BEC Enduro van de Ourthe: glibberende specials en glunderende gezichten

Door Adrien Protano -

  • Sport

BEC Enduro van de Ourthe: glibberende specials en glunderende gezichten

Na een succesvolle eerste editie besloot het collectief Endur’Ourthe de organisatie van een manche van de Belgian Enduro Cup te herhalen. In typisch Belgisch weer konden de enduristen zich op de mooie klassementsproeven rond Anthisnes en Esneux met de klok meten. 

Ondanks een datum midden in de zomer, was het typisch Belgisch weer waarmee de deelnemers aan de start werden begroet. Maar er was meer nodig om de dappere enduristen te ontmoedigen.

Eerst was er de verplichte controle bij de commissaris van de FCWB alvorens richting de klassementsproeven te gaan. Naast zijn rol voor de Belgische Federatie is Grégory Masson de draaischijf op de verschillende manches. We kunnen het nooit genoeg benadrukken: enduro is een zaak van gepassioneerden!

Dat geldt ook voor de vele vrijwilligers, zonder wie geen enkele race zou kunnen plaatsvinden, en die hun taken altijd met een glimlach uitvoeren.

Maar wat is dit team van vrijwilligers toch allemaal aan het doen bij de eerste klassementsproef van de dag?

Ze zijn druk bezig met het plaatsen van de startmat die essentieel is voor de timing en enige aandacht vergt om aan het eind van de dag niet voor onaangename verrassingen te staan … De renners arriveren bij de start van de special, de race gaat beginnen!

En hier zijn de e-bikers die meedoen aan de eerste special van de dag, waarbij Sybe Van Hoeymissen een mooie sprong maakt voor onze camera alvorens de beste tijd neer te zetten in deze categorie.

Iedereen heeft zijn eigen stijl en strategie. Jacques Evrard en Bastien Renard komen langs, zij behoren beiden tot de favorieten van de dag.

Maar het is een andere rijder die met de beste tijd gaat lopen, Johnny Magis is immers de snelste in de tweede en derde special.

Je hebt tijdens de eerste twee manches van het seizoen misschien al gezien dat de Belgian Enduro Cup besloot om in samenwerking met Vojo aan elke deelnemer een foto aan te bieden (de foto’s zijn hier beschikbaar). Nadat we ze allemaal op de eerste special hebben gefotografeerd, deden we aan de bevoorrading tussen de derde en vierde special een praatje met hen. “Er ligt een beetje modder, het is glad, maar de specials zijn echt leuk! Aan de andere kant beginnen mijn benen al pijn te doen (lacht)”, laat een piloot ons tussen twee schijfjes sinaasappel weten.

Bij de e-bikers strijden Sybe Van Hoeymissen en Adrien Paulus ondertussen om de eerste plaats. Wie weet de overwinning te behalen in de drie resterende klassementsproeven?

Waar Johnny Magis alle spanning lijkt te hebben weggenomen door sinds de tweede special de eerste plaats in het voorlopige klassement te bezetten, woedt er wel volop strijd voor de overige podiumplekken. Aan het einde van de 5de special staat Sam Welsch 2de, voor Jacques Evrard, Jonas Debois (hier op de foto) en Lenny Osborne. Spoiler: alles wordt nog overhoop geschud in de volgende specials.

Wat een prachtige specials!

Naast de klassementsproeven bleek de Enduro van de Ourthe een relatief fysieke enduro te zijn. De gelegenheid om een ​​stukje van het landschap te zien.

Op naar de laatste klassementsproef van de dag: de Medellin. De groene route van het Trail Center, dat het hele jaar door gratis toegankelijk is, levert geen bijzondere problemen op … tenzij je hem in racetempo berijdt en met de vermoeidheid van de dag in de benen. En ook omdat de organisatoren een kleine uitbreiding aan het einde van de trail hadden gepland.

Deze snelle proef met veel sprongen was de favoriet van alle toeschouwers, jong of oud … of zelfs van de viervoeters.

In afwachting van het podium, kiest ieder voor zijn beloning!

De Enduro van de Ourthe diende ook als tweede manche van de Young Promotion Enduro Cup! Bij de U13 doet Eden Descheemaeker het opnieuw na zijn overwinning in Amblève. Arthur Salmon eindigde als tweede en Olivier Van Berchem pakte de bronzen medaille. Bij de U15 en in het algemeen klassement won Luka De Vogel voor Maho Bailleux en Rik Van Hooydonck.

Bij de meisjes pakte Inès Ballon na haar overwinning in de eerste manche opnieuw de eerste plaats in de categorie U13. Lucie Louis eindigde als tweede. Bij de U15 won Jules van den Hoogen voor Baptiste Uyttenhove en Alena Tornambe.

Julie Delhasse werd als enige starter de logische winnares in de categorie e-bikes, op voorwaarde dat ze de finish bereikte, wat ze zonder incidenten deed!

In dezelfde categorie haalde Sybe Van Hoeymissen het bij de mannen, voor Adrien Paulus en Jari De Vos. Bij de E-Masters ging de zege naar Loïc Van Campenhout voor Tim Heylen en Christophe Balon.

Bij de Elite mannen woedde de hele dag een felle strijd, behalve om de eerste plaats die de hele tijd voor Johnny Magis was weggelegd. Jacques Evrard eindigde uiteindelijk als tweede, Jonas Debois als derde.

Bij de Elite vrouwen nam Julia Baransky haar eerste overwinning van het seizoen mee naar huis na een felle strijd tegen Greta Porzgen. Pascalle ten Bloemendal werd derde.

Eén vrouw was echter nog sneller dan Baransky, Kristien Nelen won vijf van de acht klassementsproeven, was de beste in de scratch en bij de Masters vrouwen.

In de andere categorieën haalde Briek Van Duyse (10de in de scratch) het bij de kadetten, voor Clément Marit en Lenny De Barba, terwijl Kylian Leberriais (12de in de scratch) won bij de junioren voor Elvis Dermence en Arthur Desmet.

Bij de Masters 1 nam Nicolas Casteels de zege mee naar huis, gevolgd door Ben Pauwels en Raphaël Galand. Bij de Masters 2 was David Galle de snelste van de dag; Benoit Compère en Bruno Moulaert vervolledigden het podium. Bruno Evrard had bij de Masters 3 slechts één tegenstander, zichzelf, en won dan ook met glans.

Het scratch-podium, met Johnny Magis die het haalde voor Jacques Evrard, Jonas Debois, Colin Demarteau en Bastien Renard.

Volledige uitslagen BEC #3 Enduro van de Ourthe 2024

Als je zelf een keer deze prachtige klassementsproeven wilt komen rijden, weet dat het Trail Center het hele jaar geopend is (behalve SP5 en 7 die privé zijn). Meer info: https://endurourthe.be/

We zien elkaar weer na de zomerstop voor de manche in Spa op 31 augustus!

DoorAdrien Protano