Best of | Absa Cape Epic #1: de kop is eraf

Door Jan Geys -

  • Sport

Best of | Absa Cape Epic #1: de kop is eraf

Op en rond de universiteit van Kaapstad gonsde het vandaag van de bedrijvigheid. Niet door ijverige studenten, maar wel door nerveuze mountainbikers die met de nodige dosis stress begonnen aan hun grote examen, de zestiende editie van de Absa Cape Epic. De eerste proef: een proloog op de flanken van de Tafelberg. Wie de geslaagden en gebuisden zijn, vertellen we je aan de hand van deze eerste fotospecial.

Copyright Greg Beadle/Cape Epic

Bij de eliteleerlingen van de klas waren de vrouwen het eerst aan de beurt. Anna van der Breggen en Annika Langvad slaagden meteen met grote onderscheiding en gaven de rest van het deelnemersveld een les in hoe een proloog moet gereden worden.

“Ik moest me met mijn tanden in haar achterwiel vastbijten om te kunnen volgen …”

“Anna reed vandaag als een echte kampioene. Op de Tafelberg Road na Dead Man’s Tree moest ik me met mijn tanden in haar achterwiel vastbijten om te kunnen volgen”, aldus Annika Langvad na afloop.

Copyright Sam Clark/Cape Epic

Maja Wloszczowska en Ariane Lüthi verloren bergop te veel punten die ze in de technische afdaling van Plum Pudding niet meer wisten goed te maken. Een kleine twintig seconden dichterbij sluipen lukte nog wel, maar aan de finish keken ze nog altijd tegen een achterstand aan van 2’35”.

Copyright Dwayne Senior/Cape Epic

Ook Candice Lill en Adelheid Morath slaagden in de test, zij mochten als derde team mee op het podium.

Copyright Sam Clark/Cape Epic

Sabine Spitz en Nadine Rieder leverden het vierde beste resultaat van de dag af.

Copyright Greg Beadle/Cape Epic

Jennie Stenerhag en Mariske Strauss vervolledigden de top vijf, zij het wel al op vier minuten.

Eerste proef voor Nino Schurter en Lars Forster

Copyright Dwayne Senior/Cape Epic

Bij de heren ging de eerste proef van de Absa Cape Epic 2019 naar Nino Schurter en Lars Forster. De Zwitsers van Scott-Sram hebben zich duidelijk perfect voorbereid. “We reden twintig tot dertig Watt meer dan op voorhand afgesproken … Gelukkig voelde ik me goed”, wist Europees kampioen Lars Forster aan de finish te vertellen.

Copyright Dwayne Senior/Cape Epic

Henrique Avancini en Manuel Fumic waren bij de heren het tweede beste team van de klas.

Copyright Nick Muzik/Cape Epic

Het Kross-Spur Team haalt ook bij de heren goede punten. Naast de tweede plaats van Maja Wloszczowska en Ariane Lüthi bij de vrouwen, werd het team met Ondrej Cink en Sergio Mantecon ook nog eens derde bij de heren.

Copyright Nick Muzik/Cape Epic

Johnny Cattaneo en Louis Meija hebben duidelijk goed opgelet en verrasten met een mooie vierde plaats.

Let op het achterwiel van Matthew Beers. Copyright Dwayne Senior/Cape Epic

Alan Hatherly en Matthew Beers hadden de trails in hun achtertuin goed van buiten geleerd, maar in elk examen schuilt wel een addertje onder het gras. Zo ook in de proloog van de Cape Epic. De vele honderden bikers voor hen gooiden de leerstof door elkaar waardoor de ingestudeerde lijnen plots minder geschikt bleken.

Op een velg mag je nog zo hard gaan als je wilt, toch ga je nergens heen …

Een op het parkoers gerolde steen deed op drie kilometer van de streep de droom van beide Zuid-Afrikanen als een zeepbel uit elkaar spatten. Het ontlokte aan de finish volgende reactie uit de mond van Beers: “Op een velg mag je nog zo hard gaan als je wilt, toch ga je nergens heen …” Geen podium dus, maar wel nog een mooie vijfde plaats.

Copyright Nick Muzik/Cape Epic

Jaroslav Kulhavy en Sam Gaze zullen de volgende dagen beter hun best moeten doen, willen ze meespelen voor de eindzege. Hebben ze zich verkeken op de winnende tijd van vorig jaar? Feit is dat Schurter en Forster ongeveer twee minuten sneller reden dan de winnende tijd van vorig jaar en dat Kulhavy en Gaze vandaag net geen … twee minuten moesten toegeven op de winnaars van de dag.

Copyright Karsten Dekkers

Frans Claes en Hendrik Kruger beginnen met een zestiende plaats aan hun Absa Cape Epic. De ex-Belgisch kampioen XCM had na afloop echter vooral het gevoel dat het sneller had gekund: “Jammer genoeg verloren we op het einde redelijk wat tijd omdat we achter een trager team zaten. We konden hen niet voorbij in de singletrack naar beneden en hebben daar toch een minuutje kwijtgespeeld. Spijtig, anders hadden we nog wat beter kunnen doen vandaag.” David Nordemann en Erwin Bakker moesten in hun proloog tevreden zijn met de 25ste tijd.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

Alban Lakata en Karl Platt zijn de gebuisden van de dag. In onze preview stelden we ons al vragen bij de paraatheid van vooral Karl Platt en dat bleek tijdens de proloog gegrond. Een verlies van 3’20” in amper twintig kilometer is niet goed wanneer je op voorhand roept dat je komt om te winnen.

Masters, Grand Masters en Mixed

Copyright Greg Beadle/Cape Epic

Het is José-Antonio Hermida en Joaquim Rodriguez duidelijk menens. De zege in de proloog onderstreept hun ambities, zij willen over acht dagen helemaal bovenaan het podium staan bij de masters.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

Erik Dekker en Maarten Tjallingii (foto) delen diezelfde ambitie. Zij werden vandaag tweede. Ze hoeven alvast geen rekening te houden met Bart Brentjens en Abraao Azevedo, die verhuisden dit seizoen naar een nieuwe klas. Bij de Grand Masters etaleerden ze zich meteen als primussen.

Copyright Sam Clark/Cape Epic

Sebastian en Laura Stark haalden het in de mixed-categorie.

Copyright Sam Clark/Cape Epic

Extra punten vandaag voor de vrolijke rakkers van 2EpicCows. Om hun einddiploma te vieren is het echter nog wat vroeg …

Copyright Xavier Briel/Cape Epic

Op het examenrooster van morgen staat een rit van 111 kilometer en 2700 hoogtemeters rond kuststadje Hermanus. De rit is vanaf 8 uur ‘s ochtends live te volgen via de livestream op volgende pagina: www.vojomag.nl/news/absa-cape-epic-2019-volg-hier-dagelijks-de-livestream.

En uiteraard zijn we er ook morgen weer met de uitslagen van de dag en onze traditionele fotospecial. Meer over de Absa Cape Epic 2019 hier: www.vojomag.nl/?s=cape+epic

Copyright Sam Clark/Cape Epic

Meer info op de website van de organisatie: www.cape-epic.com

DoorJan Geys