Belgium Bike Festival 2024: een eerste proefeditie

Door Adrien Protano -

  • Staff pick

  • Sport

Belgium Bike Festival 2024: een eerste proefeditie

Een festival dat MTB-marathons, toertochten en een klein fiets- en testsalon combineert, dat is in een notendop het nieuwe Belgium Bike Festival dat onlangs midden in Wallonië werd georganiseerd. Wij gingen een kijkje nemen tijdens de eerste editie:

Enkele weken geleden kondigden we al aan dat Andenne een weekend lang gastheer zou zijn voor het Belgium Bike Festival. Het project: een tweewielerfestival voor het hele gezin met MTB-marathons, toertochten, fietstests en allerhande andere activiteiten.

Het basiskamp werd geïnstalleerd in de Andenne Arena, het sportcentrum van de stad. Dit was tevens het startpunt van heel wat activiteiten, van de nachtrit op vrijdagavond tot het afsluitende entertainment op zondagmiddag.

We halen onze nummerborden af en maken ons op voor een ontdekkingstocht!

We geven nog even mee dat achter deze nieuwe organisatie het team van XTerra Belgium staat, de beroemde offroad triatlon die georganiseerd wordt rond de Citadel van Namen.

Een gravelexpeditie in het land van de beer

De eerste deelnemers die op pad gaan, zijn de moedige cyclosportieven en gravelbikers. Met lussen variërend van 45 tot 110 km is er voor iedereen zijn dosis plezier (of pijn).

Ze ontdekken de landschappen van de Maasvallei, met afwisselend stroken asfalt, brede gravelwegen, bospaden en enkele kleine, zorgvuldig uitgekozen singletracks.

Oh nee, het is deze kant op meneer!

De terugkeer van La Primavera als marathonevenement

Om 10.00 uur is het tijd voor de massastart van La Primavera. De naam is je misschien niet geheel onbekend, omdat er tot enkele jaren geleden in Andenne een brevet werd georganiseerd onder die naam. De link naar het verleden werd gesmaakt door het aanwezige publiek.

De eerste editie van La Primavera onder de hoede van het Belgium Bike Festival, mocht enkele bekende Belgische marathonrenners verwelkomen zoals Théo Demarcin en Rémy Mertz van het BH Wallonie MTB Team, maar ook Joris Massaer, Simon Grégoire, Robin Ferket, Mélanie Van Campfort, Sara Michielsens en Kimberly Peters.

Zoals op veel mountainbike-evenementen in België was het Jacques Ninane die de rol opnam van speaker. Naast het opwarmen van het publiek (en de renners) bij de start, informeerde Jacques Ninane het publiek de hele dag over het verloop van de wedstrijden.

De mannen gingen als eerste van start, met een bliksemstart van Théo Demarcin. De jonge renner uit Namen zien we normaal aan het werk in XC-events, maar hij maakte van een vrij weekend op de kalender gebruik om deel te nemen aan een marathon op een steenworp van huis.

Ze worden direct gevolgd door de vrouwen, ook op hen wacht een wedstrijd van 75 km.

Ook na de eerste afdaling leidt Théo Demarcin nog steeds de debatten. De afdaling naast het golfterrein van Andenne is snel, maar ligt vol met stenen … Voorzichtigheid is geboden!

Hij wordt direct gevolgd door Simon Grégoire en Joris Massaer. Gezien het tempo van de kopmannen gaan we een spannende race tegemoet. Bij de vrouwen heeft Alyssa Lurquin de leiding.

Beloofd, dit vermoeiende gedeelte is bijna ten einde!

Een paar kilometer verderop is het weer Théo Demarcin die als eerste doorkomt op de singletracks van de Maasstreek. Is hij op weg om van start tot finish aan de leiding te rijden? Enkele seconden later zijn Simon Grégoire en Joris Massaer nog steeds de dichtste achtervolgers.

Maar wat een prachtige regio! Wat te denken van dit mooie kronkelende pad langs het water … dat de voeten van meer dan één deelnemer nat zal maken.

Daar duikt de eerste (kleine) bevoorrading al op. Hoewel er uiteraard geen sprake van is dat de eerste renners stoppen, hebben wij van de gelegenheid gebruikgemaakt om ons water bij te vullen … en enkele koekjes mee te grabbelen!

Dat is nodig omdat er na deze verfrissing enkele mooie beklimmingen volgen, waarvan sommige de deelnemers stevig op de proef stellen.

Maar maak je geen zorgen, want zoals het gezegde luidt: na de klim is het tijd voor de afdaling. Vooraan blijft de situatie onveranderd. Théo Demarcin is nog steeds de leider in La Primavera, maar de achtervolgende groep is gevaarlijk dichtbij gekomen en begint druk uit te oefenen op de renner van het BH Wallonie MTB Team.

De renners naderen het laatste deel van het parcours.

De Calvaire d’Andenne was een populaire passage van het originele brevet en toertocht, en de organisatoren hadden ervoor gezorgd dat de afdaling behouden bleef. Het is een uitkijkpunt over de hele stad en is bereikbaar via een pad met een mix van haarspeldbochten en trappen. Deze laatste singletrack leidt rechtstreeks naar de finishlijn, dus zou de plaatsing op de top wel eens doorslaggevend kunnen zijn!

Het is Théo Demarcin die als eerste uit de bocht komt en oververdiend deze La Primavera van het Belgium Bike Festival wint. “Het is echt gaaf om zo dichtbij huis een wedstrijd te kunnen rijden. De route was prima, ook al moesten sommige stukken te voet worden afgelegd. Ik had een goed gevoel, van begin tot eind”, weet hij ons aan de finish te vertellen.

Rémy Mertz, een teamgenoot van Théo Demarcin binnen het BH Wallonie MTB Team, kon in het laatste deel van de wedstrijd zijn metgezellen van zich afschudden en eindigde op de tweede plaats. Rémy is deze winter na een kort ommetje op de weg teruggekeerd naar het mountainbiken. “De laatste keer dat ik zo door de modder koerste, was volgens mij tijdens een Kids Trophy. Het brengt veel herinneringen naar boven (lacht). Het was mijn eerste marathon van dit seizoen, en ik ben er blij mee. Ik begin goede gevoelens te krijgen in de XCO”, vertrouwt hij ons toe.

Het podium wordt vervolledigd door Simon Grégoire, Robin Ferket en Mathias Cloostermans.

Bij de vrouwen ging de zege naar Alyssa Lurquin, voor Elisa Heeren, Kimberly Peeters, Blanche Flémal en Loes Goudeseune.

Een (klein) testsalon

Tijdens het Belgium Bike Festival vielen er ook heel wat nieuwe fietsen te bewonderen. Het publiek kon er de fiets van zijn dromen en/of toekomstige fiets testen. Het salon bracht bijna twintig merken samen. Onder de aanwezige namen zagen we Origine, Rockrider, Cannondale, Mondraker, Scott, Santa Cruz, Wilier, Yamaha, Trek, Fox Racing Shox, PTN en de kinderfietsen van BeMoov. We hopen dat bij de volgende editie nog meer merken de verplaatsing zullen maken.

Naast het aanbieden van tests hielpen en adviseerden de merken het aanwezige publiek.

Cannondale Moterra SL, Santa Cruz Blur, Scott Lumen, Mondraker Neat, … het was de perfecte gelegenheid om de nieuwste modellen te testen waarover we onlangs op Vojo hebben gepraat.

Er werden door de organisatie testlussen aangeboden die specifiek waren voor elke categorie fietsen: stadsfietsen, gravelbikes, mountainbikes, … Er was voor elk wat wils!

Activiteiten voor heel de familie

Veel vormen van sturen, één en hetzelfde evenement … De eerste missie van het Belgium Bike Festival bestaat erin een groot aantal wielerdisciplines samen te brengen tijdens hetzelfde weekend! Naast de verschillende concerten en foodtrucks voor jong en oud was er ook aandacht voor beginnende renners.

Midden op de parkeerplaats van de Andenne Arena werd onder toezicht van vriendelijke instructeurs een mooie pumptrack aangelegd. Wij kunnen je vertellen: de kinderen hebben zich fantastisch geamuseerd!

Ook voor de allerkleinsten werden er per leeftijdscategorie verschillende lessen georganiseerd onder begeleiding van instructeurs.

En vergeet niet je fiets te wassen voordat je naar huis gaat …

Tot de volgende editie van het Belgium Bike Festival!

Meer info via www.belgiumbikefestival.be

DoorAdrien Protano