BAMS 2024 | La Hallonienne: een dag voor doorzetters

Door Christophe Bortels -

  • Staff pick

  • Sport

BAMS 2024 | La Hallonienne: een dag voor doorzetters

Danteske omstandigheden en een race vol wendingen: deze editie van La Hallonienne, de openingsmanche van de Belgian Ardennes Marathon Series 2024, zullen we nog lang herinneren! Verhaal van een dag die werkelijk anders was dan alle andere …

De afgelopen jaren werden de marathonrenners bij de opening van het BAMS-seizoen in Grand-Halleux, in het oosten van België, verwelkomd door een heerlijk lentezonnetje. Maar op deze Paasmaandag, de traditionele datum van La Hallonienne, ligt er een ongenode gast op ieders lippen: de regen, die een uur voor vertrek hevig uit de hemel valt …

Iedereen schuilt zo goed als hij kan. Paraplu’s en geïmproviseerde bescherming worden bovengehaald, de remschijven schreeuwen al, mensen spartelen in de modder, … We hebben het gevoel dat we een heel bijzondere dag gaan beleven!

Ja meneer, dit is het weer om de veldritfiets tevoorschijn te halen…

Omdat de weersomstandigheden er zo slecht uitzien, hebben maar liefst 200 ingeschreven deelnemers hun kat gestuurd naar de start, maar er zijn er nog steeds bijna 500 die zich wel zullen wagen aan de langste afstand van de dag, de 81 kilometer.

De 45 kilometer ging om 9.00 uur van start, terwijl de twee kleinste aangeboden afstanden, de 15 en 25 kilometer, vanaf 10.00 uur starten.

Terug naar de start van de 81 kilometer, waar we enkele vaste klanten van de voorbije edities van de BAMS weerzien, zoals Joris Massaer, Simon Grégoire en Thomas Sprengers, maar ook enkele gezichten die we minder vaak zien, zoals Axel De Lie of Paul Häuser, winnaar van La Hallonienne in 2022.

9u30: de start is gegeven …

Axel De Lie, slachtoffer van een technisch euvel bij de start, begint als laatste in zijn golf …

De vrouwen gaan van start in een aparte box en beginnen een paar minuten na de mannen aan hun wedstrijd.

Door de verschrikkelijke weersomstandigheden gaat het er behoorlijk bewogen aan toe in de eerste kilometers, met name met een ontsnapping van het trio Joris Massaer, Simon Grégoire en Antoine Jamin. Aan kilometer 15 is het echter Paul Häuser die als eerste opduikt, die eerst de koplopers heeft bijgebeend en vervolgens solo gaat. Maar Joris Massaer en Simon Grégoire volgen ​​slechts enkele seconden verderop en zullen de achterstand snel goedmaken.

Vier kilometer eerder verlaten de deelnemers het gebruikelijke traject om aan een compleet nieuw lusje van een tiental kilometer te beginnen, dat onder meer door dit zeer mooie dennenbos gaat …

… om ze vervolgens naar de rand van de Amblève te brengen.

Zowel mens als fiets hebben te lijden onder de moeilijke weersomstandigheden. Gelukkig zal de hevige regen na een uur wedstrijd ophouden en zullen er de rest van de dag nog slechts enkele verspreide buien vallen.

15 kilometer ver en Joyce Vanderbeken rijdt al alleen aan de leiding bij de vrouwen. Is het haar bedoeling om opnieuw het hele seizoen de baas te zijn in haar categorie?

Wanneer de deelnemers een paar kilometer nadat ze de nieuwe lus hebben afgelegd, zijn teruggekeerd naar de gebruikelijke route, wacht er op de top van de Côte de Wanne een verrassing: in plaats van zoals gewoonlijk een stuk rechtdoor te gaan, worden ze naar rechts gestuurd over een klein pad evenwijdig aan de weg.

Iets verderop is voor de gelegenheid nog een nieuw pad uitgestippeld, voordat de deelnemers terugkeren naar het gebruikelijke parcours om het nooit meer te verlaten tot aan de finish. In totaal hebben de organisatoren over de lange afstand ongeveer vijftien kilometer aan nieuwe paden toegevoegd.

Een aerodynamische positie om een ​​paar tienden van een seconde te winnen? Check!

KM 45: we zijn halfweg en de grimassen op de gezichten worden steeds dieper. We dachten dat we na een lange omweg vanwege een afgesloten weg (die uiteindelijk natuurlijk niet afgesloten was) de leiders zouden missen, maar met zulke zware omstandigheden rijden de renners heel wat trager dan voorzien. Een duo leidt de debatten: Joris Massaer en Simon Grégoire hebben Paul Häuser achtergelaten.

Daar is Paul Häuser. De Duitser hangt bijna 2 minuten achter de koplopers en wordt gevolgd door een formidabel kwartet bestaande uit Thomas Sprengers, Quentin Gardet, Arthur Courtois en Axel De Lie. Laatstgenoemde heeft dus een waanzinnige comeback gemaakt nadat zijn ketting er bij de start was afgesprongen en hij als laatste in zijn golf is vertrokken.

Ongelofelijk: 15 kilometer verder heeft Axel De Lie het kopduo ingehaald! Ook Arthur Courtois is weggereden uit de achtervolgende groep en zit nu alleen in de achtervolging, op zo’n dertig seconden achterstand. Wat een race, wat een spanning! Van Paul Häuser daarentegen geen spoor meer, en met goede reden: hij gaf op na onze vorige halte.

KM 70: op de top van een van de laatste grote heuvels van het parcours en met nog maar zo’n tien kilometer te gaan, versnelt Axel De Lie om de leiding te nemen. Zie je de witte vlek linksonder in de afbeelding? Het is de helm van Joris Massaer!

Het verschil is niet groot, maar Axel De Lie lijkt toch echt de sterkste vandaag …

En inderdaad, het is Axel De Lie die zich alleen presenteert aan de finish van deze La Hallonienne 2024, die hij wint in 4u01, aan een gemiddelde van 20 km/u.

Axel De Lie vertelt ons zijn wedstrijdverhaal: “Mijn ketting sprong eraf bij de start en ik vertrok dus als laatste vanuit de eerste box. Ik zei tegen mezelf dat het geen zin had om me te laten meeslepen en meteen terug te proberen te komen. Ik wist dat alle moeilijke hellingen in het eerste deel van de race zaten, daar moest ik zien aan te haken, daarna zouden de hellingen makkelijker berijdbaar zijn. Ook al was dat met de omstandigheden die we hadden niet het geval. Aan kilometer 37 voelde ik me heel goed en bij de volgende bevoorrading kreeg ik te horen dat ik sneller ging dan de jongens vooraan. Ik haalde veel renners bij en toen wist ik dat ik als derde reed en aan kilometer 55 keerde ik terug tot bij de leiders. Samen met Joris (Massaer, nvdr) reed ik rond kilometer 62 weg en op een van de laatste beklimmingen kon ik ook hem lossen. Ik ben superblij, ik had het helemaal niet verwacht! Ik had nummer 7, dus ik zei tegen mezelf dat als ik top 7 zou halen dat niet slecht was. Dinsdag dacht ik nog dat ik niet zou deelnemen omdat ik ingeschreven stond voor de Scheldeprijs van komende woensdag (3 april, nvdr), maar uiteindelijk zal ik daar niet starten. Dus vroeg ik mijn coach en het team (Axel rijdt op de weg voor het Lotto Dstny Development Team) of ze het goed vonden dat ik hierheen kwam, en ze zeiden tegen me: Ja, maar je mag niet vallen!”

Uitgeput, koud en slachtoffer van een flinke valpartij in de laatste kilometers: Joris Massaer kwam 5 minuten en 2 seconden na de winnaar over de streep. Hij behaalde een mooie 2de plaats overall en won opnieuw bij de Masters 1.

De top 5 wisselde de hele race en het was uiteindelijk Arthur Courtois die het overall-podium vervolledigde, terwijl de Fransman Quentin Gardet, vorig jaar tweede, als vierde eindigde (derde bij de elites).

Als we deze epische dag in één beeld zouden moeten samenvatten …

Galerij van de dwangarbeiders van de weg: Simon Grégoire (3de foto) eindigt als 5de, Jochen De Vocht (links op de 1ste foto) als 6de, de Pool Kryspin Pyrgies (2de foto) als 7de en als 2de bij de Masters 1. De top 10 bestaat verder uit Rick Van der Sande (8ste, in het midden op de 1ste foto), Thomas Garnier (9de, rechts op de 1ste foto) en de Nederlander Ramses Bekkenk, 10de en winnaar bij de Masters 2.

Alexy Delongueville (22ste overall) won bij de beloften en Mario Vandenhoute (46ste) won bij de Masters 3.

Bij de dames ging de zege naar de onvermijdelijke Joyce Vanderbeken (62ste overall), die heeft besloten om dit jaar deel te nemen in de categorie Elite Women, waar ze vorig jaar bij de Masters reed. Ze blijft de Nederlandse Puck Pinxt en Ruth Vermeiren voor. Karen Steurs won bij de Women Masters, waar het podium werd aangevuld door Danae Stroubouli en Christine Lefebvre.

Het voltooien van zo’n race is een overwinning op zich …

Dat is een kleine souvenirfoto waard!

Onnodig te zeggen dat de bikewash overuren draaide.

De blessures van een krijger. Dat gaat pikken onder de douche!

Omdat La Hallonienne de eerste wedstrijd was van het seizoen 2024, is het logisch dat de winnaars van de dag in hun respectievelijke categorieën de eerste leiders van de BAMS-ranking zijn: Alexy Longueville (Beloften), Axel De Lie (Elites), Joris Massaer (Masters 1), Ramses Bekkenk (Masters 2), Mario Vandenhoute (Masters 3), Joyce Vanderbeken (Elite Dames) en Karen Steurs (Masters Dames).

Tot over iets meer dan een maand voor de volgende twee manches van de BAMS 2024: de Hard’n Marathon op 12 mei gevolgd door de Ardennes Trophy op 19 mei. Met hopelijk wat warmer weer!

Kalender BAMS 2024:

  • 1 april 2024: La Hallonienne (Grand-Halleux) – 80 km
  • 12 mei 2024: Hard’n Marathon (Miavoye) – 65 / 80 / 105 km
  • 19 mei 2024: Ardennes Trophy (La Reid) – 65 / 95 km
  • 23 juni 2024: Raid des Hautes Fagnes (Malmédy) – 65 / 90 / 115 km
  • 18 augustus 2024: La Chouffe Marathon (Achouffe) – 65 / 95 km
  • 8 september 2024: Grand Raid Godefroy (Bouillon) – 70 / 90 / 120
  • 15 september 2024: Raid Bocq (Godinne) – 70 / 100 km

Meer info via marathonmtb.be

DoorChristophe Bortels