BAMS 2023 | Raid Bocq: een finale vol wendingen

Door Christophe Bortels -

  • Sport

BAMS 2023 | Raid Bocq: een finale vol wendingen

Het seizoen 2023 van de Belgian Ardennes Marathon Series (BAMS), dat begin april werd gelanceerd in La Hallonienne, eindigde op zondag 17 september met de derde editie van de Raid Bocq in Godinne. Een laatste manche die zich afspeelde op een vettig en lastig terrein, maar onder de zon en vol met wendingen!

Net als in 2022 was de plaats van afspraak het Collège de Godinne-Burnot, een ruime infrastructuur die zich goed leent voor het hosten van een evenement als de Raid Bocq. Deze marathon had de eer om voor het derde seizoen op rij de BAMS-kalender af te sluiten.

Voor deze zevende en laatste manche van het seizoen waren er 224 starters voor de 70 km en 166 voor de 100 km, de langste afstand van de dag die iets meer dan 2500 meter positief hoogteverschil telt.

Logischerwijs stonden er minder grote namen aan de start dan een week geleden tijdens het Belgisch kampioenschap in Bouillon, maar het merendeel van de BAMS-stamgasten was aanwezig. Onder de favorieten noemen we Joris Massaer, nog steeds op zoek naar een eerste overwinning in de wedstrijdserie dit seizoen, wegwielrenner Jens Keukeleire, Simon Grégoire en uiteraard Thomas Sprengers, de winnaar van de Raid Bocq vorig jaar.

De 100 km start stipt om 9.00 uur. De deelnemers aan de 70 km zullen een kwartier later hetzelfde doen.

Na het gebruikelijke korte rondje in het park van het college begint er een soort lange startlus van zo’n tien kilometer op de hoogten van Godinne. Een lus die voor de gelegenheid werd herwerkt en die veel moeilijker zal blijken dan de oude startlus.

Joyce Vanderbeken was ongenaakbaar dit seizoen en wil maar graag een nieuw succes aan haar palmares toevoegen.

De startlus zorgt ervoor dat een groep van acht zich aan de leiding kan isoleren, een groep bestaande uit Joris Massaer, Jens Keukeleire, Simon Grégoire, de Nederlander Teus Ruijter, Thomas Sprengers, de Portugees André Resende, Maxime Dony en Robin Ferket. Verschillende kleine groepen achtervolgers zullen proberen zich bij hen aan te sluiten. Spoiler: het zal niet lukken …

Het oversteken van de brug naar de westoever van de Maas is de ideale gelegenheid om je directe tegenstanders, en de gaten die al zijn ontstaan, te monsteren.

Na 20 kilometer verschijnt de inmiddels beroemde “onmogelijke klim” van de Raid Bocq voor de deelnemers aan de 100 km (de deelnemers aan de 70 km passeerden hier dit jaar niet). De regen van de nacht voordien zorgde voor een vettig laagje en alsof het zo nog niet lastig genoeg is, ligt er ook nog een stuk metaal – dat gemarkeerd wordt met gekleurde tape en een kleine paal – precies midden in het spoor.

Het is Joris Massaer die als eerste aan de klim begint. Maar hij moet voet aan grond zetten, net als zijn drie vluchtgezellen Simon Grégoire, Thomas Sprengers en Jens Keukeleire.

Ook achtervolgers Teus Ruijter, Maxime Dony en Robin Ferket besluiten een minuut later de fiets te duwen.

Toch zien we ook dit jaar weer enkele renners de dan toch niet onmogelijke klim temmen. De eerste die daarin slaagt is Lars Bollen, en een paar anderen zullen volgen.

Uiteraard loopt het niet altijd van een leien dakje. Sommige deelnemers hinderen elkaar, of ze steken een handje toe, wat niet altijd garant staat voor succes, zoals we kunnen zien …

We zijn aan kilometer 30 en er zijn enkele verschuivingen gebeurd in de kopgroep. De kopgroep miste rond kilometer 23 een afslag en tot overmaat van ramp kwam Joris Massaer ook nog eens ten val, wat ervoor zorgde dat we volgend viertal aan de leiding zien: ​​Jens Keukeleire, Teus Ruijter, Simon Grégoire en Maxime Dony.

Thomas Sprengers, Joris Massaer en Robin Ferket zijn nu de eerste achtervolgers.

Minder dan twee kilometer verder is de aansluiting al een feit en dus tellen we nu zeven renners vooraan.

Halverwege de ochtend breekt de zon er eindelijk door en is de sfeer op het plateau schitterend.

Opletten blijft echter de boodschap, vooral tijdens de afdalingen, omdat het terrein hier en daar erg vettig is en soms zelfs vol rotsen en stenen ligt.

Net na de hergroepering plaatst Joris Massaer een versnelling waarmee hij de kopgroep opblaast. Hij krijgt het gezelschap van Teus Ruijter, Jens Keukeleire en Simon Grégoire, terwijl Maxime Dony 30 seconden achterstand heeft en het duo Sprengers/Ferket nog eens 20 seconden meer.

Het materiaal heeft enorm te lijden en sommige renners moeten langs het vakje ‘snelle interventie’ passeren.

Kort na kilometerpaal 50 doorkruist de route dit prachtige, zeer ruige bos, dat vooral populair is bij trial rijders.

De passage is indrukwekkend en de blinde aanloop naar de rots helpt niet echt, maar zonder al te veel te remmen gaat het vlot.

Op dit punt in de wedstrijd rijden Jens Keukeleire, Joris Massaer en Simon Grégoire nog steeds voorop, terwijl Teus Ruijter enkele seconden moet prijsgeven. Maxime Dony en Robin Ferket rijden ​​op de 5de en 6de plaats, maar twee kilometer verder zal Maxime een pedaal plooien en noodgedwongen moeten opgeven.

Wanneer de kopgroep voor de eerste keer vandaag afdaalt richting de vallei van de Molignée, is het Teus Ruijter die het kwartet aanvoert.

Op de top van de volgende klim loopt de route langs de majestueuze abdij van Maredsous.

Er is geen tijd om te stoppen voor een kleine proeverij van bier en abdijkaas, we zijn nog maar aan kilometer 67 en hebben nog een derde van de afstand te gaan!

Thomas Sprengers, de winnaar van vorig jaar, is momenteel de nummer 7 in de race. Tenzij er een verrassing gebeurt, zal hij geen twee op een rij realiseren.

Twee opvallende elementen aan kilometer 73: het adembenemende uitzicht op het Château de Montaigle … en de lekke band van Simon Grégoire! Hij moet zijn metgezellen laten gaan en heeft ook nog eens problemen met zijn CO2-patroon waardoor hij zijn achterband niet goed kan oppompen. Hij zal uiteindelijk opnieuw vertrekken in het gezelschap van Robin Ferket.

Aan kilometer 87, op de top van de voorlaatste grote heuvel van het parcours, is het Joris Massaer die alleen doorkomt met anderhalve minuut voorsprong op Teus Ruijter en met drie minuten op Jens Keukeleire! Deze laatste moest, toen hij aan de leiding reed met Massaer, enkele minuten stoppen vanwege een probleem met de elektrische derailleur. Dankzij een batterij van Maxime Dony, die na zijn opgave aan de laatste bevoorrading stond te wachten om teamgenoot Simon Grégoire te ondersteunen (volg je nog?), werd het euvel opgelost, maar Massaer reed ondertussen al met een comfortabele voorsprong voorop.

Tien kilometer verder presenteert Joris Massaer zich alleen aan de finish waar hij de tijd neemt om te genieten van deze overwinning!

Joris Massaer, wiens laatste zege in de BAMS dateerde van de Grand Raid Godefroy vorig jaar, behaalt in deze laatste manche zijn eerste overwinning van het seizoen in de marathonserie.

Drie minuten later worden we getrakteerd op iets meer spanning in de sprint voor de tweede plaats. Jens Keukeleire, zichtbaar ijzersterk deze zondag, dichtte in de finale het grote gat dat hem scheidde van Teus Ruijter, om hem vervolgens zonder al te veel moeite in de sprint te verslaan.

De top 3 van de dag: Joris Massaer, Jens Keukeleire en Teus Ruijter. Laatstgenoemde won bij de elites terwijl Joris eerste werd bij de Masters 1.

Ondanks zijn tegenslagen pakte Simon Grégoire een knappe 4de plaats, op ruim 16 minuten achter de winnaar.

André Resende en Thomas Sprengers werden respectievelijk 5de en 6de.

Robin Ferket (links) eindigde uiteindelijk als 7de, maar is daarmee wel de eerste belofte. Teamgenoten Stijn Van Boxstael en Owen Valcke werden ​​8ste en 10de terwijl Mathias Cloostermans tussen de twee eindigde.

Bij de vrouwen ging de zege nog maar eens naar Joyce Vanderbeken die het haalde voor Karen Steurs en Elisa Heeren. Een kleine speciale vermelding voor Blanche Flémal, die zichzelf de uitdaging stelde om aan alle langste afstanden van het BAMS-seizoen deel te nemen … en deze uiteraard uit te rijden. Missie volbracht! Ze is daarmee de enige vrouw die daarin is geslaagd, met name dankzij het feit dat verschillende deelnemers, zoals Joyce Vanderbeken, de 120 km van de Grand Raid Godefroy lieten vallen ten gunste van de 90 km, de afstand waarop het BK marathon bij de vrouwen werd betwist.

Deze race en dit seizoen zullen hun sporen nalaten, zowel op de organismen als op de machines.

En hier zijn de winnaars van het eindklassement van de BAMS 2023: Joris Massaer (Masters 1), Thomas Sprengers (Elites), Kimberly Peeters (Dames Elites), Joyce Vanderbeken (Dames Masters), Rony Vandael (Masters 3), Robin Ferket (Beloften) en Kris Henderieckx (Masters 2).

Tot ziens in 2024 voor het 8ste seizoen van de Belgian Ardennes Marathon Series!

Volledige uitslagen op Chronorace

DoorChristophe Bortels