Best of | Absa Cape Epic #8: een Grand Finale!

Door Jan Geys -

  • Sport

Best of | Absa Cape Epic #8: een Grand Finale!

De Grand Finale, zoals de slotrit van de Absa Cape Epic zo mooi genoemd wordt, werd allesbehalve een gemoedelijk zondagsritje. De hoofdvogels waren (zonder ongelukken) al afgeschoten, maar er lagen nog enkele mooie troostprijzen voor het oprapen, te beginnen met de prestigieuze ritzeges in Val de Vie.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

En koers zouden we krijgen. We zijn onderweg naar de Freedom Struggle Climb, de allerlaatste beklimming van deze Absa Cape Epic, en nog slechts vier koppels maken kans op de ritzege. Geletruidragers Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts leiden de dans voor Fabian Rabensteiner en Michele Casagrande. De verscholen Alban Lakata & Kristian Hynek en Luis Leao Pinto & Francesc Guerra Carretero gaan mee, net zoals eenzaat Damiano Ferraro die zijn maatje Samuele Porro heeft achtergelaten om een handje toe te steken aan zijn ploegmaats Rabensteiner en Casagrande.

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Bij de vrouwen zijn het, hoe kan het ook anders, Annika Langvad en Kate Courtney die de debatten leiden. Achter hen kraakt en barst het in alle voegen.

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Dat doet het ook bij de heren wanneer Jaroslav Kulhavy voor de laatste keer in deze Cape Epic de sloophamer bovenhaalt. Grotts heeft geen andere keuze dan volgen en achter hem plooit Alban Lakata zich dubbel in zijn frame om het wiel te houden.

Photo by Mark Sampson/Cape Epic/SPORTZPICS

De jonge Fransen Jordan Sarrou en Victor Koretzky kenden een totale offday vandaag. De jonge Fransen eindigden slechts 278ste overall op net geen anderhalf uur van de ritwinnaars. In de eindstand zakken ze daardoor naar de 28ste plaats (31ste overall). Ook al was dit de eerste grote mountainbike meerdaagse voor de Fransen, toch hadden we iets beter verwacht van hen.

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Dan vergaat het hun landgenote Margot Moschetti heel wat beter, want Moschetti en teammaatje Raiza Goulao hebben vooraan de leiding overgenomen van Annika Langvad en Kate Courtney.

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

De honger van Annika Langvad en Kate Courtney is na zeven ritzeges duidelijk gestild en al ‘freewheelend’ zetten ze door naar de aankomst.

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Candice Lill en Amy Beth McDougall wagen ook hun kans, maar de vogels lijken gaan vliegen …

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

… want aan de finish vallen een dolgelukkige Raiza Goulao en Margot Moschetti in elkaars armen. Ze hebben zonet de slotrit van deze Absa Cape Epic gewonnen.

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Na twee tweede plaatsen was het dan toch nog raak voor Fabian Rabensteiner en Michele Casagrande, zij winnen de slotrit in Val de Vie.

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Maar de champagne was voor Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts …

Photo by Nina Zimolong/Cape Epic/SPORTZPICS

… en Kate Courtney en Annika Langvad. Langvad wint de Cape Epic trouwens voor de vierde keer (op vier deelnames), voor Kate Courtney is het de eerste eindzege.

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

De winnende Investec-Songo en Specialized-familie vereeuwigd.

Photo by Sam Clark/Cape Epic/SPORTZPICS

Voor Manuel Fumic en Henrique Avancini was de laatste rit er net te veel aan, al kun je een derde plaats in de eindstand van de Cape Epic allesbehalve slecht noemen.

Photo by Nina Zimolong/Cape Epic/SPORTZPICS

Ook voor Frans Claes zit de Cape Epic erop. Na acht dagen en 650 kilometer door de West-Kaap doet hij twee plaatsjes beter dan vorig jaar. De Belg wordt samen met de Duitser Markus Bauer knap achtste.

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Het eindpodium bij de vrouwen met van links naar rechts Robyn de Groot, Sabine Spitz, Kate Courtney, Annika Langvad, Annie Last en Mariske Strauss. De Nederlandse Hielke Elferink is in het eindklassement de eerste renster uit de Benelux , zij werd samen met de Zwitserse Cornelia Hug negende.

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Bij de heren snoepen Alban Lakata en Kristian Hynek in extremis nog de tweede plaats af van Manuel Fumic en Henrique Avancini. Helemaal bovenaan zien we Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts.

Photo by Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS

Bart Brentjens en Abraao Azevedo zijn er dan toch niet in geslaagd om de eindzege naar zich toe te halen bij de masters. Massimo Debertolis en Ondrej Fojtik waren te sterk de afgelopen week. De Australiërs Brad Clarke en Rohin Adams eindigen als derde.

Photo by Mark Sampson/Cape Epic/SPORTZPICS

Eindigen doen we met een van trots glimmende Kate Courtney die als 23-jarige newbie meteen de Absa Cape Epic achter haar naam weet te schrijven.

Photo by Nina Zimolong/Cape Epic/SPORTZPICS

De vijftiende Absa Cape Epic zit er op, tijd om diep uit te blazen …

Ek sal jou volgende jaar sien!*

Een aflevering gemist van de Absa Cape Epic 2018, hier vind je ze allemaal: www.vojomag.nl/?s=absa+cape+epic

Wie zin moest gekregen hebben om volgend jaar zelf een keertje deel te nemen aan de Absa Cape Epic stipt al best morgen, maandag 26 maart, aan in zijn agenda. Om 15 uur openen immers de Early Bird inschrijvingen. De eerste honderd zijn meteen zeker van een startplaats, nadien zal alles afhangen van de loterij of je een felbegeerd plaatsje kan bemachtigen. De Absa Cape Epic vindt in 2019 plaats van 17 tot 24 maart, meer info op www.cape-epic.com.

*Tot volgend jaar!

Photo by Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS

DoorJan Geys