BeMC #1: Mathieu van der Poel laat er geen gras over groeien

Sport
9 May 2019 — Jan Geys

Van zodra de naam van Mathieu van der Poel aan de deelnemerslijst van de BeMC werd toegevoegd, was de concurrentie gewaarschuwd. Zelf was de voorjaarsrevelatie nog wat afwachtend, maar de klok liegt nooit en Van der Poel mocht na afloop van de proloog dan ook een nieuwe overwinning bijschrijven op zijn palmares. Bij de vrouwen ging de winst naar de eindwinnares van vorig jaar, Ariane Lüthi.

Echt domineren was er vandaag nog niet bij voor Mathieu van der Poel. Zelf was hij er na afloop ook van overtuigd dat zijn tijd niet als de snelste op de tabellen zou blijven staan. De jonge Nederlander had onderweg hinder van een tractor die hij niet voorbij kon en zag zijn landgenoot Hans Becking als de grootste kanshebber om later op de avond nog een stuk beter doen, maar met een tijd van 42’04” (voor 18,5 kilometer) had hij de lat toch al hoog gelegd. Wat ook zou blijken …

Al mogen we misschien ook wel stellen dat Mathieu van der Poel, ondanks het tractorverhaal, het geluk vandaag aan zijn kant had. Wegens nog andere verplichtingen later op de dag (Van der Poel werd in de televisiestudio’s verwacht), kreeg Van der Poel van de organisatie de toelating om als allereerste van de startramp te bollen, enkele uren voor de andere UCI-renners en net voor de deelnemers aan de open BeMC.

Het parkoers lag er in de namiddag door het slechte weer al niet te best bij, maar net voor de UCI-rensters en -renners zich opmaakten voor hun proloog gingen de hemelsluizen pas echt goed open. De omstandigheden zijn echter wat ze zijn en Hans Becking – inderdaad, zoals Van der Poel zelf al aangaf werd zijn landgenoot de grootste concurrent vandaag – deed wat hij kon. Becking zou uiteindelijk stranden op slechts 40″ van Van der Poel. Deze laatste wordt meteen ook de eerste geletruidrager.

Een kleine verrassing toch op plaats drie, alhoewel Quinten Hermans in het verleden al bewezen heeft dat hij heel wat in zijn mars heeft. Zo won de veldrijder vorig jaar ook al een rit in de Tour de Wallonie. We zijn benieuwd wat de 23-jarige Hermans de komende dagen nog in petto heeft.

Ook ex-Belgisch kampioen XCM Frans Claes reed een sterke proloog en eindigde als vierde, op 2’44” van de winnaar.

Op vijf eindigde de Brit Ben Thomas, vorige week nog tweede in de Big Roc Marathon. Thomas gaf 2’47” toe.

Timo Kielich (6de – foto links), Joris Massaer (7de – foto midden), Erwin Bakker (8ste), Arne Tureluren (9de – foto rechts) en Ivan Seledkov (10de) maakten de top tien compleet.

Ariane Lüthi met kleine voorsprong

Bij de vrouwen zouden drie rensters op een zakdoek van elkaar eindigen. De Zwitserse Ariane Lüthi trok met een tijd van 54’49” aan het langste eind.

Amper vijf seconden was het verschil met de nummers twee en drie. Geerte Hoeke zorgde met haar tweede tijd toch wel voor de verrassing van de dag.

Cemile Trommer eindigde in dezelfde tijd op drie.

Ceylin del Carmen Alvarado moet morgen 52″ goedmaken, zij eindigde als vierde.

De Duitse Bettina Janas maakte de top vijf compleet.

Marquerite de Neve reed naar plek zes en werd gevolgd door Sophie Halhead (7de), Lorenza Menapace (8ste), Helena Plasschaert (9de) en Melanie Alexander (10de).

De laatste loodjes van een zware proloog …

Morgen staat in de BeMC de eerste marathonrit op het programma, een rit van 80 kilometer rond La Roche-en-Ardenne.

Uitslag proloog BeMC 2019: my6.raceresult.com