BAMS 2023 | La Hallonienne: contrastrijke seizoensstart

Door Christophe Bortels -

  • Sport

BAMS 2023 | La Hallonienne: contrastrijke seizoensstart

Op Paasmaandag stond de eerste manche van de BAMS 2023 op het programma. La Hallonienne in Grand-Halleux is de kortste manche van de serie van dit jaar, maar kort wil niet zeggen makkelijk. Het veeleisende parcours kende hier en daar loodzware stroken, maar gelukkig waren de weersomstandigheden de dag zelf redelijk mild.

De traditie is inmiddels goed ingeburgerd: elk jaar staat Paasmaandag in het teken van La Hallonienne en dus van de start van het seizoen van de Belgian Ardennes Marathon Series (BAMS). En net als in 2022 schijnt de zon in Grand-Halleux! Maar pas op, schijn bedriegt …

Kort na de start van de 45 kilometer, om 9u, nemen de deelnemers aan de langste afstand van de dag, de 75 kilometer, langzaam plaats aan de startlijn. Nieuw dit jaar is dat er bij elke manche een box gereserveerd wordt voor de vrouwen. In die box herkennen we de gezichten van onder meer Kimberly Peeters, Joyce Vanderbeken, Helena Plasschaert, Britt Segers, enz.

Bij de mannen behoort Joris Massaer tot de favorieten, net als Sébastien Carabin, Simon Grégoire en Thomas Sprengers, die in 2022 alle vier een BAMS-manche wisten te winnen. Maar ze zullen op hun hoede moeten zijn voor Jasper Ockeloen, die we al een tijdje niet meer in actie hebben gezien in de BAMS, maar wel altijd gevaarlijk is.

Klokslag 9u30 gaat de startvlag naar beneden.

Na 8,5 kilometer voert Jasper Ockeloen een groepje van 4 renners aan die zijn weggereden in de beginfase van de wedstrijd. Zijn met hem mee: Simon Grégoire, Joris Massaer en Kevin Panhuyzen. De tenoren zitten al vooraan, dat belooft!

Laat je bij het buitenrijden van het bos niet afleiden door het panorama …

De afdaling mag dan wel mooi zijn, ze is toch pittig. Dat konden we afleiden aan de talloze verloren bidons langs de kant van het parcours.

Beneden is er geen kans om op adem te komen, want het gaat al meteen weer omhoog. Volgens alle deelnemers waren de eerste 30 kilometer bijzonder zwaar …

KM 18: Simon Grégoire pleegt op exact dezelfde plek als vorig jaar een nieuwe putsch. Hij komt alleen door.

Kevin Panhuyzen, Thomas Sprengers (die de plaats heeft ingenomen van Joris Massaer) en Jasper Ockeloen zijn op achtervolgen aangewezen. Liefhebbers van het wegwielrennen herkennen ongetwijfeld de plaats waar we ons bevinden. We zitten namelijk op de top van de Côte de Wanne, die over twee weken een serie kuitenbijters zal openen in Luik-Bastenaken-Luik (Wanne / Stockeu / Haute-Levée / Rosier).

Achter het viertal vooraan probeert een grote groep zich te organiseren om terug dichterbij te komen.

KM 28: Hergroepering vooraan! We zijn terug met 4.

Deze river crossing is slechts een opwarmertje voor wat de deelnemers enkele tientallen meters verder te wachten staat …

Wat we daar zien is een ongelooflijk zompig stuk met veel water en min of meer vloeibare modder. Wat zou jij doen? Te voet gaan? Of toch maar op de fiets onder het motto “we zien wel hoe diep het is?”

Spoiler: het was diep!

De natuur liet zich van zijn vijandige kant zien op Paasmaandag 2023.

Een MTB-marathon is een uitputtingsslag voor het lichaam en het materiaal.

Gelukkig zijn er af en toe stukjes waar je wat kunt recupereren.

Op zo’n tien kilometer van de finish zitten we opnieuw bij de kop van de wedstrijd. De renners hebben 62 kilometer in de benen en we tellen nog steeds vier renners. Toch is er wat veranderd …

Jasper Ockeloen heeft nog een versnelling in de benen en probeert bovenaan deze beklimming de groep uit te dunnen. Simon Grégoire en de Fransman Quentin Gardet – een nieuw gezicht in de kopgroep – kunnen meteen mee, terwijl het erop lijkt dat Kevin Panhuyzen een gaatje moet laten vallen …

Toch zijn ze opnieuw met vier wanneer ze de laatste bochten richting de finish induiken. Jasper Ockeloen heeft de leiding …

… en verdedigt die koppositie ook met succes! Quentin Gardet kan niets inbrengen tegen de snelle benen van de Nederlander.

Jasper Ockeloen haalt het in 3u04 voor Quentin Gardet, die wel de beste belofte is, en Simon Grégoire. Kevin Panhuyzen moet tevreden zijn met rang vier.

De plaatsen vijf tot tien worden ingenomen door Wim de Bruin, Anthony Franquet, Joris Massaer (die het haalt bij de Masters 1), Tijs Huygen, Thomas Sprengers en Maxime Dony.

Bas Peters (13de) en Luc Koning (137ste) zijn respectievelijk de beste bij de Masters 2 en 3.

Joyce Vanderbeken is op de 105de plaats de eerste vrouw in het klassement. Zij is daarmee de beste in de nieuwe categorie vrouwen Masters. Kimberly Peeters (270ste) is op haar beurt de sterkste bij de elitevrouwen.

Zowel de lichamen als de machines zijn goed getekend na deze beproeving, die zwaarder was dan verwacht.

De bike wash draait dan ook op volle toeren!

Dit alles is een kleine selfie waard.

In afwachting van de podiumceremonie gaan we nog even kijken bij de laatste afdaling van het parcours, die dit jaar heraangelegd werd. Wortels, mooie bochten en vooral een zeer droge en zelfs veenachtige grond: het contrast met wat we eerder op de dag zagen is groot!

Links het podium van de vrouwen Masters, rechts het podium van de elitevrouwen.

Op de foto’s bovenaan de podia van de elites en de beloften, onderaan die van de Masters 1, Masters 2 en Masters 3.

De eerste leiders van de BAMS 2023: Jasper Ockeloen (elitemannen), Joris Massaer (Masters 1), Quentin Gardet (beloften), Joyce Vanderbeken (vrouwen Masters), Kimberly Peeters (elitevrouwen), Bas Peters (Masters 2) en Luc Koning (Masters 3).

Over een maand gaat de BAMS verder met de Hard’n Marathon in Miavoye, de tweede van de in totaal zeven wedstrijden van dit seizoen. We zien elkaar daar op zondag 14 mei!

Volledige uitslag La Hallonienne 2023: Chronorace

Kalender BAMS 2023:

  • 10/04: La Hallonienne – Grand-Halleux (75 km)
  • 14/05: Hard’n Marathon – Miavoye (85 & 100 km)
  • 28/05: Ardennes Trophy – La Reid (65 & 95 km)
  • 18/06: Raid des Hautes Fagnes – Malmedy (65, 90 & 115 km)
  • 20/08: La Chouffe Marathon – Achouffe (65 & 95 km)
  • 10/09: Grand Raid Godefroy – Bouillon (70, 90 & 120 km)
  • 17/09: Raid Bocq – Godinne (70 & 100km)

DoorChristophe Bortels