plaats overall van Elisa Heeren (hier op foto) en de 155ste van Blanche Flémal, de enige twee vrouwen die de afstand van 120 km hebben afgelegd.

Hitte, zon, weinig wind, veel kilometers en hoogteverschil: de organismen werden aan het einde van deze GRG 2023 bijzonder op de proef gesteld. De sproeiers en het kleine ijsje aan de finish deden veel goeds …

De felbegeerde medailles en truien.

Ziehier de nieuwe Belgische kampioenen marathon! Van links naar rechts: Tijs Huygen (Elite 3), Peter Verstraete (Masters 2), Wout Alleman (Elites), Joris Massaer (Masters 1), Alice Pirard (Dames Elites), Kimberly Peeters (Dames Elites 3), Kristien Achten (Dames Masters), Melanie Van Campfort (Dames Beloften), Robin Ferket (Beloften) en Rony Vandael (Masters 3).

En aangezien het ook een manche van de Belgian Ardennes Marathon Series betrof, delen we ook de traditionele foto van de leiders in het algemeen klassement. Van links naar rechts zien we Thomas Sprengers (Elites), Joris Massaer (Masters 1), Robin Ferket (Beloften), Rony Vandael (Masters 3), Kris Henderieckx (Masters 2), Joyce Vanderbeken (Dames Masters) en Kimberly Peeters (Dames Elites).

Tot in Godinne, waar aanstaande zondag 17 september de Raid Bocq – de zevende en laatste manche van de BAMS – zal plaatsvinden!

Volledige uitslagen op Chronorace

DoorChristophe Bortels