BEC Chaudfontaine: seizoensstart onder de zon

Door Adrien Protano -

  • Sport

BEC Chaudfontaine: seizoensstart onder de zon

En daar gaan we voor een nieuw seizoen van de Belgian Enduro Cup! De eerste wedstrijd van de serie vond afgelopen weekend plaats op de hellingen van Chaudfontaine. Dit is het verhaal van een dag vol strijd voor de overwinning. 

Na een lange winterstop verzamelden de endurorenners uit de Benelux zich in Chaudfontaine, waar de openingsronde van de Belgian Enduro Cup 2024 plaatsvond.

En het minste wat we kunnen zeggen is dat iedereen er zin in had … De inschrijvingen waren in een mum van tijd volgeboekt. Tijd om het stuurbord af te halen, de bescherming aan te trekken en een dag rijplezier, de chrono en de zon!

De toon van de dag wordt meteen gezet met de eerste special: prachtig groen landschap, talrijke vrijwilligers, technisch en leuk parcours … Wat wil je nog meer? Deze eerste special van de dag zal ook het hoge niveau benadrukken van bepaalde coureurs die erin slagen veel snelheid te genereren met behoud van de karakteristieke dosis precisie en flow. We gaan getrakteerd worden op een geweldige show voor de top van het klassement!

Eén sectie in het bijzonder in deze eerste special zal de reflexen van de piloten testen … Bij deze snelheid kan het al eens mis gaan. Gelukkig zonder al te veel erg. Alle renners stonden op en vertrokken weer voor de specials van de rest van de dag.

Eén van de klassementsproeven ging over ‘La Cimetière’, een trail die voor de gelegenheid werd schoongemaakt.

Na de klassementsproeven die verspreid liggen over het landschap van Embourg, is het tijd om terug te keren naar het fort van Chaudfontaine en de bekende klassementsproeven van het Trail Center.

Wie zegt dat je geen plezier kunt hebben in een verbindingsstuk?

Een snelle verfrissing voor de laatste specials van de dag beginnen. Wil je een stukje salami, of liever een partje sinaasappel … of allebei?

De klassementsproeven van het Trail Center zijn het hele jaar door toegankelijk en daarom (goed) bekend bij sommige piloten, maar dat was zonder enkele kleine verrassingen van de organisatie gerekend … Een beetje lint om de bocht wat te verleggen, meer is er niet nodig om wat extra pit toe te voegen!

De DH, de Dévers of de British … de mooie specials in het Trail Center zijn de enige jury om het klassement van de dag op te maken.

Uitslag BEC Chaudfontaine 2024: 

Julie Delhasse, die als enige van start ging in de categorie e-bikes bij de vrouwen, moest enkel maar finishen om tot winnares uitgeroepen te worden.

Bij de mannen ging de zege bij de e-bikes naar Ludovic Oget voor Florian Trigo en Nick Willner.

Bij de elite mannen werd de ranglijst gedurende de dag verschillende keren opgeschud. Het was uiteindelijk de Nederlander Tristan Botteram die als beste uit de bus kwam. Hij had 5 seconden voorsprong op zijn naaste achtervolger, de Duitser Oskar Flake, die vertelde dat hij veel plezier had op de specials van het ‘vlakke’ België.

Belgisch kampioen Olivier Bruwiere eindigde als derde. “Ik had in het begin van de dag moeite om me te concentreren en maakte een paar kleine foutjes, maar later op de dag kwam ik er weer in. Het ging er stevig aan toe vandaag, het is geweldig om te zien”, vertelde hij na de race.

Bij de dames ging de eerste zege van het seizoen naar Puck Warnet die alle zeven de klassementsproeven won. Met een achterstand van zo’n tien seconden eindigde Roos Op de Beeck op de tweede trede van het podium, gevolgd door Julia Wbarransky.

Ook Kristien Nelen won bij de masters alle specials, vóór haar enige concurrente Monika Johanikova.

Bij de kadetten ging de zege naar Briek van Duyse voor Clément Marit en Lenny de Barba, en Jules Vereycken won bij de junioren voor Gabriel Sainthuile en Tibo Breugelmans.

Bij de Masters 1 is het Jelle Hemelsoen die met de overwinning naar huis mocht, gevolgd door Wannes Kreynen en Nicolas Delmelle. Bij de Masters 2 was Bruno Moulaet de snelste van de dag, voor David Galle en Simon Cauwenbergh. Jorg Heydt kwam als beste uit de bus bij de Masters 3, voor Gilles Desagher en Patrick Jansen, en de e-bike-race in de Master-categorie werd gewonnen door Raphaël de Froidmont, voor André Verkenne en Steve Evrard.

Volledige uitslag BEC Chaudfontaine 2024

Afspraak in het weekend van 11 en 12 mei voor de Enduro van de Amblève!

Meer info via https://www.belgianendurocup.com

DoorAdrien Protano