Best of | Absa Cape Epic #8: een thriller van de bovenste plank!

Door Jan Geys -

  • Sport

Best of | Absa Cape Epic #8: een thriller van de bovenste plank!

Nooit eerder werd het klassement van de Absa Cape Epic in het defilé op de slotdag nog overhoop gehaald. Twee jonge Duitsers hadden vandaag echter een afspraak met de geschiedenis en trokken in de Grand Finale alsnog de volle buit naar zich toe. Alfred Hitchcock himself had geen bloedstollender einde kunnen bedenken, waar we met veel plezier nog een laatste keer op terugblikken.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

In de voorbije zeventien edities van de Absa Cape Epic werden zij die op de vooravond van de slotdag aan de leiding stonden, een dag later ook effectief gekroond tot eindwinnaars. Maar af en toe loopt het verhaal toch anders af en hebben we recht op een bijzondere ontknoping.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Ze zijn jong, hebben het hart op de tong en de inhoud om te schitteren. Na hun tweede plaats in de proloog verklaarden ze strijdlustig dat ze niet gekomen waren om enkel maar mee te doen, maar wel om de macht over te nemen. Weinigen die toen veel geloof hechtten aan die woorden, maar kijk, acht dagen later zijn het wel degelijk Georg Egger en Lukas Baum die de Absa Cape Epic 2022 achter hun naam mogen schrijven.

Photo by Simon Pocock/Cape Epic

En dat zullen ze gisteren na de rit zelf waarschijnlijk ook niet gedacht hebben, want toen lieten ze (licht ontgoocheld) ontvallen dat ze het gevoel hadden de virtuele winnaars te zijn van deze Absa Cape Epic. Vandaag mogen ze het uitschreeuwen dat ze het ook effectief zijn. Straf, want ze hadden slechts 68 kilometer de tijd om een achterstand van 2’45” om te buigen in een voorsprong.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

“Wie niet waagt, niet wint” en dus werd het gaspedaal van bij de start stevig ingeduwd. Egger en Baum nestelden zich op kop en lieten die positie slechts sporadisch aan iemand anders te beurt. Drie teams – Scott-Sram, Santa Cruz en Wilier-Pirelli, de ritwinnaars van gisteren – konden het waanzinnige tempo volgen, achterin was het Andreas Seewald die het zichtbaar moeilijk had.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Na 23 kilometer bedroeg het verschil tussen Egger en Baum en de geletruidragers 40 seconden en stiekem begonnen we te dromen van een secondenspel. Voor Wout Alleman ging het voorin veel te snel en hij moest als eerste de rol lossen, maar het was veelbetekenend dat Seewald en Stosek er lang over deden om de Belgische kampioen effectief te passeren.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Ook Maxime Marotte en Keegan Swenson moesten zich in alle bochten wringen om met hun wagonnetje aangepikt te blijven bij de Duitse sneltrein, en het is enkel dankzij alweer een lekke band van Nino Schurter en Lars Forster dat zij als laatsten moesten plooien voor de Duitse geweldenaars.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De schrik voor een inzinking was ongegrond, want met snelheden boven de 40 km/u reden ze de laatste vlakke kilometers naar de finish in Val de Vie, waar het aftellen kon beginnen. Egger en Baum zagen Nino Schurter en Lars Forster de prestigesprint voor de tweede plaats winnen voor Maxime Marotte en Keegan Swenson, en stelden verbaasd vast dat er van Seewald en Stosek nog steeds geen spoor was.

Photo Sam Clark/Cape Epic

Die kwamen pas na meer dan vijf minuten nagelbijtend wachten compleet leeggereden over de eindmeet gebold. Jammer voor Seewald – die te veel hinder ondervond van gekneusde ribben – en Stosek, maar er kan maar één team de beste zijn.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

En niemand die ons zal tegenspreken wanneer we Georg Egger en Lukas Baum de terechte winnaars noemen. Onbevangen en onbevreesd veroverden ze de voorbije acht dagen de harten van alle volgers en wat het verhaal nog straffer maakt, is dat ze hier rondreden met enkel papa Baum aan hun zijde. Fietsen nakijken, koken, … ze deden het allemaal zelf. Wedden dat ze volgend jaar niet tot een week voor de start van de Cape Epic zullen moeten wachten om hun budget rond te krijgen, zoals dit jaar wel degelijk het scenario was! Stel je voor dat dit op de valreep niet gelukt was …

Photo by Simon Pocock/Cape Epic

Geen nieuwe Belgische of eerste Nederlandse ritzege dus op de slotdag maar toch mogen onze toppers terugkijken op een geslaagde achtdaagse. Als hoogtepunt was er natuurlijk de ritzege van Wout Alleman en Fabian Rabensteiner, die zevende werden in de eindstand, …

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

… maar ook Hans Becking en José Dias reden een mooie wedstrijd. Door hun regelmaat eindigden ze uiteindelijk knap vierde. Met Frans Claes (en Manuel Pliem) en Sebastien Carabin (met Pierre Billaud) eindigden er nog twee Belgen in de top vijftien.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Het eindpodium van de Absa Cape Epic 2022 bij de mannen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Geen onverwachte plot bij de vrouwen, daarvoor was de voorsprong van Haley Batten en Sofia Gomez te groot. Zij brengen voor de vierde keer op rij de trofee mee naar de Specialized-stal, voor henzelf was het de eerste eindzege.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Thuisrensters Candice Lill en Mariske Strauss mochten zichzelf troosten met een tweede ritzege en een tweede plaats in de eindstand.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Pauline Ferrand-Prévot heeft een schitterende week achter de rug en ze verlaat Zuid-Afrika met een derde plaats in de eindstand en drie ritzeges op zak. Van Robyn de Groot nemen we afscheid, voor haar was het de laatste Cape Epic uit haar carrière.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Eindigen doen we met de traditionele foto van alle winnaars op een rij.

Tot volgend jaar!

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Wie zin moest gekregen hebben om volgend jaar zelf deel uit te maken van het Absa Cape Epic-peloton, stipt al best morgen, maandag 28 maart, aan in zijn agenda. Om 15 uur (GMT+2) openen dan immers de Early Bird inschrijvingen. De Absa Cape Epic vindt in 2022 plaats van 19 tot 26 maart, meer info op www.cape-epic.com.

De rituitslag vind je hier: www.vojomag.nl/news/seewald-en-stosek-verspelen-geel-op-slotdag-absa-cape-epic

Een aflevering gemist van de Absa Cape Epic 2022, hier vind je ze allemaal: www.vojomag.nl/?s=best+of+absa+cape+epic

DoorJan Geys