Bart Brentjens Challenge: eindelijk raak voor Hans Becking!

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Bart Brentjens Challenge: eindelijk raak voor Hans Becking!"

Dat we aan de herfst begonnen zijn, daar konden we tijdens de Bart Brentjens Challenge niet naast kijken. Ook naast de sterke benen van Hans Becking konden we niet kijken, hij veroverde in een door regen en wind geteisterde wedstrijd rond Eijsden eindelijk nog eens de nationale titel MTB marathon, de discipline die hem zo na aan het hart ligt. Bij de vrouwen ging de titel naar Laura van Regenmortel.

Bij de start in het Limburgse Eijsden is het nog droog, maar de lucht voorspelt niet veel goeds. Onze weermannen zouden het dit keer jammer genoeg bij het rechte eind hebben …

Een wegomlegging (voor de volgers) later pikken we de wedstrijd op aan kilometer 28. We zijn dan al de grens met België overgestoken voor een lus door de Voerstreek. Het is titelverdediger Lars Boom die niet onder stoelen of banken steekt dat hij ook dit jaar met de nodige ambities naar het Nederlands kampioenschap MTB marathon is afgezakt en het tempo bepaalt. Lars Boom is trouwens niet enkel de kampioen van 2018, ook in 2017 was hij hier in Eijsden al een keertje de beste.

Met een rotvaart gaat het ondertussen door het typische Limburgse landschap …

Kort na het middaguur gaan de hemelsluizen open en het is Hans Becking die aan kilometer 75 als eerste zijn besmeurde gezicht laat zien.

Met nog 35 kilometer te gaan volgt Lars Boom daar al op twee minuten en dat verschil zou alleen maar groter worden. Boom had er aan de finish dan ook geen moeite mee om toe te geven dat Becking bergop een maatje te sterk was.

Voor het brons gaat het dan nog tussen twee renners, Roel Verhoeven (hier aan de leiding) en Thom Bonder.

De Belg Belg Joris Massaer is de vreemde eend in het groepje van drie (het Nederlands kampioenschap is een open wedstrijd).

Nederlands Limburg ligt bezaaid met verlaten mergelgroeves, zoals deze Julianagroeve er één van is.

Bram Rood heeft er geen oog voor, hij is onderweg naar de titel bij de masters 30.

Ook Bart Brentjens is natuurlijk weer van de partij. Net zoals hem zijn we de tel ergens kwijtgeraakt hoeveel titels hij nu exact achter zijn naam heeft staan, maar wat we wel weten is dat de ex-olympische kampioen zich in Eijsden tot Nederlands kampioen bij de masters 50 zou kronen.

We verlaten het bos en haasten ons naar de finish.

Daar zien we dat Hans Becking zich na een mooie solo tot de nieuwe Nederlandse kampioen XCM kroont. Voor de 33-jarige marathonspecialist is het zijn tweede Nederlandse titel mountainbike marathon (na 2013), naast twee eerdere titels in de crosscountry.

Geen drie op drie voor Lars Boom, de renner van Roompot-Charles wordt tweede op 8’07” van Becking.

Het brons is voor Thom Bonder. Roel Verhoeven valt net naast podium nadat hij even verkeerd rijdt.

Laat ons nu op de verschillende podia kijken wie er met de bloemen mag zwaaien.

Het podium van de Bart Brentjens Challenge 2019 met van links naar rechts Joris Massaer, Hans Becking en Lars Boom.

Voor het podium van het Nederlands kampioenschap maakt Joris Massaer plaats voor Thom Bonder.

Terwijl de podiumceremonie van de mannelijke categorieën bezig is, komen ook de vrouwen na een wedstrijd van 110 kilometer over de finish. De rood-wit-blauwe trui is voor Laura van Regenmortel, voor Monique Zeldenrust en Senna Feron.

Bij de beloften gaat de nationale driekleur naar Carlo van den Berg. De zilveren medaille is voor Teus Ruijter, het brons voor Marten Haitjema.

De podia bij de masters 30 (bovenaan), masters 40, masters 50 en amateurs.

Lang zullen de nieuwe kampioenen niet mogen genieten van hun mooie trui, want op 5 april 2020 staat er in Groesbeek al een nieuwe titelstrijd op het programma!

Uitslag Nederlands kampioenschap MTB marathon 2019 (Bart Brentjens Challenge): https://results.sporthive.com

Door Jan Geys