Best of | Absa Cape Epic #5: de klok tikt ongenadig verder …

Door Jan Geys -

  • Sport

Best of | Absa Cape Epic #5: de klok tikt ongenadig verder …

Tijd gaat eigenlijk alleen maar voorbij, ook in de Absa Cape Epic, waar de klok ongenadig verder tikt. Na de tijdrit van vandaag mogen de deelnemers al vijf etappes in het roadbook afstrepen; nog drie te gaan. De tijd vliegt wanneer je plezier hebt. Wie zijn naam zondag vereeuwigd zal zien in de Hall of Fame van de Cape Epic, kunnen we nu nog niet met zekerheid vertellen. Wat we wel kunnen vertellen, is wat er vandaag gebeurde in de tijdrit.

Copyright Nick Muzik/Cape Epic

De haan had amper gekraaid of Jaroslav Kulhavy beet al de spits af. Eenzaam en alleen verdween hij in het ochtendschemer, nadat maatje Sam Gaze gisteren met een hersenschudding de wedstrijd had verlaten.

Copyright Justin Coomber/Cape Epic

Het grote voordeel van een tijdrit is wel dat de protagonisten op de eindzege geen spelletjes kunnen spelen. Gewoon van start tot finish knallen en kijken wie het snelst is. Simpel en eerlijk.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

En het snelst van allen waren nog maar eens … Nino Schurter en Lars Forster. Gisteren waren ze door pech nog de grootste verliezers van de dag, maar ze hebben geen tijd verspild en ze sloegen in de tijdrit meteen staalhard terug.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

Geletruidragers Avancini en Fumic zien hun voorsprong op het Zwitserse duo meteen gehalveerd.

Copyright Sam Clark/Cape Epic

De vraag is dan ook of Avancini en Fumic het nog tot zondag redden? De tijd zal het leren!

Copyright Dwayne Senior/Cape Epic

Louis Meija en Johnny Cattaneo stonden eerder ook al in de proloog op het podium en vandaag deden ze die prestatie nog eens over met een nieuwe derde plaats. De Colombiaan en Italiaan hebben duidelijk verstand van het rijden tegen de klok …

Copyright Sam Clark/Cape Epic

Damiano Ferraro en Samuele Porro klokten de vierde snelste tijd van de dag en Urs Huber en Simon Stiebjahn de vijfde. Voor Daniel Geismayr en Jochen Kaess (foto) zat er niet meer in dan de zevende plaats vandaag.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

Voor Frans Claes en Hendrik Kruger bracht de tijdrit minder op dan gehoopt. Kruger kreeg het lastig na amper 15 van de 43 af te leggen kilometers en worstelde de hele dag met slechte benen. Frans was erg sterk vandaag. Hij heeft er alles aan gedaan om mij mee te krijgen, maar het mocht niet zijn. Dat zijn van die dagen dat het niet wil lukken. Helaas”, aldus Kruger. Met slechts een 23ste plaats in de rit lijkt de beoogde topklassering in het klassement ver weg. Claes en Kruger staan nog steeds 13de, maar ze moeten wel meer dan 12 minuten goedmaken om de top tien binnen te raken. David Nordemann en Erwin Bakker werden 25ste; zij staan in de tussenstand nog net in de top 20.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

Anna van der Breggen en Annika Langvad hebben tot hiertoe hun tijd in de Cape Epic goed gebruikt. Ze liggen na vijf dagen al een straat voor op de rest van de teams en ook in de tijdrit kon niemand iets inbrengen tegen de sterke Nederlands-Deense tandem.

Copyright Nick Muzik/Cape Epic

Candice Lill en Adelheid Morath eindigden nog maar eens op plaats twee. Het wordt echter een schier onmogelijke opdracht om hun achterstand van meer dan 25 minuten nog goed te maken.

Copyright Greg Beadle/Cape Epic

Maja Wloszczowska en Ariane Lüthi houden de sfeer er goed in, al denken we dat ze stiekem toch op iets meer gehoopt hadden in deze Cape Epic. Zij staan voorlopig derde.

Masters, Grand Masters en Mixed

Copyright Sam Clark/Cape Epic

Erik Dekker en Maarten Tjallingii waren het snelst terug thuis in de tijdrit bij de masters. Een troostprijs na het grote tijdverlies van gisteren. In de tussenstand behouden ze hun tweede plaats op nog steeds 43 minuten van leiders Joaquim Rodriguez en José-Antonio Hermida. Bij de grand masters wonnen Bart Brentjens en Abraao Azevedo hun vijfde rit op rij. Nieuwe gezichten op het podium in de mixed-categorie. Het Amerikaanse duo David Miller en Shayna Powless won de rit voor ex-wereldkampioen Oscar Freire en diens partner Natalia Fischer. Katja Cauwenbergh en Ken Van Den Bulke reden voor de derde keer deze week naar een vijfde plaats. Sebastian en Laura Stark behouden nog steeds de leiding.

Maar ook …

Copyright Greg Beadle/Cape Epic

Een tijdrit betekent een halve rustdag. Waar de amateurs ‘s ochtends nog wat langer in hun knusse tent mogen blijven liggen terwijl de profs al bezig zijn met hun wedstrijd, is het in de namiddag de beurt aan de profs om een uiltje te knappen terwijl de amateurs zich op de trails bevinden.

Copyright Sam Clark/Cape Epic

En dat beetje extra rust is welgekomen, zeker met het oog op de rit van morgen. Dan wacht de koninginnenrit tussen Oak Valley en Stellenbosch, goed voor 100 kilometer en 2850 hoogtemeters. De rit is vanaf 8 uur ‘s ochtends live te volgen via de livestream op volgende pagina: www.vojomag.nl/news/absa-cape-epic-2019-volg-hier-dagelijks-de-livestream.

En uiteraard zijn we er na afloop terug met de uitslagen van de dag en onze traditionele fotospecial. Meer over de Absa Cape Epic 2019 hier: www.vojomag.nl/?s=cape+epic

Bly ingeskakel*

Copyright Xavier Briel/Cape Epic

Meer info op de website van de organisatie: www.cape-epic.com

*Stay tuned

DoorJan Geys