BeMC 2017: wie zijn de grote kanshebbers?

Door Jan Geys -

  • Sport

BeMC 2017: wie zijn de grote kanshebbers?

De komende dagen wordt de omgeving van La Roche-en-Ardenne weer ingenomen door een groot peloton mountainbikers die van heinde en ver zijn gekomen om er deel te nemen aan de zesde uitgave van de Belgian Mountainbike Challenge, kortweg BeMC voor de vrienden. VojoMag neusde al een keer in de deelnemerslijst om uit te vissen wie de smaakmakers kunnen worden van de BeMC 2017.

De BeMC is de enige UCI-etappewedstrijd in de Benelux en lokt een kleine 600 deelnemers naar het hart van de Belgische Ardennen. Die deelnemers krijgen gedurende drie dagen ongeveer 260 kilometer en 8000 hoogtemeters voor de kiezen. Vojo selecteerde voor jullie volgend lijstje renners om de volgende dagen zeker in het oog te houden.

Tiago Ferreira en DMT Racing Team

Het sterke DMT Racing Team met van links naar rechts Davide Malacarne, Ilias Periklis, Tiago Ferreira en Jiri Novak

De winnaar van vorig jaar is ook dit jaar weer de grote favoriet om de BeMC naar zijn hand te zetten. Vorig jaar legde hij hier de basis om enkele weken later in het Franse Laissac naar de wereldtitel marathon te snellen. Ferreira is ook de enige van de favorieten die de komende drie dagen op een zeer sterk team kan rekenen, wat een luxe is. Zo kan de Portugees rekenen op de steun van de Griekse ex-wereldkampioen marathon Ilias Periklis, de Italiaanse ex-wielerprof Davide Malacarne (ex Quick-Step en Astana) en de Tsjech Jiri Novak. Geloof ons, dit zijn stuk voor stuk mannen die perfect de leidersrol kunnen overnemen, moest het mislopen met Ferreira.

Søren Nissen

Ook de winnaar van twee jaar geleden, de Deen Søren Nissen, liepen we al tegen het lijf in de tuinen van Hotel Floreal. Nissen was vorige week nog de beste in de Amblève Légende Marathon (lees hier het verslag), dus met de vorm zit het zeker goed. “Ik heb de laatste tijd veel rondgereisd en ben daardoor een beetje vermoeid. Ik ben dan ook blij dat ik nu enkele wedstrijden dichter bij huis kan rijden.” Op de vraag of hij niet bang is van het sterke team rond Tiago Ferreira, antwoordde Nissen laconiek: “Je moet ervoor zorgen dat je de sterkste bent, en dan win je. Zo simpel is het!”

Mathieu van der Poel

Ook het Nederlandse wonderkind Mathieu van der Poel zal deelnemen aan de BeMC 2017. Het is al langer geweten dat de grote ster uit het veldrijden verzot is op de mountainbike en we vragen ons dan ook af met welke ambitie hij is afgezakt naar de BeMC. Komt hij zich hier enkel voorbereiden op het veldritseizoen of zit de jonge Nederlander toch met een ander plannetje in zijn hoofd? De organisatie vertrouwde ons toe dat Mathieu enkele dagen voordien de gps-track van de wedstrijd had opgevraagd om de ritten te gaan verkennen, dus bij deze is iedereen gewaarschuwd.

Frans Claes

De Belgische kampioen is momenteel ongetwijfeld de sterkste Belg in het marathongebeuren. Claes werd samen met Sébastien Carabin tiende in de afgelopen Cape Epic en reed de voorbije weken naar een podiumplek in de Roc Marathon (tweede achter Hector Leonardo Paez) en Roc Laissagais (derde achter … Tiago Ferreira). “Tuurlijk zou ik willen winnen, maar dat wilde ik de voorbije weken ook. Als er iemand beter is, dan is het zo.”

Jasper Ockeloen

Van de Belgische kampioen marathon springen we naar de Nederlandse kampioen marathon. Twee weken geleden reed Ockeloen nog naar een zevende plaats in het internationale gezelschap van de Roc Marathon. Behalve Nederlands kampioen marathon is Jasper Ockeloen ook de regerende Europese kampioen beachrace, twee disciplines die volgens Ockeloen perfect te combineren zijn, al vraagt hij zich af of hij ook een stage race van drie dagen zal aankunnen. Maar zoek niet naar zijn kampioenstrui in het peloton, want de UCI klasseert een stage race als een xc-wedstrijd (begrijpen wie kan …) en daardoor moeten de marathonkampioenen hun mooie trui in hun valies laten liggen.

Hans Becking

Maar dat wil niet zeggen dat we de komende dagen geen mooie rood-wit-blauwe trui te zien zullen krijgen. Hans Becking, de Nederlandse kampioen crosscountry, is namelijk ook van de partij. Becking lijkt onvermoeibaar, want hij rijgde de voorbije weken de wedstrijden aan elkaar, van Portugal ging het naar Nederland en van Oostenrijk naar België. “Zelf wil ik ook goed zijn in Nove Mesto (waar een week na de BeMC de eerste wereldbekermanche van het seizoen plaatsvindt), dus mag ik niet te diep gaan in de BeMC. Maar dat wordt moeilijk, want van zodra ik aan de start sta wil ik er gewoon invliegen …”

Joris Massaer

Wie Becking zegt, zegt ook zijn maatje Massaer. Samen wonnen ze een kleine maand geleden al de Portugal MTB Tour en Massaer is in België één van de vaste waarden in het marathongebeuren. Na Portugal eindigde Massaer nog achtste in de Roc Marathon, al was hij daar niet helemaal tevreden mee omdat hij naar zijn gevoel te vroeg de rol had moeten lossen. Vorige week werd hij nog tweede in de Amblève Légende Marathon achter Søren Nissen. Je kan er dan ook je klok op gelijk zetten dat hij de komende dagen vooraan te zien zal zijn, al denkt hij zelf dat winnen heel moeilijk zal zijn.

Wietse Bosmans

Wietse Bosmans is onze joker voor de BeMC 2017. De veldrijder verliet op 1 mei het team van zijn goede vriend Mathieu van der Poel en trok naar ERA-Circus met als doel ook wat meer te mountainbiken in de toekomst. Hij nam de voorbije weken al deel aan enkele marathons, maar slecht weer en pech gooiden daar roet in het eten. Bosmans maakte in die wedstrijden echter zeer veel indruk op het team van Vojo en aan de Amblève was hij in onze ogen de sterkste man in de wedstrijd tot hij lek reed. Wordt hij de grote verrassing van deze BeMC?

Davide Malacarne

Davide Malacarne was tot voor kort nog aan de slag als wegprof, maar doordat Astana hem te lang aan het lijntje heeft gehouden, vond hij in het tussenseizoen geen nieuwe ploeg meer. Malacarne vond een nieuwe uitdaging in het mountainbiken, een sport waarin hij sowieso graag zijn carrière had geëindigd. De Italiaan mag dan wel een teammaat zijn van Tiago Ferreira, toch heeft hij ook persoonlijke ambities. “Ik wil zien hoe ver ik kan geraken in deze sport. De komende twee seizoenen betekent dat vooral deelnemen aan marathons, maar stilletjes aan wil ik me ook toeleggen op crosscountry. Ik droom dan ook van een deelname aan de Olympische Spelen …”

Kevin Van Hoovels

Kevin Van Hoovels is al jaren één van de sterkhouders in het Belgische mountainbiken, maar de ontgoocheling dat hij in 2016 de Olympische Spelen moest missen was te groot en Van Hoovels besliste dan ook om een punt te zetten achter zijn xc-carrière. Maar dat betekende geen definitief afscheid van de mountainbike, want Van Hoovels zet nu alles op de marathon. En met succes, want in Houffalize won hij onlangs nog de Roc d’Ardenne en hij was ook de beste in de eindstand van de Roc Trophy.

Wout Alleman

Ons overzicht bij de mannen eindigen we met Wout Alleman, die vorig jaar zeer sterk voor de dag kwam in de BeMC. Alleman werd toen knap tweede achter Ferreira, maar mikt dit jaar meer op xc-wedstrijden dan op marathons. En met succes, want in Heubach werd hij onlangs derde bij de U23. We zijn dan ook benieuwd of deze nieuwe aanpak een invloed gaat hebben op zijn prestaties in de marathons. Alleman is echter nog maar 21 en heeft dus nog heel wat tijd voor zich om een keuze te maken welke discipline hem het beste ligt. En waarom zou een combinatie van de twee niet lukken …

We komen niet naar de BeMC om er enkel de mannen aan het werk te zien, ook de dames verdienen de nodige aandacht. De uittredende winnares, de Britse Sally Bigham is er dit jaar wegens ziekte niet bij, dus moeten we de volgende drie dagen vooral volgend vijftal in het oog houden.

Hielke Elferink

We zijn blij om tijdens deze BeMC ook Hielke Elferink eens aan het werk te kunnen zien. De Nederlandse, die onlangs aan het Gardameer nog een hoog aangeschreven marathon wist te winnen, woont in het Zwitserse Davos en is daardoor niet vaak te bewonderen in wedstrijden in de Benelux. “Ik hoor zoveel goeds over de BeMC dat ik er zelf een keertje aan wilde deelnemen en ook mijn sponsors stonden achter dit idee. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan, want ik ben dit type parkoers niet meer gewend. De wedstrijden die ik rijd bestaan meestal uit een lange klim en een lange afdaling, terwijl het hier constant op- en afgaat. En ik profiteer ervan om ook eventjes mijn familie te gaan bezoeken.”

Alice Pirard

Tegenstand mag Elferink onder meer verwachten van de Belgische Alice Pirard. Pirard voelt zich steeds in haar sas in marathons, maar ze wist haar nationale ronde tot hiertoe nog nooit te winnen. Erger nog, vorig jaar kwam ze hier zwaar ten val, waardoor ze haar droom om deel te nemen aan de Olympische Spelen moest opbergen. Tijd voor een revanche?

Christina Kollmann

Maar dan moet Pirard wel afrekenen met de winnares van de Roc Marathon, de Oostenrijkse Christina Kollmann. Kollmann stak er twee weken geleden in Houffalize nog bovenuit, maar we zijn benieuwd of ze dat ook drie dagen zal kunnen volhouden.

Jovana Crnogorac en Jeanette Persson

En dan zijn er nog de Servische Jovana Crnogorac, de runner-up van vorig jaar, en de Noorse Jeanette Persson, de nummer twee van de Roc Marathon, om de anderen het vuur aan de schenen te leggen.

Lyndon Beck

Eindigen doen we met het rugnummer 739 dat toebehoort aan de Australiër Lyndon Beck. Lyndon, die afkomstig is uit het Australische Perth, komt zich hier voorbereiden op een andere legendarische mtb stage race in zijn eigen land, de Crocodile Trophy. Hij is trouwens de enige niet-Europeaan in het deelnemersveld. Als je onze tegenvoeter onderweg moest zien, moedig hem dan luidkeels aan!

De BeMC en VojoMag zijn er klaar voor, hopelijk de deelnemers ook. Voor supporters die graag willen afzakken naar La Roche-en-Ardenne geven we hier nog een overzicht mee van de drie etappes met de starturen.

Rit 1: La Roche-en-Ardenne – Tenneville – La Roche-en-Ardenne – 87 km – 2450 hm (start 11u)
Rit 2: La Roche-en-Ardenne – Houffalize – La Roche-en-Ardenne – 100 km – 3050 hm (start 10u)
Rit 3: La Roche-en-Ardenne – La Roche-en-Ardenne – 75 km – 2525 hm (start 10u)

DoorJan Geys