BAMS #4 | Ardennes Trophy: Bas Peeters houdt Sébastien Carabin van de overwinning

Sport
11 June 2019 — Christophe Bortels

Op pinkstermaandag werd in La Reid de dertigste verjaardag gevierd van de Ardennes Trophy, de vierde manche van de BAMS 2019! Net als vele marathonliefhebbers wilden we dit feestje niet missen en we trokken dan ook naar de mooiste plekjes op het parkoers om jullie volgende reportage te kunnen voorschotelen:

Net zoals vorig jaar situeerde het zenuwcentrum van de Ardennes Trophy zich in de tuin- en landbouwschool net buiten La Reid. Hier is er ruimte zat om 1200 bikers te verwelkomen.

Ook nu hadden de deelnemers de keuze uit meerdere afstanden: enerzijds de 65 kilometer (of 45 indien je een afslag vroeger nam) die naar het noorden vertrok of de 95 kilometer die eerst zuidwaarts trok om vervolgens via de start de weg te vervolgen op het parkoers van de 65.

Zoals wel vaker het geval is, verliep de startopstelling in een gezellige chaos.

Met enkele minuten vertraging trekt de eerste golf deelnemers aan de 65 kilometer zich op gang. Pierre de Froidmont, centraal in beeld met de wit-zwarte trui, won deze wedstrijd in een tijd van 2u57′.

Twintig minuten later is het de beurt aan de deelnemers van de langste afstand (die meetelt voor de BAMS).

In de eerste box herkennen we (van links naar rechts) Wim Tollenaere, Julien Delaet, Sébastien Carabin, Kevin Van Hoovels, Laurent Evrard, Wout Alleman en Bas Peeters.

Wietse Bosmans, de winnaar van de Cimes de Waimes, is er dit keer niet bij. De winnaar van vorig jaar, Joris Massaer, wel.

We zijn vertrokken voor een wedstrijd van 95 kilometer!

De haagbeuklaan van Haut-Maret blijft een pareltje. Deze natuurlijke tunnel is maar liefst 573 meter lang.

Aan de befaamde river crossing nabij Winamplanche is het Wout Alleman die de groep der favorieten aanvoert.

Op enkele druppels na kregen we een overwegend zonnige dag.

Aan kilometer 27 rijden de favorieten nog steeds samen …

… al zijn we Wout Alleman wel kwijtgespeeld. Hij moet achtervolgen na een lekke band.

De Ardennes Trophy betekent ook 2500 positieve hoogtemeters.

Ook het kasteel van Hodbomont zette voor deze jubileumeditie de poorten weer wagenwijd open. We zijn hier bijna halfweg en het is volgend vijftal dat als eerste het kasteeldomein oprijdt: Laurent Evrard, Bas Peeters, Sébastien Carabin, Joris Massaer en Kevin Van Hoovels (verborgen achter Massaer). Dit vijftal zou tot de finish bij elkaar blijven … of toch bijna.

De doortocht van de groentenserre (of kas naargelang het taalgebied) van Potagerie d’Antan is nog zo’n hoogtepunt in de Ardennes Trophy.

Voldoende drinken is hier de boodschap …

… want binnenin is het tropisch warm!

Langs het Fort van Tancrémont kronkelt een mooie smalle singletrack met hier en daar wat modder en uitstekende wortels. Het lijkt wel of we ons hier midden in de jungle bevinden.

Aan kilometer 60 is het klimmen geblazen naar het kasteel van Franchimont.

Nog een laatste duw op de pedalen …

… en het is tijd voor de wereldberoemde rijsttaart van de Ardennes Trophy. Inderdaad, elk jaar weer moeten we er iets over kunnen zeggen, maar wat wil je, ze is toch ook zo lekker!

We moeten echter het uur in het oog houden en reppen ons naar de aankomst waar de finishers ter gelegenheid van de dertigste verjaardag een herinneringsmedaille ontvangen. Leuk!

En daar zijn ook de eersten van de langste afstand al. Sébastien Carabin versnelde op de laatste helling van de dag maar één man kreeg hij niet gelost …

Bas Peeters sprintte in de laatste meters nog over Carabin en in een tijd van 4u04 (een gemiddelde van 23,32 km/u) schreef hij deze Ardennes Trophy achter zijn naam.

Voor de derde keer in zijn carrière moet een ontgoochelde Sébastien Carabin genoegen nemen met de tweede plaats in de Ardennes Trophy. Toch is dit niet slecht wanneer je weet dat hij twee dagen eerder ook heeft deelgenomen aan de X-Terra van Namen (waar hij als vierde eindigde).

Kevin Van Hoovels werd derde.

Joris Massaer en Laurent Evrard (de winnaar bij de elites) vervolledigden de top vijf.

Fuck monday? Deze boodschap is alvast niet van toepassing op pinkstermaandag! Of misschien was dit een slecht voorteken voor de drager van de kousen, Wout Alleman, die na zijn lekke band nog wel opnieuw vooraan wist aan te sluiten, maar vervolgens een prijs betaalde voor zijn inspanningen. Wout Alleman werd zesde.

Helena Plasschaert was wederom de snelste bij de vrouwen.

De Ardennes Trophy was belastend voor zowel mens als machine …

De leiders in de tussenstand van de Belgian Ardennes Marathon Series na 5 van de 8 manches: Rick Van Der Sande (U23), Helena Plasschaert (Dames), Tijs Huygen (Elites), Joris Massaer (Masters 1) en Bob Hannes (Masters 3). Arne Broeckmans, die afwezig was bij de uitreiking van de leiderstruien, behoudt de leiding bij de Masters 2.

De volgende manche van de BAMS belooft een pittige wedstrijd te worden. Tijdens de Raid des Hautes Fagnes op zondag 23 juni staat namelijk ook de Belgische titel XCM op het spel!

Uitslag Ardennes Trophy 2019: Chronorace