Best of | BK MTB marathon: titels voor Frans Claes en Joyce Vanderbeken

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Best of | BK MTB marathon: titels voor Frans Claes en Joyce Vanderbeken

Voor de Belgische marathonrenners was La Roche-en-Ardenne afgelopen zaterdag de place to be, aangezien de Waalse stad gastheer was van de belangrijkste wedstrijd van het jaar: de Belgische kampioenschappen!Een terugblik:

Welkom in het charmante stadje La Roche-en-Ardenne!De organisatoren van de BeMC zijn thuis in deze streek en besloten om er opnieuw het Belgisch kampioenschap marathon te organiseren. En voor het eerst diende het evenement ook als een nationaal kampioenschap voor de Luxemburgse buren.

Een andere bijzonderheid was dat het evenement niet in lijn werd gehouden, zoals de meeste Belgische marathons, maar dat de renners drie keer eenzelfde veeleisende lus van bijna 35 kilometer moesten afleggen. Drie lussen die in totaal goed zijn voor 104 kilometer en iets meer dan 3400 hoogtemeters.

De vrouwen, die 5 minuten voor de mannen van start gingen, moesten slechts twee rondes (of 70 kilometer) afleggen. Vanaf de eerste hectometers zien we al twee van de grote favorietes aan de kop van het peloton: Joyce Vanderbeken (links op de foto in het groen) en Alice Pirard (in het wit, rechts op de foto).

Om 10u05 is het dan de beurt aan de mannen!

Kleine verrassing: na 13 kilometer en een eerste zeer lange klim rijdt één man alleen aan de leiding: Sieben Devalckeneer!

Een grote groep van ruim tien renners zet de achtervolging in, maar volgt op dat moment al op meer dan een minuut van de leider.In het wiel van Thomas Sprengers volgen alle podiumkandidaten zoals Frans Claes, Joris Massaer, Sébastien Carabin, Simon Grégoire, Maxime Dony, Anthony Franquet, Seppe Rombouts, enz. En we mogen ook Soren Nissen niet vergeten, de grote favoriet voor de Luxemburgse titel.

Wie er jammer genoeg niet bij is om zijn titel te verdedigen, is Wout Alleman. Hij zag zijn sterk seizoen (met ritzeges in onder meer de Cape Epic en BeMC) deze zomer abrupt ten einde komen door klierkoorts. We wensen hem natuurlijk een spoedig herstel.

Aan kilometer 24 rijdt Sieben Devalckeneer nog steeds solo aan de leiding.

Maar de groep achtervolgers knabbelt aan hun achterstand en volgt nu op een dertigtal seconden.

Kilometer 30: alles valt te herdoen. Sieben Devalckeneer heeft het gezelschap gekregen van Simon Grégoire, Sébastien Carabin, Frans Claes, Joris Massaer en Pieter Janssens.

Thomas Sprengers is er niet bij, hij reed lek, al heeft hij zijn laatste woord nog niet gezegd!

Joris Massaer leidt nu de kopgroep die verder bestaat uit Frans Claes, Simon Grégoire, Sieben Devalckeneer en Pieter Janssens. Sébastien Carabin heeft dit vijftal moeten laten gaan, nadat ook hij lek reed en kilometerslang op zijn insert verder moest.

Kilometer 55: we zijn in de tweede van drie rondes en er rijdt een viertal aan de leiding. Joris Massaer, Frans Claes, Simon Grégoire en Sieben Devalckeneer hebben Pieter Janssens achtergelaten die later uit de wedstrijd zou stappen.

Samen met Seppe Rombouts heeft Thomas Sprengers na zijn lekke band de achtervolging ingezet. Zij tellen op dit moment nog een minuut achterstand.

Zeven kilometer verder rijdt het duo al op enkele meters van de kopgroep! Sterk!

Soren Nissen is momenteel zevende, terwijl Rick Van der Sande en Sébastien Carabin een duo hebben gevormd.

Ondertussen was de Luxemburgse Isabelle Klein de beste in de wedstrijd bij de dames na een geweldige strijd met Joyce Vanderbeken. Deze laatste kroonde zich tot Belgisch kampioene, voor eerstgenoemde lag een Luxemburgse kampioenstrui klaar.Alyssa Lurquin en Sara Michielsens werden de nummers twee en drie bij de elites, terwijl Kimberly Peeters de zwart-geel-rode trui veroverde bij de Masters.

Terug naar de mannen waar de wedstrijd in een definitieve plooi is gevallen door een … val van Joris Massaer en Simon Grégoire aan het einde van de tweede ronde. Frans Claes bleef gespaard en rijdt plots alleen aan de leiding.

Twintig kilometer voor de finish is het Thomas Sprengers die bij de achtervolgers ment voor Joris Massaer en Sieben Devalckeneer.

Frans Claes komt niet meer in de problemen en maakt van de slotronde een (zeer) lange ereronde … Op dat moment breekt er boven de renners een onweer los dat het parcours nog wat lastiger maakt.

Frans Claes heeft zijn favorietenrol waargemaakt en mag zijn derde nationale titel in de marathon vieren bij de elites!

Hij legde de 104 kilometer af in 4u35, een gemiddelde van 23,1 km/u.

Sieben Devalckeneer en Thomas Sprengers finishen meer dan 4 minuten later als tweede en derde.

Sieben Devalckeneer (2de), Frans Claes (1ste) en Thomas Sprengers (3de) waren de eerste drie die over de finish reden, maar dan vernamen we plots dat Sieben Devalckeneer gediskwalificeerd werd na een ongeoorloofde bevoorrading buiten de toegestane zone!

Dus gaat het zilver naar Thomas Sprengers en het brons naar een ontgoochelde Joris Massaer.

Seppe Rombouts werd vierde.

Soren Nissen zou achteraf verklaren dat hij geen al te beste dag had en kon zich dan ook niet mengen in de debatten vooraan, maar hij werd toch mooi vijfde en werd tevens de logische kampioen van Luxemburg.

Simon Grégoire en Sébastien Carabin werden respectievelijk zesde en zevende, Rick Van der Sande werd achtste.

Kevin Van Hoovels is dankzij zijn 9de plaats de nieuwe Belgische kampioen bij de Masters 1 na een spannende strijd met Michiel Van Aelbroeck (10de in de scratch) en Stijn van Boxstael (13de).

Kurt Tempst werd gehuldigd als winnaar bij de Masters 2 en Georges Hauterat bij de Masters 3 (die de kortere afstand reden). Jo Pirotte tot slot was de beste bij de Elite 3.

De volgende marathon op Belgische bodem vindt volgend weekend al plaats, dan is het tijd voor de Grand Raid Godefroy in Bouillon!

Uitslag BK MTB Marathon (XCM) 2022:https://my.raceresult.com/205492/

DoorChristophe Bortels