BEC #2 | Enduro de l’Amblève: België next level!

Door Olivier Béart -

  • Sport

BEC #2 | Enduro de l’Amblève: België next level!

Wat een feest!Gekenmerkt door de zon en het droge weer (de afterparty was vochtiger … zowel buiten als binnen aan de bar) vond de Enduro de l’Amblève 2022 vooral plaats op circuits die eindelijk volledig officieel en perfect uitgerust waren én die je het hele jaar kan betreden! Dit deed niets af aan de interesse voor het evenement, integendeel, het blijft een unieke kans om de strijd met de chrono aan te gaan. En er stonden weer Belgische titels op het spel!

Na de sneeuw in 2019, de annulering in 2020 en de regen vorig jaar, scheen dit jaar eindelijk de zon die de paden van de Enduro de l’Amblève extra in de spotlights zette!

Nog een groot verschil: naast de tijdelijke pijlen voor de wedstrijd (zoals op de foto hierboven) …

… hangen er nu ook mooie permanente pijlen op de 11 meest legendarische en mooiste enduro specials!

Van groen tot zwart, er is voor elk niveau wat wils, al zijn het door het reliëf in de regio hoofdzakelijk rode en zwarte specials. Voor beginners is dit waarschijnlijk net wat zwaar.

Maar genoeg gekeuveld, tijd voor de wedstrijd die dit jaar wederom als Belgisch kampioenschap enduro fungeerde en die plaatsvond op een selectie van 8 van de 11 specials van het nieuwe vaste parcours.

Wie wordt de “King of the Trail Center”?

Er stonden bijna 300 renners aan de start, waaronder net geen 40 e-bikers en een fijne vrouwelijke delegatie die zowel de populariteit als de diversiteit van de discipline onderstrepen.

Ook Martin Maes, die zeer gehecht is aan zijn zwart-geel-rode mouwen, was naar Remouchamps afgezakt.

Bart De Vocht was dan weer de grote outsider voor de titel, temeer dat hij reeds bewezen heeft dat hij het Martin Maes enorm lastig kan maken.

En ook Gilles Franck werd nauwlettend in het oog gehouden. De jonge en getalenteerde Orbea-renner bereidde zich als nooit tevoren voor op het seizoen 2022!

Uiteindelijk was het toch Martin Maes die het haalde! Hij deed 17 minuten over de specials en was daarmee bijna een minuut sneller dan zijn naaste achtervolger!

Die tweede plaats ging naar een agressief rijdende Gilles Franck.

Olivier Bruwiere toonde dat hij nog steeds een van de vaste waarden in België is.Na een zeer regelmatige wedstrijd was het brons voor hem!

De Fransman Ludovic Oget verkoos de Enduro de l’Amblève boven een wedstrijd aan de andere kant van Frankrijk. Uiteraard stond er voor hem geen Belgische titel op het spel, maar in de scratch eindigde hij als vierde.

Tom Boonen is meer gewend om deel te nemen aan DH-wedstrijden, maar ook in enduro brengt hij het er goed vanaf. Boonen werd vijfde en eindigde daarmee voor Bart De Vocht, die ‘slechts’ zesde werd.

Bij de junioren ging de zege en de titel naar Géraud Heine. Opmerkelijk, Heine eindigde als 12de in de scratch!

Ook de prestatie van de volgende jongere mag onderstreept worden. Neo Tielens is een cyclocross-specialist die opgeleid wordt door Olivier Bruwiere en in Remouchamps voor het eerst aan een enduro deelnam. Daarin was hij meteen goed voor de Belgische titel bij de kadetten en werd hij 13de in de scratch. Is er een nieuw goudhaantje in de maak … 

De tweede kadet, Antonin Marsot, eindigde slechts enkele plaatsen verder. Hij werd 16de.

Aan de andere kant van het leeftijdsspectrum veroverde de onvermijdelijke Nicolas Casteels bij de Masters 1, met een 14de plaats in de scratch, een nieuwe nationale titel.

Bij de Masters 2 ging het er spannend aan toe tussen Xavier Bodeux en Bjorn Vergauwen. Bodeux (foto) won het goud, Vergauwen het zilver.

Bruno Evrard won bij de Masters 3 maar werd daarvoor niet beloond met een driekleur. De reden: er waren te weinig deelnemers met een licentie in deze categorie.Maar natuurlijk gunt iedereen hem de symbolische titel!

Bij de dames was de Française Laurine Macinot de snelste, zij eindigde nog nipt in de top 100 van dit zeer zware evenement.

Op Belgisch vlak was het de onverslijtbare Kristien Nelen die de titel bij de elites op zak stak, ook al zou ze bij de Masters geklasseerd kunnen worden. Het is haar derde nationale endurotitel en haar zesde overall (ze heeft ook drie XC-titels achter haar naam staan)!Ze haalde het voor Roos Op de Beeck en Inge Roggeman.

Ook bij de e-bikers stond er geen Belgische titel op het spel wegens een gebrek aan licentiehouders, maar toch kregen we een schitterende wedstrijd te zien met een zeer uitgebreid deelnemersveld.

Om de capaciteiten van een e-bike maximaal te benutten, hadden de organisatoren het uitstekende idee om enkele zeer technische beklimmingen op te nemen in twee specials van de dag specifiek voor de e-bikers!

De zege was voor Maxime Lichtken.

Ziehier het podium van de scratch en met alle Belgische kampioenen.

Eindigen doen we met enkele mooie foto’s die gemaakt werden tijdens dit prachtige evenement en die we jullie niet willen onthouden.

Veel dank ook aan de organisatoren, seingevers en alle vrijwilligers die dergelijke evenementen mogelijk maken!

De volgende manche van de BEC vindt plaats op 10 juli in Chaudfontaine.

De volledige uitslag vind je hier: https://my.raceresult.com

DoorOlivier Béart