Best of | Absa Cape Epic #8: het laatste woord is gezegd!

Door Jan Geys -

  • Sport

Best of | Absa Cape Epic #8: het laatste woord is gezegd!

De Absa Cape Epic van 2019 heeft zijn laatste woord gezegd. De laatste ritwinnaars en de eindwinnaars zijn gekroond, net zoals de vele honderden ‘onbekenden’ die hun ‘Cape’ tot een goed einde wisten te brengen. Stuk voor stuk helden die elk hun stukje heroïek toevoegen aan het verhaal van de Cape Epic. Ze hier allemaal aan bod laten komen, is onbegonnen werk, maar lees zeker door tot het einde voor DE tranentrekker van de voorbije acht dagen.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Ook het kleine vrouwenpeloton is van start gegaan richting Val de Vie Estate …

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Net zoals de masters en grand masters.

Photo by Greg Beadle/Cape Epic

Onderweg mogen ze nog een laatste keer genieten van de schoonheid van Zuid-Afrika. Een strijd voor de eindzege moeten we vandaag niet meer verwachten, voor de ritwinst des te meer.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Nino Schurter en Lars Forster moeien zich niet en geven de andere teams een vrijgeleide om onderling uit te maken wie deze prestigieuze slotrit zou winnen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Sebastian Fini en Martins Blums alvast niet. Maar het is wel voor het eerst dat we de Deen en Let in beeld zien tijdens deze Cape Epic, en dat wordt beloond met de derde plaats in de rituitslag.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Twee teams zijn immers nog een tikkeltje sterker. Philip Buys en Matthys Beukes van Pyga-Eurosteel, die eerder al de koninginnenrit wisten te winnen, en Sergio Mantecon en Ondrej Cink van Kross-Spur. Matthys Beukes is de snelste van het viertal, maar hij juicht te vroeg, want maatje Buys geraakt niet meer over Sergio Mantecon. Op de valreep dan toch nog een ritzege voor het Kross-Spur team.

Photo by Xavier Briel/Cape Epic

Anna van der Breggen en Annika Langvad houden de laatste ritzege liever voor zichzelf. Zij halen het met 17 seconden voorsprong op Candice Lill en Adelheid Morath. Maja Wloszczowska en Ariane Lüthi worden nog meer eens derde.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Enkel maar stralende gezichten op het eindpodium bij de vrouwen, van links naar rechts herkennen we Candice Lill, Adelheid Morath, Anna van der Breggen, Annika Langvad, Maja Wloszczowska en Ariane Lüthi. Voor Annika Langvad is het de vijfde eindzege in de Cape Epic, voor Anna van der Breggen de eerste. Een primeur voor Nederland.

Photo by Dwayne Senior/Cape Epic

Bij de mannen zegevieren Nino Schurter en Lars Forster.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Zij delen het podium met Henrique Avancini en Manuel Fumic (links) en Fabian Rabensteiner en Damiano Ferraro (rechts).

Copyright Karsten Dekkers

Ook voor Frans Claes en Hendrik Kruger zit de Cape Epic 2019 erop. Beiden kijken wat teleurgesteld terug op de voorbije acht dagen en hun 18de plaats in de eindstand. Door pech en een inzinking van Kruger zat de verhoopte top vijf er jammer genoeg niet in. Maar Frans Claes is strijdvaardig en denkt al stilletjes aan de editie van 2020 …

Photo by Xavier Briel/Cape Epic

David Nordemann en Erwin Bakker (foto) eindigen hun eerste Cape Epic op een 21ste plaats. Zij zijn daarmee de beste Nederlanders bij de mannen.

Photo by Xavier Briel/Cape Epic

José-Antonio Hermida en Joaquim Rodriguez zijn de beste masters. Ondrej Fojtik en Jorge Silva worden tweede, Erik Dekker en Maarten Tjallingii derde.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Acht op acht bij de grand masters voor Bart Brentjens en Abraao Azevedo in deze Cape Epic. Logisch dus dat ze ook de eindzege mee naar huis nemen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

In de mixed-categorie ging de slotrit naar ex-wereldkampioen Oscar Freire en Natalia Fischer.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

In de eindstand haalden Sebastian en Laura Stark het.

Photo by Dwayne Senior/Cape Epic

Eindigen doen we met een tranentrekker uit de achterste gelederen van het peloton. Gustav Joyce, die een team vormt met zijn zoon Retief en met zijn 70 jaar de oudste deelnemer is aan deze Cape Epic, kwam halfweg in de slotrit zwaar ten val en brak daarbij zijn vinger. Ook zijn rug kreeg een zware klap.

Photo by Dwayne Senior/Cape Epic

De bebloede en gebroken man, die voor het eerst deelneemt, wil er de brui aan geven en roept zijn zoon toe: “Seuntjie, jy moet klaar maak vir die familie (zoon, jij moet finishen voor de familie)!” Zoonlief luistert echter niet en laat zijn vader niet achter. De resterende dertig kilometer duwt hij zijn vader tot de finish. Daar worden ze opgewacht door Lars Forster en Nino Schurter die persoonlijk de finisher-medaille overhandigt …

Ek sal jou volgende jaar sien!*

Een aflevering gemist van de Absa Cape Epic 2019, hier vind je ze allemaal: www.vojomag.nl/?s=absa+cape+epic

Photo by Xavier Briel/Cape Epic

Wie zin moest gekregen hebben om volgend jaar zelf een keertje deel te nemen aan de Absa Cape Epic stipt al best morgen, maandag 25 maart, aan in zijn agenda. Om 15 uur GMT openen dan immers de Early Bird inschrijvingen. De eerste honderd zijn meteen zeker van een startplaats, nadien zal alles afhangen van de loterij of je een felbegeerd plaatsje kan bemachtigen. De Absa Cape Epic vindt in 2020 plaats van 15 tot 22 maart, meer info op www.cape-epic.com.

Photo by Dwayne Senior/Cape Epic

*Tot volgend jaar!

DoorJan Geys