BeMC: zware openingsrit schudt de eerste kaarten

Sport
11 May 2018 — Jan Geys

In La Roche-en-Ardenne werd vandaag de zevende editie van de Belgian Mountainbike Challenge op gang geschoten. Met een titelverdediger die in laatste instantie zijn kat stuurde was het koffiedik kijken wie van de andere (mannelijke) favorieten de beste papieren in huis zou hebben en wie meteen kleur zou moeten bekennen tijdens de zware openingsrit. Bij de vrouwen tekende de titelverdedigster wel present, maar daar leert een blik op de deelnemerslijst dat het deelnemersveld heel wat indrukwekkender is dan de voorbije jaren.

De gedoodverfde topfavoriet en titelverdediger Mathieu van der Poel besliste net voor de BeMC om een vervolg te breien aan zijn verblijf in Spanje en om de world cup MTB van Albstadt in het zuiden voor te bereiden. In plaats van één topfavoriet hebben we nu meteen een heel blik kanshebbers en dat maakt het allemaal net wat spannender. Enkele namen: Frans Claes, Robbert de Nijs, Soren Nissen, Wout Alleman, Joris Massaer, Didier Bats, …

In de eerste wedstrijdhelft worden er vooraan enkele kleine speldenprikken uitgedeeld, maar echt een kloof slaan lukt niemand. Net na de tweede bevoorrading leidt Wout Alleman de kopgroep, voor Joris Massaer, Frans Claes, Robbert de Nijs en Soren Nissen.

Het eerste deel van de rit is echter een aaneenschakeling van brede bos- en veldwegen, wat het natuurlijk ook niet makkelijker maakt om een beslissende kloof te slaan.

Een onweersbui eerder deze week liet enkele sporen na, Tim Smeenge is er niet vies van …

Michiel Van Aelbroeck daarentegen, de Belgische kampioen bij de masters, doet een vergeefse poging om zichzelf en zijn fiets proper te houden …

Bij de vrouwen weet Ariane Lüthi wel al snel een geruststellende kloof te slaan. De Zwitserse is niet de eerste de beste wanneer het op MTB-meerdaagsen aankomt, want op haar erelijst prijken onder meer al vijf eindzeges in de Cape Epic. Komt daar dit jaar een eindzege in de BeMC bij?

Vooraan zijn bij de heren de eerste twee groepjes samengesmolten tot een groep van een vijftiental renners. Wout Alleman maakt van de relatieve wapenstilstand gebruik om zijn krachtenreservoir bij te vullen. Joris Massaer en Robbert de Nijs volgen aandachtig. Massaer zou later met een lekke band achtergelaten worden. Weg topklassering voor hem, maar hopelijk kan hij de komende dagen toch nog iets van zijn achterstand goedmaken.

Soren Nissen en Frans Claes kijken wat verder in het groepje de kat uit de boom …

De eerste rit van de BeMC speelde zich grotendeels ten noorden van La Roche-en-Ardenne af, een primeur in de jonge geschiedenis van de wedstrijd.

De finale is begonnen en het is de beresterke Nederlander Robbert de Nijs die de forcing voert. De Nijs tankte eind april het nodige vertrouwen toen hij als tweede eindigde in de Roc Marathon in Houffalize. In zijn spoor drie Belgen: Frans Claes, Wout Alleman en Quinten Hermans. In de achtergrond herkennen we nog het silhouet van Soren Nissen die enkele seconden moet prijsgeven.

Veldrijder Laurens Sweeck, nu Van der Poel er niet bij is de bekendste veldrijder aan de start, volgt gezwind in het spoor van de Luxemburgse Deen. Sweeck doet het zelfs uitstekend, want hij zou vandaag als vijfde eindigen. Didier Bats heeft de anderen moeten laten gaan en volgt enkele seconden later moederziel alleen op de tiende plaats. Aan de finish zou hij nog opschuiven naar plaats acht.

Het is verrassend genoeg de Luxemburgse Deen die de ritzege wegkaapt. Nissen speelde het slim en hield voldoende reserve om in de slotfase alles of niks te spelen. Met één aanval legde hij zijn kaarten op tafel en niemand die nog een troef in handen had om mee te gaan.

Een minuut later kregen we een spurt te zien voor de tweede plaats. Daarin was Robbert de Nijs duidelijk sneller als Frans Claes. Beiden waren heel tevreden met het resultaat en kijken al ambitieus naar de langste rit van morgen.

Ariane Lüthi mag morgen met een comfortabele voorsprong aan de tweede etappe beginnen. De nummers twee en drie, Christina Kollmann en Jovana Crnogorac, kijken al tegen een achterstand van meer dan acht minuten aan.

De podia na dag één bij de elites.

Hier vind je de uitslag van de eerste rit van de BeMC 2018.

Morgen in de tweede rit van de BeMC wachten er maar liefst 100 kilometer en 3050 hoogtemeters op de renners.