BAMS #6 | Chouffe Marathon: Jasper Ockeloen wint slijtageslag

Sport
19 August 2019 — Christophe Bortels

Na een lange zomerstop van acht weken, stond er afgelopen zondag  met de Chouffe Marathon eindelijk nog eens een manche van de Belgian Ardennes Marathon Series op het programma. Een verslag van nog maar eens een fantastische MTB-marathon!

Het is reeds voor de twaalfde keer dat de marathonrenners de stoep van de bekende brouwerij in het kleine dorpje Achouffe inpalmen.

Het weer is ’s morgens alvast niet echt bemoedigend. Toch stonden er meer dan 300 deelnemers vol ongeduld te trappelen om aan de wedstrijd van 95 kilometer – de langste afstand – te beginnen. Aan de kortere afstand van 65 kilometer waren dat er zelfs bijna 400.

Het stuurbord van Joris Massaer laat er geen twijfel over bestaan. Het regent nog steeds, zoals het ook bijna de ganse nacht heeft geregend. Maar het lijkt erop dat de weergoden de BAMS dit seizoen toch vrij goed gezind zijn, want ook vandaag zouden we slechts af en toe enkele druppels voelen. Althans de eersten, want zij die wat meer tijd nodig hadden om te finishen, kregen wel een regenbui te verduren.

Naast Joris Massaer staan er nog meer grote namen, die dit seizoen de BAMS hebben gekleurd, aan de start in Achouffe. Zo herkennen we Tijs Huygen (de leider in de tussenstand bij de elites), Jasper Ockeloen (reeds winnaar van La Rockalienne) en natuurlijk ook Belgisch kampioen XCM Sébastien Carabin. De grote afwezige vandaag was Wietse Bosmans, dit jaar winnaar van de Cimes de Waimes.

Iets over half tien weerklinkt het startschot voor de 95 kilometer. Eén renner lijkt zich al na enkele honderden meters losgegooid te hebben van de rest van het peloton.

Die renner is Maxime Dony.

Zoals wel vaker, krijgen we ook nu weer een opstopping te zien op de eerste de beste technische afdaling richting Houffalize. Het is er glibberen en lopen geblazen …

Sommigen vallen hier wat harder dan anderen en landen enkele meters dieper in het decor. Gelukkig zonder al te veel erg, maar toch moest de pechvogel opgeven. Het materiaal overleefde de crash immers niet …

Aan de eerste bevoorrading is het Jasper Ockeloen die als eerste zijn neus laat zien.

Hij leidt een groepje van vier met verder ook nog Joris Massaer, Laurent Evrard en Sébastien Carabin.

Tijs Hygen en Arne Tureluren volgen wat verderop, op hun beurt gevolgd door Stijn Appel. Maxime Dony moest na zijn kanonstart wat gas terugnemen en is voorlopig achtste.

Enkele kilometers verderop is het groepje van vier gereduceerd tot een duo. Joris Massaer en Sébastien Carabin hebben hun gezellen achtergelaten.

Arne Tureluren heeft enkele plaatsen kunnen goedmaken en is voorlopig de derde man in de koers.

Nadat hij eerder het contact met Massaer en Carabin even had verloren, weet Jasper Ockeloen toch weer aan te sluiten bij Tijs Huygen, om hem meteen ook weer achter te laten …

Maxime Dony is voorlopig zesde.

Ondanks het sombere weer – in vergelijking met de zonnige editie van 2018 – is de plek waar de twee Ourthes samenvloeien een plaatje.

De deelnemers aan de toertochten (15-30-45 kilometer) vinden dit trouwens ook en houden er even halt om te genieten van het uitzicht!

Vooraan hebben ze geen tijd om te pauzeren en wordt er stevig doorgevlamd. Het is Joris Massaer die nu alleen aan de leiding rijdt.

Gewonnen spel heeft hij echter nog niet, want Sébastien Carabin volgt op slechts enkele seconden.

Die wordt op zijn beurt gevolgd door Jasper Ockeloen die zijn opmars verderzet.

Arne Tureluren was niet bij machte om zijn wagonnetje aan te pikken bij Ockeloen en is voorlopig vierde.

Te voet gaat ook …

Bij de eerste doortocht in Achouffe – na 65 kilometer – heeft Jasper Ockeloen ook Joris Massaer opnieuw te pakken. Sterk! Nog 30 kilometer te gaan.

Het zat er dan ook aan te komen dat Jasper Ockeloen solo op zoek zou gaan naar de zege. Nadat we een tweede (en laatste) keer langs Houffalize zijn gepasseerd, trekt Ockeloen in de aanval …

Net zoals Huygen en Tureluren eerder in de wedstrijd, heeft ook Massaer geen verhaal tegen de aanval van de Nederlander.

Sébastien Carabin verliest ondertussen steeds meer terrein en volgt op een zestal minuten van Ockeloen en Massaer.

Jasper Ockeloen wint uiteindelijk de Chouffe Marathon na een slijtageslag van 4u09’. Over een afstand van 95 kilometer betekent dat een gemiddelde van bijna 23 km/u.

Joris Massaer eindigt amper 17 seconden later als tweede. Hij is wel de beste bij de masters 1.

Groot is de verbazing wanneer niet Sébastien Carabin, maar wel Arne Tureluren als derde opduikt. Nog groter wordt diens verbazing wanneer hij plots Sébastien Carabin in tegenovergestelde richting kruist!

Carabin had zich aan de aankomst van afslag vergist en was opnieuw vertrokken voor nog een lus van 30 kilometer. Toen hij zijn fout besefte, moest hij dan ook rechtsomkeer maken om dit keer wel de juiste afslag te nemen.

Maar zijn fout kost hem wel de derde plaats …

Stijn Appel eindigt als vijfde op een kwartiertje van Ockeloen.

Arne Broekmans was dankzij zijn tiende plaats overall, de beste bij de masters 2.

Bij de vrouwen gaat de zege naar Helena Plasschaert, die het haalt voor Nathalie Marquiset (op bijna 1u20 van de winnares!) en Bieke Machielsen.

Zowel renners als materiaal hebben afgezien in Achouffe.

De bikewash kende dan ook een immens succes!

De leiders in de tussenstand van de BAMS na 6 van de 7 manches, met van links naar rechts Maxime Harlez (beloften), Joris Massaer (masters 1), Helena Plasschaert (vrouwen), Tijs Huygen (elites), Michel Meysman (masters 2) en Bob Hannes (masters 3).

Op zondag 8 september zijn we er weer met de laatste manche van de BAMS 2019: de Grand Raid Godefroy in Bouillon!

Uitslag Chouffe Marathon 2019: Chronorace