BEC Amblève Légende Enduro: raceweekend in het land van enduro

Door Adrien Protano -

  • Sport

BEC Amblève Légende Enduro: raceweekend in het land van enduro

De Amblève Légende Enduro is een evenement dat door vele renners gevreesd wordt vanwege de moeilijkheidsgraad ervan, maar toch is ook iedereen blij om aanwezig te zijn tijdens de tweede manche van de Belgian Enduro Cup 2024. De wedstrijd vond dit weekend plaats met 12 klassementsproeven verspreid over twee dagen. Dit is het fotoverslag en de uitslag:

Welkom in Nonceveux voor de 13de editie van de Amblève Légende Enduro, door velen ook omschreven als het zwaarste enduro-evenement van België …

Voor het tweede jaar op rij werd deze manche van de Belgian Enduro Cup over twee dagen verreden, met 12 klassementsproeven van maar liefst 50 kilometer en 2.800 meter puur mountainbiken. Een fysieke uitdaging naast de technische uitdaging die de klassementsproeven in de regio al vertegenwoordigen!

Hoewel een aantal van deze klassementsproeven al bekend zijn bij de rijders doordat ze deel uitmaken van het Trail Center, slaagden de organisatoren erin de rijders te verrassen met een aantal nieuwe features binnen het parcours en werden er speciaal voor de race nieuwe klassementsproeven geopend (waarvan uitdrukkelijk wordt verzocht om ze niet op andere momenten te rijden).

Maar eerst is er de obligate passage langs de inschrijvingen om je registratiepakket op te halen en je beschermingen te laten controleren. Dan pas ben je klaar om naar de singletracks te rijden.

Om op te warmen, namen de renners eerst de beklimming via het uitkijkpunt Drouet. Tijd voor een korte pauze was er niet, want de eerste special staat op het punt te beginnen.

Sommige deelnemers gaven er de voorkeur aan om niet vanaf het begin hun benen te verbranden.

Olivier Bruwiere, die vorig jaar tweede werd, is de eerste om op pad te gaan in de eerste special van het weekend. De regerende Belgische kampioen, die derde werd tijdens de eerste manche van de Belgian Enduro Cup in Chaudfontaine, is erop gebrand om het dit weekend goed te doen!

Het is echter een ander bekend gezicht dat de eerste special van het weekend achter zijn naam mag schrijven. Local Hero Jacques Evrard, die vorig jaar de beste was in de Amblève Légende Enduro, neemt iets meer dan een seconde op zijn directe concurrent.

En er zou zich nog een derde renner in de strijd om de toptijden mengen. Met de juiste dosis inzet en precisie slaagt juniorrijder Gabriel Sainthuile erin gelijke tred te houden met de twee eliterenners. Op de 6 klassementsproeven van de eerste dag eindigt de Superbikers-coureur drie maal als tweede en drie maal als derde in de scratch.

Houd moed, we zijn bijna aan het einde van deze klim, en goed nieuws, de bevoorrading bevindt zich net bovenaan!

Met een zon die vanaf de vroege uren van de dag helder scheen, deed het koele water aan de bevoorrading iedereen goed. Kom op, een stukje banaan en daar gaan we!

Bedankt aan de vrijwilligers!

Aan het einde van deze eerste dag gaat Olivier Bruwiere aan de leiding met slechts een kleine seconde voorsprong (en dat na ruim 17 minuten racen) op de nummer twee Gabriel Sainthuile, die op zijn beurt op de voet gevolgd wordt door Jacques Evrard. Daarachter strijden Julien Soussigne en Bastien Renard om de andere ereplaatsen in de scratch.

 

Bij de e-bikers staat André Kleindienst aan de leiding, voor Boris Kroonen en Sybe Van Hoeymissen.

Alles is nog mogelijk, op de tweede dag wachten er zes nieuwe klassementsproeven op de renners. Beginnen doen ze met dezelfde klim als de eerste dag om nadien ook dezelfde special te herhalen … maar niet helemaal! Het startpunt is identiek en de kaart lijkt vergelijkbaar, maar de organisatie stopte onder meer de beroemde rotsplaat die je op de achtergrond ziet in het parcours.

Jacques Evrard is de eerste die zijn noppen over dit stuk rots mag sturen.

Hij wordt gevolgd door Olivier Bruwiere die de beste scratchtijd neerzet om de dag goed te beginnen.

De piloten volgen elkaar op over deze mooie passage, tot groot jolijt van de toeschouwers en onze camera!

De tweede klassementsproef van de dag omvat een van de meest populaire passages in de regio, met opnieuw een rotsplaat die in de eerste meters moet worden overgestoken. Iedereen kijkt even voordat hij vertrekt, of legt zich erbij neer om de langere en gemakkelijkere alternatieve route te volgen.

Bij de e-bikers zet Boris Kroonen zijn tweede klassementsproef van de dag naar zijn hand, waardoor hij in de tussenstand gevaarlijk dicht nadert bij de voorlopige eerste plaats van André Kleindienst.

Maar laatstgenoemde heeft zijn laatste woord nog niet gezegd en is de beste in de 4de en 5de special van de dag. Wat een strijd!

Ook bij de elites stijgt de spanning ten top. Olivier Bruwiere heeft met vijf seconden voorsprong zijn eerste plaats veiliggesteld, maar voor de tweede plaats ligt de strijd nog open tussen Julien Soussigne en Jacques Evrard. Er is nog één special te gaan en het verschil bedraagt amper een seconde.

De piloot van de Superbikers trekt uiteindelijk aan het langste eind en weet in de slotproef het gat met Jacques Evrard iets groter te maken, waardoor deze dit jaar genoegen moet nemen met een mooie derde plaats!

Teamgenoten Robin Mathot en Johnny Magis completeren het podium.

Grote teleurstelling daarentegen voor de jonge Gabriel Sainthuile. Door een lekke band in de tweede special van de dag verloor de jonge coureur veel tijd en degradeerde hij naar de voorlopige 10de positie. Maar op de volgende specials gaf hij alles waardoor hij terug kon opschuiven naar een 6de plaats. Als troostprijs mocht hij de overwinning bij de junioren op zak steken.

De top 10 wordt vervolledigd door Nicolas Mathieu, Bastien Renard, Sam Welsch en Colin Demarteau.

Bij de junioren eindigde Nolan Bouillon als tweede achter Gabriel Sainthuile en Tibo Breugelmans als derde.

Bij de kadetten ging de zege naar Briek van Duyse voor Marit Clement en Jens Schepers.

Bij de Masters 1 ging de overwinning naar de onvermijdelijke Nicolas Casteels (16de in de scratch) voor Dominik Jurgen-Schellert en Raphael Galand.

Bij de Masters 2 was er winst voor Bruno Moulaert voor Tom Lambrechts en Horacio Lyon. Bruno Evrard, de enige starter in zijn categorie, won bij de Masters 3.

Bij de vrouwen ging de zege in de scratch naar Kristien Nelen die ook bij de Masters vrouwen won in een tijd van 48:31.9. Lise Holtappels (49:47.8) haalde het bij de elitevrouwen voor Julia Wbaransky en Karin Dolstra.

En dit zijn de podia bij de e-bikers! Boris Kroonen haalde het uiteindelijk voor André Kleindienst (1ste Master) en Sybe Van Hoeymissen. Bij de vrouwen ging Julie Delhasse met de overwinning naar huis.

Nog een grote dank aan de organisatoren en alle vrijwilligers die dergelijke evenementen mogelijk maken!

Volledige uitslag Amblève Légende Enduro 2024: https://my.raceresult.com

DoorAdrien Protano